A hétvégi kínai Grand Prix-viadallal megkezdődik a kétéves olimpiai kvalifikációs időszak a 2020-as tokiói játékokra. Marius Vizerrel, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnökével készített interjút a szövetség stábja.




– Mintha csak tegnap került volna sor a riói olimpiára, és máris itt az új kvalifikációs időszak. Mit gondol róla, mit jelent az olimpia egy élversenyző számára? Ha az olimpiai játékok aranyérme a versenyzők álma, mit jelent ez az esemény a Nemzetközi Judo Szövetségnek, mint szervezetnek?

– Az olimpia a legnagyobb ranggal bíró esemény minden sportág számára – válaszolt Marius Vizer. – Számunkra pedig nagy büszkeség, hogy a judo egyike lehet az olimpiai mozgalom meghatározó sportágainak.

– Két éve először került sor Dél-Amerikában olimpiára, 2020-ban a játékok visszatérnek Japánba. Mit jelent ez a visszatérés a judo számára, hiszen a sportág gyökerei a felkelő nap országában erednek, s az olimpiai judotorna helyszíne ugyanaz lesz, amely szemtanúja volt Anton Geesink diadalának 1964-ben?
– Különleges pillanat lesz számunkra, hogy az 1964-es bemutatás után a judo 2020-ban visszatért a sportág őshazájába. Természetesen napjainkban a judo már sok országban a legnépszerűbb sportok közé tartozik. A judo újabb lépcsőfokhoz érkezik 2020-ban, hiszen az olimpiák történetében először lesznek jelen egyenlő arányban a férfiak és a nők, illetve bemutatkozik a vegyes csapatverseny is, amelyben szintén ötven-ötven százalékban szerepelnek majd férfiak és nők.

– Mit vár attól az időszaktól, amely a hétvégén Hohhotban kezdődik?
– Kína remek vendéglátó és szervező, a Hohhot Grand Prix méltó helyszíne lesz a kvalicikációs nyitánynak. Remek rendezvényt és fokozott részvételt várok.

– A judo történetében először lesz csapatverseny az olimpián. Miért olyan fontos az IJF számára ez a versenyforma?
– A csapatverseny létfontosságú a sportágunk számára, hiszen már hosszú ideje szerepel a sportág versenynaptárában, a vegyes csapatverseny pedig remek lehetőséget biztosít a judo számára, hogy megmutassa úgy a nemek egyforma tiszteletét, ahogyan lehetőséget biztosít a legerősebb judós nemzetek számára egy újabb érem megszerzésére. A csapatverseny nagyon izgalmas esemény a versenyzők és a nézők számára is, újabb értékes eseménye lesz az ötkarikás játékoknak.




– Milyen szerepet játszik a judo az olimpiai mozgalomban?
– Erkölcsi kódexével, értékeivel, elveivel kiemelkedő hozzájárulást nyújt az olimpiai mozgalomnak. A judoversenyek kifejezetten izgalmas események, amelyeket százmilliók követnek az olimpia idején.

– Melyek voltak a judo sikerei az elmúlt két olimpiai ciklus során, amikor sportunk vezetővé vált a nemzetközi sportcsaládban?
– Az egyik legnagyobb sikeres a judónak, hogy egyetemessé vált. Az elmúlt két olimpiai ciklusban százharmincöt ország háromszáznyolcvanhat sportolója kapott indulási lehetőséget az olimpián. Ráadásul a judo a multikulturális környezetben a viselkedés, az irányítási standard, a tisztelet és a harmónia modelljévé is vált.

– Magán a sporton túl a judo hogyan tudja segíteni a társadalmak átalakítását, hogyan tud új álmokat adni azoknak a fiataloknak, akik elvesztették a reményt?
– A judo értékei a társadalom számára is létfontosságúak. A versenyeken születő bajnokok mellett a judo fő célja az, hogy bajnokokat építsen az életben is. A sportunk fő küldetése, hogy értékeit közvetítse a társadalomnak, és hozzájáruljon annak javulásához.

– Még két évet kell várni a 2020-as tokiói játékokig. A judo bizonyította, hogy képes folyamatosan fejlődni és alkalmazkodni. Várható-e valamilyen változás a judótól a következő két évben?
– A sportágunkat igyekszünk a nézők és a szurkolók számára érthetővé tenni. Emellett a fair-play értékeire és az átláthatóságra fogunk fókuszálni.

– Ismert már a 2024-es és a 2028-as olimpia helyszíne is. Mit gondol ezekről?
– Mindkét olimpia kiemelkedően fontos helyszínen lesz. 2024-bn Páriszban, abban az országban, ahol a judo hagyományai és a küldetésünk is gyökerezik, 2028-ban pedig Los Angeles-ben, abban az országban, amely igen fontos a sportágunk népszerűsítése érdekében.

– Vannak olyan versenyzők vagy országok, amelyek szereplését kiemelt figyelemmel követi majd a következő két évben?
– Folyamatosan követem a sportágunk valamennyi országának és szereplőjének fejlődését, különösen az újonnan érkezőket, akik sikeressé válnak a sportágunkban.




– Japán hazai pályán játszik majd 2020-ban. A 2012-es londoni gyengébb eredmények után Japán visszaszerezte vezető pozícióját a judosportban. A hazai pálya szép eredményeket ígér a japánok számára. Mi a véleménye a japán nyerőgépről?
– Napjainkban a judo egy igen univerzális sportág, de természetesen az olimpiai játékok után néhány generációt újabbak váltanak fel. Meggyőződésem, hogy Japán magas színvonalú judóval szolgál majd, de sok ország képes lesz arra, hogy hasonlóan jó judóval rukkoljon elő.

– Mivel magyarázza, hogy a judo egyetemes sporttá vált, amelyet hat kontinensen gyakorolnak, és amelynek sikere folyamatosan nő?
– A Nemzetközi Judo Szövetség elkötelezett a judo népszerűsítése iránt, minden szektorban és minden szinten. Judo a gyerekeknek, Judo az iskolában, Judo a világnak, Judo a békéért, Judo a menekültekért, ezek mind olyan programok, amelyeket az IJF támogat, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a judo még erősebbé váljon. A kitűnően felkészített sportolóknak köszönhetően – akik a sportágunk zászlóshajói – a judo rengeteg értéket tud a társadalom felé közvetíteni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Forrás: IJF
Fotó: IJF,
MJSZ, Horváth György)