A hétvégén két helyszínen rendezték meg a klubcsapatok új rendszerű európai kupaküzdelmeit. A Hollandiában diadalmaskodó német JSV Speyer csapatának győzelméből két magyar csillag, Karakas Hedvig és Joó Abigél is alaposan kivette a részét.




A kupagyőztes német Speyer, soraiban Karakas Hedvig és Joó Abigél


Megreformálta a klubok európai versenysorozatát az Európai Judo Szövetség: az idén először két csoportban versengtek az első helyért a klubok: Oroszországban rendezték meg a Golden League küzdelmeit, a tavalyi eredmények alapján legjobb nyolc férfi és nyolc női csapat részvételével, míg Hollandiában a Klubcsapatok Európa-kupájára került sor – utóbbi versenyen nemcsak az érmekért, hanem a jövő évi Golden League részvétel kiharcolásáért is folyt a harc.

Oroszországban – ahová a magyar bírók közül Gosztonyi Balázs is meghívást kapott – a férfiaknál két hazai csapat vívta a döntőt, végül a Vitalij Makarov vezette Javara Néva ért fel a csúcsra, ez a gárda gyakorlatilag a komplett orosz válogatott, olyan nevekkel, mint Alim Gadanov, Arszen Galsztyan, Mihail Puljajev, Manszur Iszajev, Murat Habacsirov, Haszan és Huszen Halmurzajev, Ivan Nyifontov, Sirazsugyin Magomedov, Kirill Gyenyiszov, Kirill Vaproszov, Renat Szajidov vagy Andrej Volkov.

Az első helyen kiemelt német TSV Abensberg az Ungvári fivéreket is nevezte, ám a ceglédi judósok nem kaptak szerepet Szamarában. Talán ez is közrejátszott abban, hogy az ukrán Zantarajával és a görög Iliadisszel megerősített német sztárcsapat az elődöntőben veszített az orosz Alanyával szemben, s végül be kellett érnie a harmadik hellyel. A nőknél a koszovói Majlinda Kelmendivel, a brit Sally Conway-jel és az izraeli Yarden Gerbivel megerősített Galatasaray lett az első Golden League-győztes.




Így ünnepelték edzőjüket, Vitalij Makarovot a szentpéterváriak


GOLDEN LEAGUE, SZAMARA (OROSZORSZÁG)

FÉRFIAK
1. Javara Néva (orosz)
2. Dinamo RNO Alanya (orosz)
3. Levallois (francia)
3. TSV Abensberg (német)
5. Szambo 70 (orosz)
5. Sainte-Genevieve (francia)
7. Boulogne Billancourt (francia)
7. Adigea Makop (orosz)

NŐK
1. Galatasaray (török)
2. FG Róma (olasz)
3. Pontault Combault (francia)
3. Javara Néva (orosz)
5. AJ Limoges (francia)
5. RSCC Chamigny (francia)
7. Ugra (orosz)


A hollandiai Hoofddorp adott otthont az első Klubcsapat Európa-kupának, amelyre a férfiaknál tizenhét, a nőknél tizenkét csapat nevezett. Itt is volt magyar bíró, méghozzá kettő is: Fridrich Annamária és dr. Eleki Zoltán is szerepet kapott a rangos tornán.



A tatamin három judósunk is megtette a magáét: az aranyéremig menetelő német JSV Speyer színeiben Karakas Hedvig és Joó Abigél, míg a hetedik helyezett osztrák Vienna Samurai csapatában Gercsák Szabina versenyezhetett.

Hármuk közül Karakas Hedvignek ment ezen a napon a legjobban, olyannyira, hogy Hédi ipponnal legyőzte a francia Sarah Lokót és ugyanilyen arányban nyert Heloise Lacouchie ellen, majd a svájci Csatári Larissza ellen vazarival diadalmaskodott, nagy részt vállalva csapata kupagyőzelméből.

Joó Abigél ugyancsak fontos győzelmeket aratott, bár a francia Rebecca Ramanich ellen nem sikerült nyernie, az ugyancsak francia Samah Hawa Camara, illetve a bosnyák Larisza Cserics ellen egyaránt idő előtt, ipponnal fejezte be a küzdelmet.



Gercsák Szabina a svájci Juliane Robra és a holland Esther Stam ellen alul maradt, a belga Elodie Raes ellen viszont ipponnal nyert – tegyük hozzá, hogy a tizennyolc éves magyar reménység ezúttal mindhárom meccsén a 70 kilogrammos súlycsoportban szerepelt.

A férfiaknál a Varlam Liparteliani és Avtandil Csrikisvili vezette grúz Fighter csapata nyert, a nőknél pedig a már említett német Speyer lett a legjobb, a hollandiai dobogósok 2015-ben már a Golden League-ben próbálhatnak szerencsét.


KLUBCSAPATOK EURÓPA-KUPÁJA, HOOFDDORP (HOLLANDIA)

FÉRFIAK
1. Fighter Tbiliszi (grúz)
2. Kenamju (holland)
3. Sporting (portugál)
3. Crvena Zvezda (szerb)
5. Szagaredjo (grúz)
5. Sartouville (francia)
7. Bijsterbosch (holland)
7. Sabolovka (orosz)

NŐK
1. JSV Speyer (német)
2. JC Cortaillod (svájci)
3. Kenamju (holland)
3. Sainte Genevieve (francia)
5. Mulhouse (francia)
5. BBSK Isztambul (török)
7. Vienna Samurai (osztrák)
7. Argenteuil (francia)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Marina Mayorova)