A riói olimpia második versenynapján kerül megrendezésre a 66 kilogrammosok csatája. A mieink közül sajnos senkinek sem sikerült a kvótaszerzés, a Londonban ezüstérmet szerző Ungvári Miklós pedig már a 73 kilósok között méretteti meg magát. Nézzük, a Judoinside.com szerint kik a legesélyesebbek a győzelemre!




Ebinuma előtt megnyílt az út, az első két helyezett már a 73 kilogrammban versenyez


Hatalmas a nyomás Ebinuma Maszasin, aki bár háromszoros világbajnok, az olimpiai bajnoki cím még hiányzik a tarsolyából. A Londonban harmadik helyen befutó japán klasszis idén a párizsi Grand Slamen diadalmaskodott, az össz-japán bajnokságon azonban csak a bronzérem jutott számára.




Az ifjú titán grúz meglepte a nagy esélyes Ebinumát az elődöntőben


A dél-koreai An Baul 2013-ban junior világbajnok lett, majd 2015 augusztusában megnyerte az Universiadét, szeptemberben pedig Asztanában, a felnőttek között is elhódította a vb-címet. 2016-ban a düsseldorfi Grand Prix-n, valamint a guadalajarai World Mastersen szerzett aranyérmet, amely sikereknek köszönhetően a kvalifikációs ranglista élén végzett.

Davaadorj Tumurkhuleg az IJF World Tour számos állomásán győzni tudott, 2010 óta már huszonegy éremnél jár a mongol judós. A 2016-os párizsi Grand Slamen és a mexikói World Mastersen is a második helyet szerezte meg, így An Baul mögött a második számú kiemeltként várja sorsolást Rióban.

Az orosz Mihail Puljajev kétszer is lecsúszott a vb-címről, 2014-ben Ebinuma Maszasi, 2015-ben An Baul állta útját a fináléban. Idén a bakui Grand Slamen arany-, míg a düsseldorfi Grand Prix-n bronzérmet szerzett.

A világ- és Európa-bajnok Georgij Zantaraja nem túl rég tért vissza sérüléséből, így nem sok babér termett számára 2016-ban. Mindössze a Madridban megrendezett European Openen állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A fenomenális ukrán judós 2009-től zsinórban ötször ért el érmes helyezést a világbajnokságokon.

Golan Pollack harmadik izraeli judósként szerzett bronzérmet az asztanai világbajnokságon. Idén Düsseldorfban ezüst-, míg Mexikóban a World Mastersen bronzéremnek örülhetett.

Nijat Shikhalizada 2005-ben Kairóban az eddig volt legfiatalabb judósként ért el harmadik helyezést a felnőtt világbajnokságon. Ugyanebben az évben a junior Eb-n, majd 2006-ban a junior vb-n is győzni tudott az azeri versenyző. 2015-ben több érmet is bezsebelt a világversenyeken, idén egyetlen bronzérem jutott számára, az igen sok pontot adó World Mastersen.

A grúz Vazha Margvelasvili szép hajrát mutatott be az év első felében. Márciusban megnyerte a hazai, tbiliszi Grand Prix-t, majd áprilisban a kazanyi Eb-n is maga mögé utasított mindenkit a 66 kilogrammos súlycsoportban.

A fenti nyolc judós mindegyike eljuthat a hőn áhított olimpiai aranyéremig, azonban a súlycsoportot váltó, kétszeres olimpiai bronzérmes üzbég, Risod Szobirov, az Eb-bronzérmes német, Sebastian Seidl, a brit Colin Oates, a spanyol Sugoi Uriarte, a fehérorosz Dmitrij Sersan, vagy a brazil Charles Chibana is képes meglepetést okozni.


A 66 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London:
 Lasa Savdatuasvili (grúz)
2008, Peking: Ucsisiba Maszato (japán)
2004, Athén: Ucsisiba Maszato (japán)
2000, Sydney: Huseyin Özkan (török)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)