Hat egyéni aranyérem után további kettővel bővült a japánok asztanai gyűjteménye. Mind a férfiaknál, mind a nőknél Japán válogatottja állhatott fel a dobogó legfelső fokára a csapatversenyben.




A férfiak volt nehezebb dolga: Japán a házigazda kazah és német válogatott legyőzésével jutott a döntőbe, míg a másik ágon Dél-Korea Franciaország, Oroszország és Mongólia legyőzésével érkezett a fináléba. A 66 kilogrammban az egyéni küzdelmekből idejekorán kieső Ebinuma Maszasi állt szemben a kedden világbajnoki címet szerző An Baullal, és ha csak egy intésnyi különbséggel, de megverte az újdonsült bajnokot. 1-0 a japánoknak.

A 73 kilogrammosoknál az egyéniben ezüstérmes Nakaja Riki és a bronzérmes An Csang Rim nézett farkasszemet. A kétszeres japán világbajnok bemutatott egy szép hidalást, amely ippont ért a dél-koreai judósnak, így máris egyenlő lett az állás. A 81 kilogramm világbajnoka Nagasze Takanori hozta a papírformát és a Li Szung Szu felett aratott győzelmével ismét a japán válogatott került előnybe: 2-1. A 90 kilogrammban fordult a kocka, azaz a dél-korai világbajnok Don Han Gvak hozta a „kötelezőt”, ezúttal az egyéniben nem induló Josida Juja maradt alul.

A végső döntés tehát a nehézsúlyú versenyzőkre maradt. Odzsitani Takesi és az egyéni ötödik Kim Szung Min nagyot birkóztak, értékelhető akciót egyikőjük sem tudott bemutatni, viszont a japán versenyző neve mellett eggyel kevesebb intés szerepelt az öt perc leteltével. Ez pedig azt jelentette, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is világbajnok Japán férfi válogatottja.





A nőkénél az egyik oldalon ugyancsak Japán – Brazíliát, Kínát és Mongóliát legyőzve – jutott a döntőbe, a másik ágon pedig egy európai csapat, Lengyelország – Algériát, Németországot és Oroszországot felülmúlva – mérkőzhetett az aranyéremért. Az eredményeket látva a japán válogatottnak könnyű dolga volt, minden ellenfelét 5:0 arányban győzte le, és a cseljabinszki bronzérem után, ezúttal a dobogó legfelső fokára állhatott fel a Kondo Ami, Nakamura Miszato, Matszumoto Kaori, Jamamoto Anzu, Tasiro Miku, Nun Ira Karen, Arai Csizuru, Tacsimoto Megumi, Jamabe Kanae alkotta csapat.


Világbajnokság, csapatverseny, Asztana


FÉRFIAK
1. Japán
2. Dél-Korea
3. Mongólia
3. Grúzia
5. Kazahsztán
5. Németország
7. Brazília
7. Oroszország

NŐK
1. Japán
2. Lengyelország
3. Németország
3. Oroszország
5. Mongólia
5. Dél-Korea
7. Franciaország
7. Kína


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)