Kazahsztán fővárosában rendezik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat következő versenyét, az asztanai Grand Prix-t. A három napos viadalon tizenkét magyar judós lép majd tatamira, a nyitónapon négyen lesznek érdekeltek.




Pénteken lép tatamira Asztanában az U23-as Európa-bajnok Hagyó Gábor (fehérben)


A tekintélyes méretű, ötvennyolcezer négyzetméteres Szarjarka Velodrom ad otthont a GP-nek, s ez az esemény mintegy tesztje lesz a jövő évi világbajnokságnak, amelynek ugyancsak Asztana lesz a házigazdája.

„Az átállás nem lesz szokatlan, hiszen Asztana ugyanabban az időzónában fekszik, mint Cseljabinszk, ahol az idei világbajnokságot rendezték meg” – vélekedett Nagy András szakágvezető, aki – már a jövő évi vb-t is szem előtt tartva – térképezi majd fel a helyszínt. A szakvezető tájékoztatása szerint az alábbi judósok indulnak majd a kazah GP-n.


Férfiak. 66 kg: Zámbori Bence (Honvéd-Kipex), Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex). 73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE). 81 kg: Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex), Csoknyai László (Atomerőmű SE). 90 kg: Vér Gábor (Honvéd-Kipex). 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Fogasy Gergő (Kecskeméti JC). +100 kg: Bor Barna (Atomerőmű SE)
Nők. 52 kg: Maros Barbara (Honvéd-Kipex). 57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex). 63 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC)


Az első versenynapon, pénteken négy honvédos judoka, Zámbori Bence, Hagyó Gábor, Maros Barbara és Karakas Hedvig lesz érdekelt. A versenyzőket az edzők közül Flórusz János, Hangyási László és Toncs Péter is elkíséri. az eseményen sajnos nem lesz magyar bíró. A torna érmes mérkőzéseit a mindhárom napon 13.00 órától élőben közvetíti a Sport2.




Karakas Hedvig (fehérben) három éve Világkupát nyert Kazahsztánban


A mieink még nem értek el jelentősebb sikereket ebben a városban, elsősorban azért, mert Asztana „csak” 1998 óta Kazahsztán fővárosa, s ebben a hétszázezer lelkes városban eddig – egy katonai világbajnokság kivételével – nem rendeztek rangosabb judotornákat.

A „régi” kazah fővárosban, Almatiban annál többet, s ezeken olykor a magyar válogatott is részt vett. A legszebb emlékeket kétségkívül Karakas Hedvig őrzi Kazahsztánról, aki a 2011-es Világkupa-viadalon – a fináléban az olimpiai és világbajnok, hatszoros Európa-bajnok spanyol Isabel Fernandezt legyőzve – aranyérmet szerzett.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)