Augusztus 6-án lépnek tatamira a 60 kilogrammos súlycsoport legjobbjai Rio de Janeiróban, a XXXI. nyári ötkarikás játékokon. Nézzük, a Judoinside.com szerint kik a legesélyesebbek a győzelemre!




Vajon a kazah Szmetov a vb után, az olimpián is a csúcsra ér?


2012-ben Londonban némi meglepetést okozva, Arszen Galsztyan szerezte meg az aranyérmet. Az orosz versenyző – több 60 kilogrammos judóssal egyetemben – azóta súlycsoportot váltott, s a 66 kilogrammban már nem sikerült megszereznie az olimpiai kvótát.




Az orosz Arszen Galsztyan meglepte a japán Hiraoka Hiroakit Londonban


Rió egyik esélyeseként az aktuális világbajnokot, a kazah Jeldosz Szmetovot tartják, azonban legnagyobb riválisait, a japán Takato Naohiszát, a dél-koreai Kim Von Dzsint, vagy az üzbég Dijorbek Urozbojevet sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Jeldosz Szmetov 2010-ben junior világbajnok lett, 2014-ben pedig az Ázsiai Játékokon diadalmaskodott. Az elmúlt évben a felnőttek között is felért a csúcsra, hazai pályán, Asztanában ismét neki szólt a himnusz a világbajnokságon. Idén a kontinenstornán arany-, míg a düsseldorfi Grand Prix-viadalon ezüstérmet szerzett.

A dél-koreai Kim Von Dzsin kétszeres világbajnoki bronzérmes, kétszeres Universiadé-győztes judós, aki 2014-ben megnyerte a tokiói Grand Slamet, majd 2015-ben az Ázsia-bajnokságot, 2013 óta pedig zsinórban háromszor is a dobogó legfelső fokára állhatott a csedzsui Grand Prix-n. És ha ez még nem volna elég, idén februárban a világbajnok Szmetovot legyőzve, Düsseldorfban is GP-aranynak örülhetett.

Okrhan Safarov szintén a legjobb 60 kilós judósok közé tartozik. Egyedüli hazai versenyzőként szerzett érmet – egy ezüstöt – a Bakuban megrendezett első Európai Játékokon. A 2013-ban vb-bronzérmet szerző azeri versenyző 2014-ben a tbiliszi Grand Prix-győzelem mellett, a Bakuban és Abu Dzabiban megrendezett Grand Slameken sem talált legyőzőre. A 2016-os legnagyobb dobása a mexikói World Masters-torna megnyerése volt, amely hétszáz kvalifikációs pontot hozott számára.

A japán Takato Naohisza 2009-ben Budapesten szerzett ifjúsági világbajnoki címet, két évvel később a juniorok, míg 2013-ban a felnőttek között is a világ legjobbja lett. Az IJF Word Tour állomásain összesen már kilenc aranyéremnél jár, ám idén csak az össz-japán bajnokságon szerezett bronzérmével dicsekedhet.

Az üzbég Dijorbek Urozbojev is számos Világkupa-érmet szerzett már 2012 óta. A 2013-as junior világbajnokságon a dél-koreai An Baul mögött a második lett. Legjobb idei teljesítményét a tbiliszi Grand Prix-n érte el, ahol sikerült megnyernie a 60 kilogrammos súlycsoportot.

Amiran Papinasvili sorozatban négyszer jutott érmes helyezésig az Európa-bajnokságokon. 2013-ban, a budapesti Eb-n a legfényesebb medál került a grúz versenyző nyakába. 2014-ben már a világbajnokságon is dobogóra állhatott, Cseljabinszkban harmadik helyezést ért el. 2009-től két Grand Slamet, három Grand Prix-t és egy Világkupát nyert.

Ők hatan a 60 kilogrammos mezőny legnagyobb esélyesei, azonban további három versenyzővel számol még a népszerű judós portál. A 2016-os Európa-bajnok, a francia Walide Khyar; a hazai pályán versenyző, Londonban egészen a bronzéremig jutó Felipe Kitadai; és az Európai Játékok győztese, az orosz Beszlan Mudranov sem esélytelenül utazik a brazil fővárosba.


A 60 kilogrammos olimpiai bajnokok


2012, London: Arszen Galsztyan (orosz)
2008, Peking: Csoj Min Ho (dél-koreai)
2004, Athén: Nomura Tadahiro (japán)
2000, Sydney: Nomura Tadahiro (japán)
1996, Atlanta: Nomura Tadahiro (japán)
1992, Barcelona: Nazim Guszejnov (FÁK-beli)
1988, Szöul: Kim Cse-Dzsup (dél-koreai)
1984, Los Angeles: Hoszokava Szindzsi (japán)
1980, Moszkva: Thierry Rey (francia)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Judoinside.com)