Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok Rio de Janeiróban, a város pedig teljes mértékben készen áll a rendezésre – tájékoztatott Michel Temer, Brazília ügyvivő elnöke, akinek hivatalos közleményét alább változtatás nélkül közöljük.





„Felavattuk a Rio de Janeiro egyik legszebb részén elhelyezkedő Olimpiai Falut, ami a résztvevő tizenhétezer sportoló többségének nyújt szállást. Valamennyi sportlétesítmény, köztük az Olimpiai Park a Barra da Tijuca negyedben, szintén átadásra került.

Az ország megbízható biztonsági tervet készített a játékok idejére, melyben a rendvédelmi szervek nyolcvanötezer tagja vesz részt, hogy a sportünnepet a legnagyobb biztonságban és békében bonyolíthassuk le. A biztonsági erők együttműködnek a sportolók, a szakbizottságok, az államfők és más hivatalos személyek, a turisták, a helyi lakosok és a sajtó munkatársai védelmének érdekében.

Nem ez az első alkalom, hogy megmutatjuk szervezőkészségünket és vendégszeretetünket. Az elmúlt években Brazília szakértője lett a nagyszabású világesemények lebonyolításának. Otthont adtunk a labdarúgó-világbajnokságnak, a Pánamerikai Játékoknak, a Katonai Világjátékoknak, az Ifjúsági Világtalálkozónak és a Konföderációs Kupának is. Minden rendezvény teljes sikerrel zárult, a szervezés során a feladatokat hozzáértéssel, felelősséggel és a brazil nép veleszületett életszeretetével hajtottuk végre. Ezt a sikert most megismételjük.

Az ötkarikás játékok során egy konszolidált demokráciával és az egyik legjelentősebb gazdasággal bíró nemzet mutatkozik be a világnak. Az ország hatalmas üzleti lehetőségekkel rendelkezik, valamint példaértékű az egyenlőtlenségek leküzdését célzó intézkedések tekintetében. Rio de Janeiro több százezer hazai látogatót és külföldi turistát vonz majd az Olimpia Játékok ideje alatt. A korábbi labdarúgó-világbajnokság további öt helyszínét – Sao Paulo, Salvador, Manaus, Brazíliaváros és Belo Horizonte – szintén ellepik majd a hazai és külföldi sportrajongók. Egy ekkora jelentőségű világesemény házigazdájának lenni az egész brazil nemzet büszkesége.

Fontos kiemelni, hogy az olimpiai létesítményeket érintő befektetések hatvan százaléka, mintegy 7,07 milliárd reál, a magán szektorból származik. A létesítmények és az erre szánt források a jövőben az egész ország hasznára válnak.

Az olimpia elsősorban a sport értékeit közvetíti Brazília-szerte: az együttműködést, szolidaritást, fegyelmet és a nehézségek leküzdését. Konkrét értelemben elmondható, hogy az ország öt régiója kiváló sportlétesítményekkel lett gazdagabb, amelyek a sportolás népszerűsítésére éppúgy alkalmasak, mint nagyszabású események befogadására.

Az olimpia nagy hatással volt Rio de Janeiro városfejlesztési terveire. Az infrastrukturális és mobilitási projektek gyorsan és kiterjesztetten kerültek kialakításra, köszönhetően annak, hogy ez a város ad otthont a sporteseménynek. Nyilvánvaló, hogy mindez közvetlen, jótékony hatással lesz az itt élők életminőségére.

Az elmúlt hetekben az egész világon elterjedt az a feltevés, mely szerint a versenyek alatt trópusi járványok törhetnek ki. Garantáljuk, ahogy azt az Egészségügyi Világszervezet már megtette, hogy a Zika-vírus előfordulásának kockázata a játékok alatt gyakorlatilag nulla. Télen, a déli féltekén, az Aedes aegypti szúnyog által terjesztett megbetegedések száma történelmileg alacsony. A Zika-vírusos esetek drasztikusan csökkentek az elmúlt hetekben Brazíliában és Rio de Janeiro városában is. Emlékezzünk rá, hogy a 2014-ben megrendezett labdarúgó-világbajnokság során, amikor 1,4 millió külföldi állampolgár látogatott Brazíliába, bár prognosztizálták a járványt, de egy esetet sem regisztráltak. Az egészségügyi szektor megfelelő környezetet biztosít a turistáknak a játékok ideje alatt.

Brazília felkészült az ide látogatók fogadására, akik részesülhetnek abban az élményben, hogy végigkísérhetik a nemzetközi sport elitjének találkozóját. Bizonyára sokat tudunk mutatni annak az öt milliárd embernek is, akik a távolból követik az Olimpiai Játékokat szerte a világon. Brazília tárt karokkal várja Önöket!”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: MOB)