A Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer Twitter-oldalán válaszolt a sportágat érintő kérdésekre január 7-én. Az online párbeszéd érdekesebb kérdéseiből és válaszaiból szemezgettünk.



– Mikor került kapcsolatba a judóval?
– Tizennégy éves koromban, a hadseregben kezdtem judózni.

– Vizer Úr, miért nem visel sosem judogit?
– Az én küldetésem a judo menedzselése és fejlesztése, nem saját magamé. Néhány alkalommal, különböző nemzeti szövetségek válogatott edzésén azonban már magamra öltöttem a judogimat.



– Mit gondol, a lábra fogás valaha vissza fog térni a judóba?
– Nem, azonban az első lábra fogásért sidó fog járni, csak a másodiknál jön a leléptetés.

– Szeretnénk még több Judo for the World sorozatot nézni. Mennyire tartja fontos marketing eszköznek a sorozatot a judo népszerűsítésében?
– Jövőbeli stratégiánk, hogy minél szélesebb körbe elvigyük a judót, ennek érdekében igyekszünk egyszerűsíteni a szabályokat, hogy könnyebben érthető legyen a média, a nézők számára is.

– Szeretnék visszaadni a társadalomnak, ezért támogatom a speciális olimpiát. Ön milyen szerepet vár el a judósoktól? (Hiraoka Hiroaki, a londoni olimpia ezüstérmese)
– Az IJF hivatalos partnerként áll a paralimpián érdekelt IBSA mögött, de készen állunk támogatni minden nehézségekkel küzdő judós közösséget.

– Nagyon szeretnénk ha Kanada is rendezhetne IJF-versenyt. Tervezik hogy a jövőben Kanada is szerephez jut?
– Igen, a tervek szerint 2018-ban és 2019-ben két Grand Prix-viadalnak is Kanada adhat otthont.

– Mi a Nemzetközi Judo Szövetség célja 2017-re?
– Célunk, hogy sikeresen integráljuk be az új szabályokat, sikeres eseményeink legyenek egész évben, s növeljük az IJF-rendezvények résztvevőinek számát.

– Több szövetség rendez versenyeket a tizenöt éven aluliak számára. Tudna az IJF iránymutatásokat, szabályokat közzétenni a fiatalabb korosztályok számára is?
– Úgy vélem, az IJF Akadémia csapata létre fogja tudni hozni az alapelveket a kisebb korosztályok részére.

– Mely nagy területekre szeretne még betörni az IJF?
– Kína, India, a Perzsa-öböl, Afrika és az Óceánia.

– Mit gondol Ronda Rousey-nak el kellene gondolkodnia a judóba való visszatérésen?
– Mindenki szabadon választja meg a saját útját az életben. Mi tiszteljük őt, remélem, hogy egy napon vissza fog térni a judóba, és megosztja majd tapasztalatait a fiatal generáció számára.

– Az IJF nyitott lenne más küzdősporttal való közös promócióra, reklámra?
– Tisztelünk minden sportágat, ide értve az összes küzdősportot, de a saját kultúránk, hagyományaink és értékeint megőrzésére fektetnénk a hangsúlyt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Twitter
Fotó: MJSZ, Simon Csaba)