A magyar judosport első ifjúsági olimpiai aranyérmese, Gercsák Szabina Siklós Eriknek, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatójának nyilatkozott nancsingi győzelme után. Íme, a bajnok első szavai!




– Azt mondják, ha ma Toldi Miklós jött volna veled szemben, őt is eldobod. Így volt?
– Igen, nagyon jó formában voltam. Az első három meccsem összesen körülbelül nyolcvan másodpercig tartott, aztán a döntő kicsit hosszabb volt, de azt is ipponnal nyertem.

– Azért az ugye nem jellemző a mai judóban, hogy négy meccs, négy ippon? Ennyire a mezőny fölé nőttél?
– Szerintem jó volt a formaidőzítés, meg látszott az a különbség is, hogy 57 kilogrammosok is voltak a súlycsoportban. Az is látszott, hogy én felnőtt versenyeken is indultam az idén, míg a többiek maradtak a saját korosztályukban, és ott versenyeztek.

– Azért én emlékszem arra, amikor nem egészen egy évvel ezelőtt beszélgettünk az EYOF után, és nagyon el voltál keseredve, de úgy tűnik, hogy azóta töretlenül mész előre.
– A döntőbe jutásért azzal a holland lánnyal mentem, akitől ott kikaptam egy intéssel. Most negyven másodperc alatt vertem meg, két vazarit is dobtam rajta.

– Azt akkor is tudtuk, hogy jobb vagy nála.
– Előtte az Európa-bajnokságon is megvertem, tavaly viszont hazai pályán versenyzett, ezért egy kicsit könnyebb volt a dolga. Én még nem lendültem annyira formába, most törlesztettem neki. Már vártam az alkalmat, mikor adhatom neki vissza

– Azóta most találkoztatok először?
– A világbajnokságon találkoztunk volna a döntőben, de előtte kikapott az elődöntőben egy francia lánytól, és így most meccseltünk újra. Nagyon ideges voltam, muszáj volt megvernem.

– Benned volt a revánsvágy.
– Nagyon vissza akartam adni neki, az egész EYOF-omat elrontotta, szomorú voltam. Mondjuk a vébén már vissza akartam adni neki, de mostanáig várni kellett.



– Négy ippongyőzelem után nehéz megkérdezni, hogy melyik volt a legnehezebb meccsed, de mégis: melyik volt?
– A legnehezebb meccsem a döntő volt, ami látszott is az időkülönbségeken. Azért volt nehéz, mert ugyanazt csinálja, mint én: balra felfog könyökre. Nem szeretek balos ellen küzdeni. Egy kicsit megnehezítette a dolgomat, de megoldottam.

– Szokod már a gondolatot, hogy Gercsák Szabina ifjúsági olimpiai bajnok?
– Még nem fogtam fel.

– Mit jelenthet ez? Hiszen azok közé tartozol ebben a nagyon erős magyar mezőnyben, akik már Rióban is ott lehetnek, sőt!
– Rióra egyelőre nem gondolok. Elkezdem idén a kvalifikációt, a harmincharmadik helyen állok a világranglistán, de még nem az a cél, hanem hogy minden felnőtt versenyen jól teljesítsek, amelyiken csak elindulok. Az idén még lesz három Grand Slam, és ha ezeken jól teljesítek, mind a hármon érmet szerzek, akkor már minimum kétszáz ponttal indulok neki a jövő évnek, és a kvalifikáció könnyebb lesz.

– Összességében mit jelent neked ez az ifjúsági olimpiai bajnoki cím, ez az aranyérem?
– Pontot tettem az ifjúsági korosztály tetejére, és örülök annak, hogy tavaly és idén az összes korosztályos versenyt meg tudtam nyerni. Ez volt a végső győzelem ebben a korosztályban, most már ezt lezárhatjuk. Kezdődhet a junior és a felnőtt pályafutásom.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)