Csedzsu-do, Korea legnagyobb szigete látja vendégül csütörtöktől szombatig a világ legjobb judósait, az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon két magyar judós lesz érdekelt: Ungvári Miklós és Ungvári Attila képviseli majd a színeinket.

  




Ungvári Attila (kékben) bízik benne, hogy Dél-Koreában már a tatamin bizonyíthat


Számunkra Csedzsu-do az álmok szigete, hiszen 2002-ben Szabó Brigitta itt szerezte meg az első junior-világbajnoki aranyérmünket, egy évvel később pedig Kosztolánczy György ugyancsak Csedzsu városában nyerte az első judós Universiade-aranyat. Bízzunk benne, hogy a dél-koreai sportcsarnok pénteken is szerencsét hoz nekünk.

Aznap lép tatamira a Közgép-Ceglédi VSE két judósa, a 73 kilogrammos Ungvári Miklós, és öccse, a 81 kilósok között szereplő Ungvári Attila. Előbbi szép siker után érkezett Dél-Koreába: a kínai GP-n remek judóval bronzérmet szerzett, s így nagy lépést tett a negyedik olimpiai részvétele felé.

Ungvári Attila éppen ellenkező előjelekkel várja a rajtot: Csing-taóban hiába nevezett időben és mérlegelt a szabályoknak megfelelően nem lép(het)ett tatamira izraeli riválisa ellen. Az internetes közvetítés során csak annyi volt látható, hogy az izraeli judós felmegy a tatamira, az új szabályoknak megfelelően várnak fél percet, s mivel addig nem érkezett meg a magyar versenyző a küzdőfelületre, a bíró kihirdette az ellenfél győzelmét.

„Az történt, hogy a kínai hölgy hívott judogi kontrollra. Felálltam, felkaptam a ruhát és mentem is. Ez három meccsel az enyém előtt történt. A judogi kontrollon először egy kínai hölgy ellenőrzött, legalább ötször. Aztán odahívta az azeri kollégáját is, hogy ő is ellenőrizzen. Az azeri is legalább háromszor átnézett, mire nagy nehezen beengedtek. Ekkor az a kínai hölgy, aki bekísért, azt mondta, várjak, de nekem akkor már feltűnt, hogy nincs is kint a nevem. Akkor már késő volt” – tudtuk meg „Karvalytól”, aki néhány nappal a történtek után még mindig nehezen talál szavakat a történtekre.

A két ceglédi judóst edzőjük, Bíró Tamás kísérte el a koreai viadalra, amelyre ezúttal nem kapott meghívást magyar bíró.



A százezer dolláros összdíjazású Grand Prix viadalra előzetesen negyvenhat ország több mint háromszáz judósa adta le a nevezését.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)