Az Európai Judo Szövetség új sorozatában egy-egy nagy bajnok életútját mutatja be az olvasók számára. A cseh Lukas Krpalek után, ezúttal a szlovén Tina Trstenjakkal ismerkedhetünk meg.




A teljes cikk az EJU honlapján: KLIKK IDE!


Tina Trstenjak a harmincötezer fős Celje városában született, és ott is nőtt fel. A judo előtt számos sportágban kipróbálta magát, atletizált, úszott, hegyet mászott, asztaliteniszezett, sőt még táncolt is. A judóval 1998-ban ismerkedett meg, végérvényesen tizenhárom évesen tette le mellette a voksát, s bár édesanyja eleinte nem örült neki, látva lánya lelkesedését nem tehette meg, hogy nem támogatja őt.

A példaképek közül egyértelműen Urska Zolnirt említi meg, akivel kapcsolatos első, s egyik legmeghatározóbb élménye tizennégy évesen történt, amikor a televízióban az athéni olimpiát követte, ahol Urska bronzérmet szerzett.




Nemzetközi karrierjének kezdete 2008-ra tehető, bronzérmet szerzett a bangkoki junior világbajnokságon, majd e nagyszerű eredményét 2009-ben Párizsban sikerült megismételnie. Két vb-bronz után, a felnőttek közé lépve nem jöttek úgy az eredmények, ahogyan azt elvárta magától, így egy rövid időre leállt az edzéssel. A szülők és az edzők támogatásának köszönhetően azonban gyorsan visszatért a judoterembe.

Tina heti hatszor, napi kettő vagy három alkalommal edz, amely komoly fizikai és mentális erőt igényel. A riói olimpiára való felkészülését az eddigi legkeményebb időszaknak érezte, ráadásul bordasérülést szenvedett hat héttel a nagy nap előtt.

2016. augusztus 9-re minden aprólékosan meg volt tervezve, minden lehetséges ellenfele fel volt térképezve, csakis a küzdelmekre kellett összpontosítania. Olasz, kínai és brazil riválisok legyőzése után jutott be a riói olimpia 63 kilogrammos döntőjébe, ugyanabban a súlycsoportban, amelyben példaképe, Urska Zolnir is négy évvel korábban, Londonban.




A döntőben a francia Clarisse Agbegnenouval nézett farkasszemet, akivel a riói fináléig összesen öt alkalommal küzdöttek, s 3:2 arányban vesztésre állt kettejük csatájában. Tina Trstenjak földharcban, leszorítással győzött, megszerezvén Szlovénia második olimpiai aranyérmét.

Hazaérkezésekor a család, a barátok és a szurkolók hatalmas tömege fogadta. Az ünneplést a jól megérdemelt pihenő követte Görögországban.

Tina Trstenjak amikor épp nem a tatamin van, és ideje engedi, szívesen sétál a természetben vagy csak épp pihen és zenét hallgat. Közgazdasági tanulmányait befejezvén a szlovén Pénzügyminisztérium alkalmazottja. Elmondása szerint, ha nem judózna, akkor nagy valószínűséggel testnevelő tanár lett volna a helyi iskolában.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: EJU)