Csoknyai Lászlónak a kvalifikáció során nem csak külföldi, de hazai riválisaira is éppúgy figyelni kellett. A 81 kilogrammos súlycsoport bizonyult idehaza a legkiélezettebbnek. Az Atomerőmű SE judósának most már augusztus 9-re kell koncentrálnia.




Nagy csatában a későbbi győztes dél-korai versenyzővel


Hangyási László tanítványa 2015-ben két ezüst- és négy bronzérmet szerzett a nemzetközi porondon, idén a havannai Grand Prix-n harmadik, a párizsi Grand Slamen ötödik helyezést ért el. Ez utóbbi versenyen sikerült eldobnia a grúz nagyágyút, Avtandili Csrikisvilit, azonban az elsőre megadott ippont vazarira módosították a bírák.




Csoknyai Laci már bizonyította, hogy még a legnagyobbak is eldobhatók


Az olimpiai bajnoki cím legnagyobb esélyeseként a háromszoros Európa-bajnok Avtandili Csrikisvilit tartják, aki rendelkezik már egy vb-címmel is, 2013-ban Cseljabinszkban bizonyult a súlycsoport legjobbjának. Idén – nagy bánatunkra – sikerült behúznia a párizsi Grand Slamet a grúz klasszisnak, valamint a kazanyi Eb csapatversenyén is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

A világbajnok japán Nagasze Takanori tavaly összesen négy aranyérmet gyűjtött, idén jelenleg kettőnél jár: az össz-japán bajnokság után a bakui Grand Slam-tornán sem talált legyőzőre.

Haszan Halmurzajev 2016-ban a havannai Grand Prix-győzelemmel kezdte az évet, majd Kazanyban a Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben is övé lett az arany.

London egyik bronzérmese a kanadai Antoine Valois-Fortier voltaki első Grand Prix-győzelmét Ulánbátorban érte el 2015-ben. A 2014-es világbajnokságon döntő csatát vívott a grúz Csrikisvilivel, akkor ezüst-, egy évvel később Asztanában bronzérmes lett. Összesen tizenöt Világkupán ért el érmes helyezést, azonban kilenc döntőből hétszer is vereséget szenvedett.

Ivajlo Ivanov idén mindhárom éremből szerzett már legalább egyet: a samsuni Grand Prix-n arany-, a párizsi Grand Slamen ezüst-, a düsseldorfi Grand Prix-n bronzéremnek örülhetett. Bronzból született még egy, a kazanyi Eb-n is sikeres volt a bolgár judós.

Travis Stevens minden idők egyik legkiélezettebb csatáját vívta Londonban a német Ole Bischoffal. Idén Havannából két ezüstéremmel térhetett haza, a Grand Prix-n és a Pán-amerikai bajnokságon is másodikként végzett. A véghajrá kitűnően sikerült az amerikai versenyzőnek, a guadalajrai Word Masters-tornán ő bizonyult a legjobbnak.

Az asztanai vb egyik bronzérmese, a hazai pályán versenyző Victor Penalber 2016-ban Párizsban a Grand Slamen és a Pán-amerikai bajnokságon is bronzérmet könyvelhetett el.

A judós családból származó Joachim Bottieau Düsseldorf bajnoka, 2015-ben és 2016-ban is a belga judós nyerte a Grand Prix-viadalt a német városban. A World Masters-ezüsttel ő is szépen zárta a kvalifikációs időszakot.

A grúz születésű Roman Musztopulosz ma már a görög színeket képviseli. Idén három bronzérmet tud felmutatni: a havannai és tbiliszi Grand Prix után, a mexikói World Mastersen is a dobogó alsó fokára fért fel.

Bár az egész 81 kilogrammos mezőnyt nem sorolhatjuk fel, további két judós még jelentősen megkeverheti a lapokat: a junior világbajnok holland Frand De Wit, és a világbajnok, Eb-ezüstérmes francia Loic Pietri egy jó napot kifogva éremig menetelhet.


A 81 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Kim Dzse Bum (dél-koreai)
2008, Peking: Ole Bischof (német)
2004, Athén: Iliasz Iliadisz (görög)
2000, Sydney: Takimoto Makoto (japán)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com)