A Judoinfo szerkesztősége immár kilencedik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén új szabályok alapján derült fény a győztes személyére: három kuratóriumi tag (dr. Kovács Antal, Hajtós Bertalan és Gombkötő Roland a Judoinfo részéről), illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!



A mögöttünk hagyott esztendőre sem panaszkodhatunk, judósaink – akárcsak az elmúlt években – 2014-ben is alaposan kitettek magukért. Az áprilisi Európa-bajnokságon Csernoviczki Éva megvédte címét, Ungvári Miklós, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián és Joó Abigél pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. A budapesti Grand Prix-n Csernoviczki Éva újra a dobogó legfelső fokáig menetelt, Tóth Krisztián ezüst-, Joó Abigél pedig bronzérmes lett. A cseljabinszki felnőtt világbajnokság nagy szenzációját a húsz esztendős Tóth Krisztián ragyogó szereplése: az ezüstérem jelentette.

Közben utánpótlás téren is nagyot alkottak a mieink: Gercsák Szabina megnyerte az ifjúsági olimpiát Nancsingban, majd első lett a junior Eb-n is, ahol Pupp Réka bronzérmet nyert. Tóth Krisztián a junior-világbajnokságon menetelt az aranyéremig. Az ifjúsági Európa-bajnokságon Szigetvári Mercédesz szerzett bronzérmet. Ez összesen tizenegy (!) érem (négy arany, egy ezüst és hat bronz) a világversenyekről, s akkor – a budapesti GP-t leszámítva – a különféle Világkupákról és nemzetközi versenyekről nem is szóltunk!

A szavazós játék történetében új fejezet kezdődött: ezúttal három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján kerül majd sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt.

Szavazni 2014. december 1-jétől 31-én éjfélig lehetett honlapunkon. A közönségszavazást Tóth Krisztián nyerte, megelőzve a második helyezett Gercsák Szabinát és a harmadik Csernoviczki Évát. Íme, a kuratóriumi tagok szavazatai és a közönségszavazás összesített eredménye:

1. TÓTH KRISZTIÁN. Prágában European Open éremmel kezdte az évet, majd Európa-bajnoki bronz és Budapesten és Ulánbátorban GP-ezüst következett. A cseljabinszki felnőtt világbajnokságon káprázatos teljesítményt nyújtva ezüstérmes lett, ezek után az esélyesség terhét is remekül viselve verte végig a mezőnyt a junior-világbajnokságon. Ezek után Abu-Dzabiban Grand Slam-győztes lett...
4 helyezési pont



2. CSERNOVICZKI ÉVA.
Az Ippon Judo Tatabánya huszonnyolc éves versenyzője aranyérmekkel hintette meg a tavaszt: Montpellierben meg tudta védeni Európa-bajnoki címét, majd azzal is sporttörténelmet írt, hogy elsőként nyert aranyérmet a budapesti Grand Prix-n. Az év második felében még egy Grand Slam-döntő fűződik Éva nevéhez: Abu-Dzabiban lett ezüstérmes.
9 helyezési pont



3. GERCSÁK SZABINAA Hell-Miskolci JC tizennyolc esztendős ifjú csillaga a saját korosztályától, az ifjúságiaktól olimpiai aranyéremmel búcsúzott, majd megnyerte a junior Európa-bajnokságot is. A felnőttek között ilyen fiatalon is remekelt: bronzérmet hozott Varsóból az European Open-viadalról, illetve Samsunból, a Grand Prix-ről is.
11 helyezési pont




A magyar judosport hihetetlen erejét jelzi, hogy a fenti feltételek mellett nem kerülhetett a jelöltek közé például az idén Eb- és GP-bronzérmeket is begyűjtő Ungvári Miklós, az Eb-bronzérmes, Grand Slam és Grand Prix versenyeken érmes Joó Abigél, az Eb-bronzérmes Krizsán Szabolcs, a Grand Prix arany-, ezüst- és bronzérmes Karakas Hedvig, a GP arany- és bronzérmes Bor Barna, a Grand Prix-bronzérmes Cirjenics Miklós, a junior Eb-bronzérmes Pupp Réka, az ifjúsági Eb-bronzérmes Szigetvári Mercédesz

Az „idősebbek” is kitettek magukért, a Malagában megrendezett veterán-világbajnokságon Pósán Edina arany-, Péter Sándor, Haja János, Illés Anikó és Reiner Cecília ezüst-, Göndöcs Attila, Csihi János és Zelenyánszki András pedig bronzérmet szerzett. A 2014-es Európa-bajnokságon is remek volt a magyar mérleg: összesen tizenhét érmet szereztek a mieink: Csihi János, Illés Anikó, Radócziné Nagy Olga és Reiner Cecília egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott, ezüstérmet szerzett Zelenyánszky András, Kersics Antal, Kunyik Zsolt, Nagy Aladár, Szaszkó Ákos és Pósán Edina. Horváth Tamás, Nagy-Hinst István, Péter Sándor, Szepesi Dávid, Zatik József, Csete Margit Katalin és Karafiáth Bea pedig bronzérmes lett Prágában.


A JUDOINFO
ÉV JUDÓSA SZAVAZÁSÁNAK
EDDIGI DOBOGÓSAI

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011

1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva


Kapcsolódó cikkek:
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2015)