Az olimpiai kvalifikációs időszakot legjobban teljesítő magyar judós – 2134 pont, negyedik hely –, Tóth Krisztián augusztus 10-én lép tatamira a 90 kilogrammosok versenyében.




Kitűnő felvezetése a riói olimpiának: GP-arany, Budapestről


A KSI SE junior világbajnok, felnőtt vb- és Eb-ezüstérmes versenyzője kiválóan hangolt az ötkarikás játékokra. A havannai és düsseldorfi Grand Prix-tornák után, a kazanyi Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett, majd az utolsó felkészülési állomásán, a Budapest Grand Prix-n, hazai közönség előtt a dobogó legfelső fokára állhatott fel.




Vb-döntő a példaképpel, a görög Iliadisszal


A háromszoros Európa-bajnok grúz kiválóság, Varlam Liparteliani idén a párizsi Grand Slamen bronz-, míg a kazanyi kontinenstornán az egyéni és a csapatküzdelmekben is aranyérmet szerzett.

A mindössze huszonegy éves japán Baker Masura érdemes lesz nagyon odafigyelni. Bár az össz-japán bajnokságban leszorult a dobogó legfelső fokáról, a kvalifikációs időszakban ő szerezte a legtöbb pontot a 90 kilogrammosok között, amelyhez nagyban hozzájárult az utolsó versenyen, a mexikói World Mastersen aratott győzelme.

Az aktuális világbajnok, Gvak Dong Han idén nem mutatott hatalmas potenciált. A dél-koreai judós Párizsban harmadik lett a Grand Slamen, majd Düsseldorfban a Grand Prix-n mindössze az ötödik helyen zárt.

Marcus Nyman még 2010-ben nyert Európa-bajnokságot, majd némi kihagyás után ismét sikerült beverekednie magát a legjobbak közé. Parádés évet produkál eddig a svéd judós: megnyerte a düsseldorfi Grand Prix-t, a bakui és a tyumeni Grand Slam-et, második lett a tbiliszi Grand Prix-n, valamint bronzérmet szerzett a kazanyi Eb-n, és a guadalajarai Word Masters-viadalon.

A holland Noel van 't End sikeresen felépült 2015-ben elszenvedett térdsérüléséből, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy Grand Prix-győzelem, a grúz Grand Prix-n végzett az élen idén márciusban.

A kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Kirill Gyenyiszov bárkit, bármikor képes meglepni. Idén két bronzéremmel dicsekedhet az orosz, a bakui Grand Slamen, valamint a budapesti Grand Prix-n állhatott fel a dobogó alsó fokára.

Alexandre Iddir Eb-t nyert a francia csapat tagjaként a Bakuban megrendezett Európai Játékokon, s a tavalyi évhez hasonlóan, idén is második helyezett lett a hazai, párizsi Grand Slamen.

Nem kisebb nevek maradtak a végére: a tizenhét évesen Athénban olimpiát nyerő, háromszoros világbajnok Iliasz Iliadisz, a Londonban az ezüstéremig jutó kubai Asley Gonzalez, valamint a hazai pálya előnyét élvező, kétszeres olimpiai érmes, Tiago Camilo még Rio de Janeiróban is bizonyíthatja kvalitását.

 

A 90 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Szong De Nam (dél-koreai)
2008, Peking: Irakli Cirekidze (grúz)
2004, Athén: Zurab Zviadauri (grúz)
2000, Sydney: Mark Huizinga (holland)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com)