Augusztus 10-én a női 70 kilogrammosok küzdelmeiben sajnos nem szoríthatunk Gercsák Szabináért, aki bár sokáig úgy tűnt, kontinentális kvótásként részt vesz élete első olimpiáján, végül az utolsó versenyek átrendezték a súlycsoportot, így a miskolci judósnak négy évet várnia kell a debütálásra.



A Judoinside.com szakportál az eddigi legtöbb nevet sorakoztatta fel, ők mind befutói lehetne a harmincegyedik ötkarikás játékoknak.

A háromszoros Európa-bajnok holland, Kim Polling a kategória egyik nagy ásza, bár világbajnokságot még nem sikerült nyernie. Idén a tbiliszi Grand Prix-n és a mexikói World Masters-tornán végzett az első helyen.




Kim Polling némileg megkönnyebbülhet, egy veszélyes riválisa nem lesz ott Rióban

Yuri Alvear Kolumbia valaha volt legjobb judósa, 2009-ben megnyerte a vb-t, 2012-ben Londonban bronzérmes lett az olimpián, majd 2013-ban és 2014-ben ismét a dobogó legfelső fokára állhatott a világbajnokságokon. 2016-ban a düsseldorfi Grand Prix-n és a guadalajarai World Masters-en elért harmadik helyezése ért a legtöbb pontot számára a kvalifikációban.

London másik bronzérmese, a francia Gevrise Emane ugyancsak három alkalommal szerezte meg a vb-aranyat. A harmincnégy éves judós a kazanyi Eb megnyerése mellett Párizsból egy Grand Slam-bronzérmet hozott el idén.

Ausztria egyik legjobbjaként számontartott Bernadette Graf három Eb-n is a dobogó alsó fokára állhatott. Az idei, kazanyi Európa-bajnokság kevésbé sikerült jól számára – a hetedik lett – a düsseldorfi GP-győzelem és a World Masters-ezüst azonban kárpótolta a osztrák judóst.

A világbajnoki ezüstérmes Laura Vargas Kochnak 2016-ban eddig nem jött össze az aranyérem, a másik kettőből szépen gyűjtögetett. Legutóbb a Budapest Grand Prix-n láthattuk őt is, ahol mindössze a döntőben szenvedett vereséget, ezüstérmes lett.

Az Ázsia-bajnokság ezüstérmese, a dél-koreai Kim Szong Jon a párizsi Grand Slam-en nem talált legyőzőre, a mexikói World Masters-viadalon pedig a bronzéremig jutott.

A spanyol Maria Bernabeu az asztanai vb-n ezüstérmet szerzett, idén több pontszerző helyezés után, a bakui Grand Slam-győzelem lett az övé.

Kanada egyik legsikeresebb női judósának, Kelita Zupancicnek bár van már két Grand Prix-győzelme is, az idei esztendőben eddig némileg adós maradt a jó teljesítménnyel.

Éremre törő versenyzőből még akad további fél tucatnyi: az izraeli színekben versenyző Linda Bolder; az össz-japán bajnokság győztese, Tacsimoto Haruka; a kontinensbajnok brazil, Maria Portela; a vb-bronzérmes lengyel Katarzyna Klys; az idén hét bronzérmet gyűjtő Puerto Ricó-i Maria Perez; valamint a mindössze tizenkilenc esztendős venezuelai Elvismar Rodriguez, aki legutóbb Budapesten is megvillantott tehetségét. Velük is mindenképp számolni kell.

 

A 70 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Lucie Decosse (francia)
2008, Peking: Ueno Maszae (japán)
2004, Athén: Ueno Maszae (japán)
2000, Sydney: Sibelis Veranes (kubai)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: EJU, Carlos Fereirra)