A judosport szerelmeseit lesújtó hír fogadta Tokióból: egy világbajnoki érmes iráni judós visszalépett a küzdelmektől az esemény rajtja előtt. A címvédőt besorsolták.




Szaed Molla ott van Tokióban


Az iráni válogatott két kitűnő versenyzőből állt volna a tokiói világbajnokságon: a 81 kilogrammos súlycsoport címvédője, Szaed Molla és a 73 kilogrammosok bakui vb-bronzérmese, Mohammad Mohammadi volt nevezve, utóbbi azonban nem indul(hat) Tokióban.

A Judoinside információi szerint a háttérben az állhat, hogy a papírforma szerint mindkét iráni judós izraeli versenyzővel került volna szembe a végjátékban. Mindez azért különösen visszatetsző, mert néhány hónapja az Iráni Judo Szövetség elnöke, Aras Miresmaeili látta el kézjegyével azt az IJF-fel együtt megfogalmazott memorandumot, amely kizárja az ehhez hasonló esetek lehetőségét.

Tegyük hozzá: a kétszeres világbajnok Miresmaeilivel is előfordult, hogy az olimpiáról kellett visszalépnie, elkerülendő az izraeli judóssal való küzdelmet. Szomorú, de a világpolitika (is) alakítgatja a sportágunk legnagyobb eseményének koreográfiáját…

A legfrissebb hír szerint Molla megérkezett Tokióba, a sorsolásnál első kiemelt volt, így legfeljebb az elődöntőben vagy valamelyik érmes meccsen kerülhet szembe az izraeli Sagi Mukival. Az elmúlt versenyeken Molla két alkalommal is váratlan sérülést szenvedett, amikor összekerült volna izraeli ellenfelével. A két judós összecsapására várhatóan Tokióban sem fog sor kerülni...

A vasárnap rajtoló világbajnokság sorsolását augusztus 24-én szombaton, magyar idő szerint reggel hét órakor tartották meg Tokióban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Judoinside
Fotó: MJSZ, Horváth György)