Újabb versennyel erősödik a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) versenysorozata, a World Judo Tour: Brazília ismét Grand Slam-tornát rendez.




A 2007-es brazíliai világbajnokság négy magyar érmese: Mészáros Anett (balról),
Ungvári Miklós, Hadfi Dániel és Baczkó Bernadett


Amikor Marius Vizert 2007-ben az IJF elnökévé választották, a Budapesten élő sportdiplomata kijelentette: tarthatatlan, hogy csupán a világbajnokságok szerepelnek a nemzetközi szövetség versenyeinek sorában, s egy új versenyrendszer – Grand Slam- és Grand Prix-viadalokkal – létrehozását vízionálta. Nos, a napjainkra rendkívül népszerű World Judo Tour ebben az évben már huszonkét eseményből áll, több millió dollárnyi összdíjazással, állandó televíziós közvetítésekkel világszerte. Óriási fegyvertény, hogy a sorozatnak magyar állomása is van, a Budapest Grand Prix, amely tavaly – a felnőtt világbajnokságot leszámítva – a World Tour legnépesebb mezőnyét sorakoztatta fel.

A sorozat egy újabb taggal bővül: visszatér Brazília, amely október 6. és 8. között a fővárosban, Brazíliavárosban rendez Grand Slam-tornát. A Brazil Judo Szövetség (CBJ) ebben az évben ünnepli fenállásának ötvenedik évfordulóját.




Brazília már jó néhány rangos versenynek volt házigazdája, háromszor (1965, 2007, 2013) rendezett felnőtt világbajnokságot, 2009-ben és 2012-ben Rio de Janeiróban Grand Slam-tornának, 2012-ben Salvador de Bahián pedig Open-világbajnokságnak adott otthont – nem beszélve a 2016-os riói olimpiáról...

Brazíliaváros Párizshoz, Düsseldorfhoz, Jekatyerinburghoz, Bakuhoz, Abu-Dzabihoz és Oszakához csatlakozik, vagyis 2019-ben már hét Grand Slam-viadalra kerül sor. A sportág történetében erre még nem volt példa.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: IJF
)