Folytatódik az olimpiai kvalifikációs versenyfutás, ezúttal Mongóliába látogatnak a világ legjobb judósai: péntektől vasárnapig Ulánbátorban százezer dolláros összdíjazású Grand Prix-viadalra kerül sor.

   




Szabó Franciska (jobbról) már állt a dobogón Ulánbátorban


Tenger népek uralkodójára, a legendás Temüdzsinre, ismertebb nevén Dzsingisz kánra emlékezik a mongolok legrangosabb judoversenye, az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadal, amelyre péntektől vasárnapig kerül sor a mongol fővárosban. Dzsingisz kán hódításai nyomán a XIII. század elején létrejött a világtörténelem legnagyobb méretű összefüggő területű birodalma, s ha nem is ilyen jelentős, a világ judosportjában egyre nagyobb befolyással bírnak a mongolok manapság. Az ősi mongol küzdősport, a birkózás (ahogy ők mondják böh barildah) révén a kán kései leszármazottai egyébként is otthonosan mozognak a judóban, ám az elmúlt években rendkívül eredményesen teszik is ezt: a nagy áttörést a 2008-as pekingi olimpián Naydan Tuvshinbayar érte el, aki az egyetemes mongol sport első ötkarikás aranyérmét szerezte meg akkor a 100 kilósok között.

Budapest után tehát Ulánbátor ad otthont az olimpiai kvalifikációs sorozat újabb Grand Prix-versenyének, amelyen tizenhárom honfitársunk próbál szerencsét.


A magyar indulók

Férfiak
60 kg:
Burján László (Budaörsi SC). 66 kg: Zámbori Bence (Honvéd-Kipex), Hagyó Gábor (Honvéd-Kipex). 81 kg: Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex). 90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (Honvéd-Kipex). 100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Fogasy Gergő (Kecskeméti JC). +100 kg: Bor Barna (Atomerőmű SE)
Nők
52 kg:
Maros Barbara (Honvéd-Kipex). 57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex). 63 kg: Szabó Franciska (Százhalombatta VISE). 78 kg: Joó Abigél (KSI SE)



A csapatot Nagy András szakágvezető mellett elkíséri Hangyási László, Kovács Sándor, Pánczél Gábor, Szabó Ferenc és Toncs Péter edző is, a versenyzők közül Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, Fogasy Gergő, Bor Barna, Szabó Franciska és Joó Abigél a GP-t követő edzőtáborozáson is részt vesz.



Magyarok Mongóliában

Ulánbátor 2009-ben rendezett először Világkupa-viadalt, egy évvel később Csoknyai László (81 kg) szerezte ott meg az első érmünket: a harmadik helyen végzett. 2011-ben Szabó Franciska (70) a harmadik, Csoknyai László (81) az ötödik, Farkas Bálint (100) pedig a hetedik helyen zárt, a néhány nappal a londoni olimpia után pedig Zámbori Bence (66) lett ötödik a Vk-n. Tavaly rendezték az első mongol Grand Prix-t, magyar résztvevő nélkül.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)