A magyar kormány, a Magyar Judo Szövetség és a helyi lakosok összefogásának eredményeképpen jön létre a Budai Judo Akadémia Gazdagréten – jelentette be a helyszínen dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár az ünnepélyes alapkőletételen. A tervek szerint már ebben az évben edzést tartanak majd az új létesítményben!




Az alapkőnél: Bere Tamás (balról), Molnár László, Budapest XI. kerületének alpolgármestere,
dr. Simicskó István államtitkár, dr. Tóth László és Hadfi Dániel


„Rendkívül fontosnak tartom, és nagy örömöt jelent, hogy ma itt, Gazdagréten, egy utánpótlás-bázis alapjait tesszük le. Egy olyan műhely, akadémia jön majd létre, ami sok-sok gyermeknek jelent sportolási lehetőséget, a városrésznek, a kerületnek pedig lehetőséget arra, hogy bekerüljön a magyar sport vérkeringésébe” – jelentette ki az államtitkár.




A Duna Sport beszámolója 1:40-től


Hozzátette: a kormány immár négy éve töretlenül támogatja a magyar sportot, és ez a támogatás elsődlegesen a műhelyekről, az egyesületekről, a klubokról, a kerületekről szól, ahol a napi sportszakmai munka folyik. A mintegy tizenkétezer lakosú Gazdagréten létrejövő akadémia az összefogás, az együtt gondolkodás és cselekvés igazi példája. A magyar kormány, a Magyar Judo Szövetség és a gazdagréti szülők összefogásával valósulhat meg ez a műhely, amely Gazdagrét történetének egyik legfontosabb sportfejlesztése lesz.




Simicskó István hangsúlyozta: a cselgáncs kiváló eredményei alapján került be a tizenhat kiemelt sportág közé. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hazai judo sportágfejlesztési programja figyelemre és elismerésre méltó. A sportág eredményességének fenntartása és fejlesztése érdekében a szövetség az állami forrásokat és a sportágfejlesztési támogatást elsősorban az utánpótlás-nevelésre, és az infrastruktúra fejlesztésére fordítja.




A Budai Judo Akadémiát a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola területén építik fel, az első ütemben egy csaknem négyszáz négyzetméteres, lelátóval ellátott terem és a hozzá tartozó valamennyi kiszolgáló helyiség készül el – ezeket a tervek szerint már ebben az évben használatba vehetik a judósok. A második ütemben egy háromszáz négyzetméteres judoteremmel bővül majd a Budai Judo Akadémia, amelyben a sportág olyan neves személyiségei oktatják majd a gyerekeket, mint az Európa-bajnok Hadfi Dániel, az Universiade-bronzérmes Bere Tamás, a masters-világbajnok Olláry Péter, az ugyancsak masters-világbajnok Korányi Miklós, illetve a magyar bajnok Makhult Mihály. Közülük Hadfi Dániel is felszólalt az ünnepségen, s elmondta: boldoggá teszi, hogy azon a helyen jön létre ez a judoközpont, ahol felnőtt, s ahol megismerkedett a judo alapjaival.




Most még csak látványterv, az év végére valósággá válhat


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke büszkén jegyezte meg, hogy a sportágfejlesztési programban szereplő sportágak közül elsőként a judo egyik bázisának felépítése kezdődik meg, ez a beruházás is hozzájárul majd az MJSZ egyik vállalásának teljesítéséhez, amely szerint ötszörösére növelik a judósok számát Magyarországon. Az elnök elhozta Marius Vizer IJF-elnök ajándékát is, a judo erkölcsi kódexének díszes lenyomatát, amely ugyancsak bekerült az alapkőbe.

Molnár László, a kerület alpolgármestere jelezte, Gazdagréten az utóbbi időben komoly fejlesztések zajlanak a sportlétesítmények terén, a Budai Judo Akadémia is ezek sorát gyarapítja, míg Bere Tamás annak a reményének adott hangot, hogy az iskolában működő egyesület létszámát a jelenlegi kétszázról tovább tudják majd emelni, amikor új otthont kap a judo Budán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Forrás: EMMI
Fotó: MJSZ, Simon Csaba)