Továbbra is fenntartja a véleményét, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformokra szorul, az Agenda 2020-szal szemben azonban csak tartalmi kifogásai vannak – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke.





A SportAccord elnöki posztjára a kemény hangvételű beszéde után áprilisban újra megválasztott, de azóta erről leköszönt sportdiplomata immár minden energiáját a judóra fordítja; de ha kérdezik, ezután sem marad csöndben.

Áprilisban Szocsiban hatalmas vihart kavart Marius Vizer beszéde a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccord kongresszusán, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, s közvetve Thomas Bach elnököt bírálta. A NOB első embere ilyen kemény kritikát ilyen magas szintről még nem kapott.

– Elnök úr, tekintettel arra, hogy rengetegen kihátráltak ön mögül, s már lemondott a SportAccord vezetéséről – ami mindig is a szív­ügye volt –, ha visszaforgathatná az idő kerekét, újra elmondaná a beszédét
– Igen, újra megtenném. A NOB a legnagyobb sportszervezet a világon, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne megreformálni, jobban figyelembe venni a sportolók, a sportágak vagy éppen a versenyzőket adó nemzeti szövetségek érdekeit. Nem titok, évek óta megy a vita, és nagy az elégedetlenkedés bizonyos pontok kapcsán, de csak a színfalak mögött. Sajnos most be kellett látnom, hogy mindenki védi a saját pozícióját, és senki sem meri vállalni a véleményét.

– Ez nagy csalódás volt az ön számára?
– Akik nem értettek egyet velem a beszámolóm után, megtehették volna, hogy kezdeményezik a leváltásomat a SportAccord elnöki posztjáról, de teljes bizalmat kaptam. Ebből levonhatom azt a következtetést, hogy egyetértettek velem. Amikor azonban vége lett a kongresszusnak, a NOB képviselői gyakorlatilag ott álltak a kijáratnál, és igyekeztek mindenkit – fogalmazzunk úgy – meggyőzni, hogy nem helyes az az irány, amit én képviselek.

– Ön pedig a NOB-nak nem is tagja, holott ez a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének kijárna.
– Jelen állás szerint úgy néz ki, egyhamar nem is leszek NOB-tag… Ebbe a körbe alapvetően azok kerülhetnek be, akik simulékonyak, úgymond jó fiúk. Akik nyíltan beszélnek, azoknak nincs ott helyük. Nem is kérdés, hogy valamennyi olimpiai sportágnak képviselettel kellene bírnia a NOB-ban. Ám amikor a legfontosabb döntéseket hozzák a szervezetben, nekem is el kell hagynom a termet. Pedig az olimpián is mi szervezzük a versenyeket.

– A hírügynökségi jelentés szerint Szocsiban ön az Agenda 2020 reformcsomagot is bírálta, ami esélyt adna például Budapestnek is, hogy 2024-ben olimpiát rendezhessen.
– Az ellen semmi kifogásom nincs, hogy kisebb országok is az ötkarikás játékok házigazdái legyenek, sőt, ez üdvözlendő. Az olimpia olyan érték, ami nem lehet csak a nagy országok kiváltsága. Az Agenda 2020-at azonban tartalommal is meg kell tölteni, és azt vallom, hogy alapvetően a sportot, a sportolókat, a nemzeti és a nemzetközi szövetségeket kell támogatni. Például a NOB 450 millió euróból létrehozna egy digitális olimpiai televíziós csatornát, de erre jelentős részben a sporttól, a nemzetközi szövetségektől vennék el a pénzt. Ebben nem tudok partner lenni.

– Folytatja a harcot?
– Most már minden energiámat a judosport további fejlesztésére fordítom. De ha megkérdeznek, akkor továbbra sem rejtem véka alá a véleményemet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015
Forrás: Napigazdasag.hu
Fotó: Kozma János)