Joó Abigél augusztus 11-én, csütörtökön kezdi meg szereplését a második olimpiáján. Londonban a fránya sérülés közbeszólt, azonban így is az előkelő ötödik helyig jutott a KSI SE ma már diplomás judósa.




Londonban az ország hősévé vált, sérülten sem adta fel


Kitűnően kezdte az évet kétszeres Európa-bajnok judósunk, megnyerte a havannai Grand Prix-t, ahol az olimpiai bajnok Kayla Harrisont is legyőzte. A kazanyi Eb-n a hetedik helyig jutó versenyzőnk felkészülési programjának utolsó versenye a Budapest Grand Prix volt, amelyen hazai közönség előtt a dobogó alsó fokáig jutott.




Szenzációs évkezdés, komoly riválisokat legyőzve


Az olimpiai és világbajnok Kayla Harrisont tartják Rio egyik fő esélyesének. Az amerikai judós havannai bronzérme után, Párizsban ezüstérmes lett, majd a Pán-amerikai bajnokság, a World Masters-torna és a budapesti Grand Prix megnyerésével üzent riválisainak, jó formában van.

Az olimpiai bronzérmes brazil Mayra Aguiar 2014-ben Cseljabinszkban bizonyult a világ legjobbjának a 78 kilogrammban. Idén a párizsi Grand Slamet megnyerte, a tbiliszi Grand Prix-n harmadik lett, majd mind a Pán-amerikai bajnokságon, mind a World Mastersen Kayla Harrison mögött a második lett.

A japán világbajnok Umeki Mami két bronzérmet könyvelhetett el eddig az idei esztendőben. Az össz-japán bajnokságon és a bakui Grand Slamen végzett a harmadik helyen.

Audrey Tcheumeo 2011-ben Párizsban nyerte meg a vb-t, a rákövetkezendő évben, a londoni olimpián a bronzéremig jutott. A düsseldorfi Grand Prix-n aratott győzelmével kezdte az évet, ezt követte a samsuni Grand Prix-ezüst, majd Kazanyban a harmadik Eb-címét szerezte a francia judós.

A holland Marhinde Verkerk hét éve, a 2009-es rotterdami vb-n diadalmaskodott. 2016-ban megnyerte a tbilszi Grand Prix-t, majd Bakuban ezüstérmes lett a Grand Slamen.

A német Luise Malzahn idén hat érmet is gyűjtött már: a havannai és a düsseldorfi Grand Prix-n ezüst-, a párizsi és bakui Grand Slamen, valamint a kazanyi Eb-n előbb egyéniben, majd csapatban is bronzérmes lett.

A brit Natalie Powell számára 2016-ban a bronzérmek és a hetedik helyezések domináltak. Érmet a párizsi Grand Slamen, a tbiliszi Grand Prix-n, a kazanyi Eb-n és a guadalajarai World Mastersen szerzett, míg Düsseldorban, Bakuban és Tyumenben be kellett érnie a pontszerző helyezésekkel.

Komoly mezőny vár tehát Pánczél Gábor tanítványára, tele világbajnokkal, idén jó formát mutató judóssal, és akkor még érdemes számításba venni az ugyancsak világbajnok észak-koreai Kjong Szolt és a vb-ezüstérmes szlovén Anamari Velenseket is.

 

A 78 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Kayla Harrison (amerikai)
2008, Peking: Jang Hsziu-li (kínai)
2004, Athén: Anno Noriko (japán)
2000, Sydney: Tang Lin (kínai)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)