Gercsák Szabina megállíthatatlan: a miskolciak üdvöskéje az ifjúsági korosztályban mindent megnyert, amit lehet, most a juniorok között is elkezdte: megnyerte a korosztályos  Európa-bajnokságot a 63 kilogrammosok között. A 48 kilósoknál is ünnepelhettünk: Pupp Réka a dobogó harmadik fokára állhatott. S hogy teljes legyen a kép: Tóth Patrícia az ötödik, Gard Richárd, Joó Ákos, Szabó Katinka és Salánki Evelin pedig a hetedik helyen végzett.




Gercsák Szabina: ezúttal is balról a második!


Negyven ország több mint négyszáz judósa lépett tatamira a Bukarestben megrendezett junior Európa-bajnokságon. A magyar színeket tizennyolcan képviselték, s a torna végül olyan magyar sikert hozott, amilyenről titkon reménykedtünk: a tizennyolc esztendős Gercsák Szabina végigverte a junior mezőnyt is, s felállhatott a dobogó legfelső fokára! Öt esztendős szünet után van ismét Európa-bajnokunk ebben a korosztályban, Szabináé a tizennyolcadik junior Európa-bajnoki aranyérmünk.

A Hell-Miskolci JC judósa erőnyerőként kezdett, majd a moldovai Mustea ellen negyvenhét másodperc alatt ipponnal nyert. Következett a horvát Kovac, aki ugyan kihúzta négy percig, de az „osztálykülönbséget” egy magyar vazari és három horvát intés hűen megmutatta.

Az elődöntőben a 2011-ben EYOF-győztes, ifjúsági vb-ezüstérmes orosz Dzsigarosz volt az ellenfél, de Flórusz János tanítványa ezúttal is „tarolt”, az első percben elért vazari után a harmadik perc elején ipponnal véget vetett a küzdelemnek. Így létrejött az áhított álomdöntő: az egyik oldalon az ifjúságiak között olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar csillag, a másikon a címvédő, a junior világ- és Európa-bajnok holland Do Velema.

Tavaly utóbbi nyert az Eb-döntőben Gercsák Szabina ellen, de most fordult a kocka: előbb a hollandot intették, majd a harmadik perc elején a magyar versenyző remek akcióját jutalmazták jukóval. A hajrában gyors egymásutánban kétszer is intették Szabinát, de húsz másodperccel a vége előtt a vezetőbíró nem engedte folytatni a küzdelmet. A zsűri hosszan vizsgálta a videofelvételeket, majd leléptette a hollandot – tiltott ízületi feszítésért. Ezzel Gercsák Szabina a tavalyi junior Eb-ezüst után ezúttal az aranyérmet vehette át az eredményhirdetésnél!




A 63 kilogrammos döntő 6:28:35-től látható


A másik, Szabinánál kevésbé titkos favoritunk Tóth Krisztián volt. A felnőtt világbajnoki ezüstérmes számára azonban csak egy feledhetetlen csatát hozott ez az Eb. A KSI SE titánja ugyanis ebben az évben keveset szerepelt a juniorok között, így a korosztályos világranglistán sem jegyzik magasan (a felnőttek között jelenleg a világ harmadik legjobbjaként jegyzik), ezért aztán Bukarestben nem volt kiemelt a sorsolásnál.

A sors pedig kibabrált vele: az osztrák Böhler elleni papírforma győzelem után szembeállította a grúzok (újabb) csodagyerekével, Beka Gviniasvilivel, aki világ- és Európa-bajnok volt az ifjúságiak között, s már az a juniorok között is. Ráadásul az utóbbi időben háromszor is legyőzte Krisztiánt, legutóbb az ulánbátori Grand Prix-viadalon. A mérkőzés végeredménye ezúttal sem lett más, de erre a csatára ettől függetlenül is szívesen emlékeznek majd a felek, valahogy így kell harcolni a diadalért…




A Tóth-Gviniasvili összecsapás. A grúz meg sem állt az Eb-aranyig


A 48 kilogrammosok között Pupp Réka erőnyerőként kezdett, majd vazarival verte az osztrák Kraftot. A negyeddöntőben a későbbi győztes török Lokmanhekim ipponnal nyert, de az Atomerőmű SE reménysége a vigaszágon javított: a francia Lhenry ellen aranypontos csatában, vazarival nyert, majd a bronzmeccsen a moldovai Budescu ellen fordítani tudott, s végül leszorítással diadalmaskodott. Pupp Réka 2012 után másodszor állhatott fel a junior Európa-bajnoki dobogó harmadik fokára!




Pupp Réka (jobbról) a bajnoki dobogón


Az 52 kilogrammban két reménységünk is volt, végül Tóth Patrícia (Ippon Judo Tatabánya) jutott el a bronzmérkőzésig: ipponnal nyert a bolgár Ivanova, majd a román Nicolaescu ellen, majd a negyeddöntőben a francia Gneto ellen jukóval veszített. A vigaszágon a horvát Topolovec ellen újabb magyar ippon következett, de a bronzmeccsen nem sikerült feltenni a koronát a remek szereplésre, ezért az orosz Babinyant okolhatjuk, aki ipponnal szerezte meg az érmet – Tóth Patrícia az ötödik helyen zárt.

Ugyanebben a súlycsoportban egy győzelemmel és két vereséggel Szabó Katinka (Százhalombatta) a hetedik helyen végzett, akárcsak Gard Richárd (55 kg, Pécsi KSE-Leányvár) aki kettőt nyert és kettőt veszített, Joó Ákos (+100 kg, KSI SE) egy győzelemmel és két vereséggel, illetve Salánki Evelin (78 kg, Ippon Judo Tatabánya) ugyancsak egy győzelemmel és két vereséggel.

A junior kontinensbajnokság éremtáblázatán némi meglepetésre Olaszország lett az első (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Ukrajnát (2, 0, 3) és Grúziát (1, 3, 1) megelőzve. Magyarország (1, 0, 1) kilencedik lett, holtversenyben Izraellel, Spanyolországgal és Szerbiával.

 



JUNIOR EURÓPA-BAJNOKAINK (18)

Ozsvár András 1977, Berlin
Tóth Béla 1978, Miskolc
Bujkó Tamás 1981, San Marino
Deák Ferenc 1986, Leonding
Nagy Viktória 1997, Ljubljana
Szilágyi László 1999, Róma
Nagy Viktória 2000, Nicosia
Bejczi Zsuzsanna 2001, Budapest
Szabó Brigitta 2002, Rotterdam
Rajcsányi Gergő 2003, Szarajevó
Bor Barna 2004, Szófia
Baczkó Bernadett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2004, Szófia
Mészáros Anett 2006, Tallin
Joó Abigél 2008, Varsó
Joó Abigél 2009, Jereván
Karakas Hedvig 2009, Jereván
Gercsák Szabina 2014, Bukarest

 

{edocs}/images/stories/versenykiirasok/bukarest2014all.pdf,640,1000{/edocs}


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio)