Augusztus 7-én egész Koszovó Rio de Janeiróra figyel, ezen a napon rendezik a nők 52 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit, ahol az egyik legnagyobb esélyes kétségkívül Majlinda Kelmendi.




Kelmendi Rio előtti utolsó versenyén is verhetetlennek bizonyult


A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok judós az első olimpiai aranyérmét szerezheti Koszovónak Rióban. Az ország legnagyobb ígéreteként tartják számon, nem meglepő tehát, hogy a zászlót is ő fogja vinni a nyitóünnepségen. Idén a párizsi Grand Slam- és a kazanyi Eb-győzelem után júniusban ő is a budapesti Grand Prix-n hangolt az augusztusi ötkarikás játékokra, természetesen nálunk is nyerni tudott.




Idén már volt egy Kelmendi - Chitu döntő, Rióban jöhet a visszavágó?


Az egyik legnagyobb rivális, a román Andreea Chitu is remek formát mutatott az elmúlt időszakban, a kétszeres Eb-győztes, háromszoros vb-érmes judós az olimpiai kvalifikációs rangsor élén végzett.

A japán Nakamura Miszato 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben is megnyerte a világbajnokságot, 2008-ban Pekingben pedig a bronzéremig jutott. Ő az egyetlen judós, aki öt különböző városban nyert már Grand Slam-viadalt, ráadásul a kvalifikációs időszak három legtöbb pontot érő versenyén (világbajnokság, World Masters, Grand Slam) is diadalmaskodni tudott.

A brazil Erika Miranda Andreea Chituhoz hasonlóan három vb-éremnél jár. A Pán-amerikai bajnokság ötszörös győztese az idei évben annyira nem remekel, két ötödik helyezés áll a neve mellett, azonban a hazai pálya, a hazai közönség sokat számíthat egy-egy kiélezett csatában.

A kínai Ma Jing-nan 2015-ben négy versenyt nyert meg zsinórban, idei mérlege pedig két ezüst- és két bronzérem.

Az ifjú olasz Odette Giuffrida az asztanai vb-n ötödik lett, majd 2016-ban több sikert is elkönyvelhetett. Megnyerte a római European Opent és a tbiliszi Grand Prix-t, Bakuban második lett a Grand Slamen, majd az utolsó kvalifikációs versenyen, a guadalajarai Word Mastersen az egyik bronzérem is az övé lett.

A háromszoros Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes Natalija Kuzutyina márciusban Dél-Amerikában „turnézott”, és ha már ott járt, két aranyéremmel tért haza. Az igazán fontos eredménye azonban a mexikói World Mastersen elért ezüstérem volt, amelynek köszönhetően kiemelt lesz Rióban.

Az izraeli judó egyre erősödik, jó példa erre Gili Cohen is, aki 2016-ban mindhárom éremből gyűjtött legalább egyet az IJF World Tour állomásain. Egy Grand Slam-arany Bakuból, két Grand Prix-ezüst Tbilisziből és Almatiból, valamint egy Grand Prix-bronz Samsunból került be az éremgyűjteménybe.

Nem szabad megfeledkezni a Londonban bronzérmes francia Priscilla Gnetóról, vagy a már több mint tíz IJF-versenyen érmet szerző német Mareen Kraehről sem, akik ellen biztosan senkinek sem lesz könnyű mérkőzése Rióban.

 

Az 52 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London: An Kum Ae (észak-koreai)
2008, Peking: Hszian Tong-mej (kínai)
2004, Athén: Hszian Tong-mej (kínai)
2000, Sydney: Legna Verdecia (kubai)
1996, Atlanta: Marie-Claire Restoux (francia)
1992, Barcelona: Almudena Munoz Martínez (spanyol)
1988, Szöul: Saharon Rendle (brit)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: MJSZ, Horváth György)