Rendhagyó évbúcsúztató ünnepséget tartott kedden délután a Danubius Hotel Arénában a Magyar Judo Szövetség (MJSZ). Az esztendő legjobbjai mellett a judo legendás alakjait is köszöntötték: az eseményen jelen volt a sportág valamennyi magyar olimpiai érmese!




Együtt a magyar judo olimpiai hősei: Tuncsik József (balról), Csősz Imre,
Kincses Tibor, Ozsvár András, dr. Tóth László MJSZ elnök, Csernoviczki Éva,
Nagysolymosi Sándor, Csák József, dr. Kovács Antal, Ungvári Miklós,
Hajtós Bertalan, valamint Envic Galea EJU főtitkár és Putnik Bálint,
az IJF tiszteletbeli tagja. KATTINTS A KÉPRE!


Az ünnepséget dr. Tóth László, az MJSZ elnöke nyitotta meg, hangsúlyozva: az elmúlt évekhez hasonlóan 2014-ben is remekül szerepeltek a mieink a világ legrangosabb versenyein. A sok-sok siker közül kettőt emelt ki: az ifjúsági olimpián először nyert aranyérmet magyar judós, míg a junior-világbajnokságon először nyert férfi versenyzőnk.

2014-ben ünnepelt a világ judosportja, ötven esztendővel ezelőtt, az 1964-es tokiói olimpián szerepelt először a programban ez a sportág. Napjainkig összesen tizenkét ötkarikás eseményen szerepelt a judo, a magyar versenyzők egy arany-, három ezüst- és öt bronzérmet, továbbá tíz ötödik és kilenc hetedik helyezést értek el. A sikerek emlékezetes pillanatait egy kisfilm idézte fel, már ekkor sűrűn felcsattant a taps ezen a délutánon.

Nagy tapsot kaptak az egykori – és jelenlegi – „nagyok”, amikor személyesen szólították őket. Valamennyi ötkarikás érmes egy bekeretezett plakátot vehetett át, amelyen az európai judo összes olimpiai érmesének neve fel van tüntetve.

Dr. Kovács Antal, a sportág első – és mindeddig egyetlen – magyar olimpiai bajnoka néhány szóban arra buzdította a fiatalokat, hogy a jelenlévők példájából merítsenek erőt, s higgyenek benne: nekik is sikerülhet. Dr. Tóth László hozzátette: talán még sosem volt így együtt a magyar judo valamennyi olimpiai érmese. Ott állt a színpadon Montreálban (1976) bronzérmes Tuncsik József, a Moszkvában (1980) bronzérmes Kincses Tibor és Ozsvár András, az 1984-es „ellenolimpián”, a varsói Barátság versenyen (1984) aranyérmes Nagysolymosi Sándor, a Barcelonában (1992) aranyérmes dr. Kovács Antal, ezüstérmes Hajtós Bertalan és Csák József, s az ugyanott bronzérmes Csősz Imre, illetve a közelmúlt két ötkarikás érmese, a Londonban (2012) ezüstérmes Ungvári Miklós és a brit fővárosban bronzérmes Csernoviczki Éva.




Nagy György MJSZ főtitkártól és dr. Tóth Lászlótól
az Év judósa díjat veszi át Tóth Krisztián
Horváth György további fotói a galériában: KLIKK IDE!



Távollétében köszöntötték az 1984-es „ellenolimpia” és az 1992-es olimpia szövetségi kapitányát, Moravetz Ferencet, aki rendkívül eredményes pályafutásának elismeréseként a Nemzetközi Judo Szövetségtől megkapta a nyolcadik danfokozatot!

Ezt követően az év legsikeresebb versenyzői vehettek át jutalmat. Elismerést vehetett át a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes, junior-világbajnok Tóth Krisztián (KSI SE, edzője: Pánczél Gábor), az Európa-bajnoki címét megvédő Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, Csernoviczki Csaba), az Eb-bronzérmes Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE, Bíró Tamás), Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex, Toncs Péter) és Joó Abigél (KSI SE, Pánczél Gábor), az IBSA-világbajnok, már riói paralimpiai kvótával rendelkező Szabó Nikolett (JDSE, Keserű József), az ifjúsági olimpián aranyérmes, junior Európa-bajnok Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC, Flórusz János), a junior Eb-bronzérmes Pupp Réka (Atomerőmű SE, Braun Ákos) és az ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC, Radics Attila).




Az év legeredményesebb magyar judósai. A képen Nagy György főtitkár (balról),
Tóth Krisztián, Szabó Nikolett, Szigetvári Mercédesz, dr. Tóth László,
Gercsák Szabina, Ungvári Miklós, Joó Abigél és Csernoviczki Éva.
A képről hiányzik a díjazott Pupp Réka és Krizsán Szabolcs


A folytatásban az Év judósait is köszöntötték: a nőknél ötödik alkalommal érdemelte ki ezt a címet Csernoviczki Éva, míg a férfiaknál Tóth Krisztián először lett a sportág legjobb magyar versenyzője.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével Mukai Mikihiro, a Kodokan Intézet professzora, Envic Galea, az Európai Judo Szövetség főtitkára, Putnik Bálint, a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli tagja, az MJSZ korábbi elnöke, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Záhonyi Tamás, a Nemzetközi Judo Szövetség marketing menedzsere, és Farkas Tibor, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai főmunkatársa is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)