Négy orosz judós – közöttük a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Mihail Puljajev – doppingtesztje hozott pozitív eredményt a TASS orosz hírügynökség közleménye szerint. A sportágban korábban még sohasem volt ilyen sok érintettet felsorakoztató doppingügy.




Gyenisz Jarcev (jobbról) a bakui Európa Játékokon, Vitalij Makarov kapitány kíséretében


Az ügynökség mind a négy sportolót megnevezte, Puljajev mellett a 73 kilogrammosok között Európa-bajnoki ötödik helyezett Gyenyisz Jarcev (a tavalyi Európa Játékok során a negyeddöntőben ő ütötte el Ungvári Miklóst a továbbjutástól), a 48 kilósok között szereplő, tavaly a budapesti Grand Prix-n bronzérmes Natalja Kondratyeva, illetve a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Jekatyerina Valkova érintett, a TASS közleménye szerint mind a négyen a meldonium nevű, január elseje óta tiltólistán szereplő hatóanyaggal produkáltak pozitív doppingeredményt. Az ügyben az Orosz Judo Szövetség egyelőre nem nyilatkozott.



Nagy bajban az orosz judo: a 66 kilogrammos Puljajev harmadik volt az olimpiai rangsorban, Gyenyisz Jarcev tizedik a 73 kilósok között, Jekatyerina Valkova pedig a 63 kilogrammos súlykategóriában állt riói indulást érő pozícióban. Sovány vigasz az oroszok számára, hogy mindhármuknak lehet helyettese a 2016-os olimpián...

A meldoniumot tartalmazó készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el a korábbi esztendőkben elsősorban a balti államokban és Oroszországban – írta a Magyar Távirati Iroda. – Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legutóbbi összegzésében azt közölte, hogy eddig 123-an buktak meg meldonium használata miatt, köztük kéttucatnyi orosz versenyző.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: AFP,
Magyar Távirati Iroda
Fotó: EJU)