Péntektől vasárnapig a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg az első grúz Grand Prix-viadalt. A százezer dolláros összdíjazású tornán három magyar judósért szoríthatunk majd: tatamira lép a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), a junior Eb-bronzérmes Szabó Katinka (Varga Cseppek) és nővére, az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska (Varga Cseppek). 




A judotorna tiszteletére judogit „öltött” ez a szobor Tbilisziben


Az előzetes nevezések alapján huszonnégy ország csaknem kétszáz judósa szerepel majd Tbilisziben, a mieink közül Szabó Katinka pénteken, Ungvári Miklós és Szabó Franciska pedig szombaton lép majd tatamira.

A sors(olás) fintora, hogy Ungvári Miklós a hazaiak nagy kedvencével, Grúzia olimpiai bajnokával, Savdatuasvilivel csap össze az első mérkőzésén. A londoni olimpia 66 kilogrammos fináléjának visszavágója ráadásul komoly téttel bír: a vesztes ugyanis rögtön búcsúzik a Grand Prix-től... Szabó Katinka a grúz Abasidze, nővére, Franciska pedig az orosz Gyenyiszenkova ellen vívja első összecsapását Tbilisziben.


A londoni olimpia 66 kilogrammos döntőjének két résztvevője Tbilisziben újra összecsap



Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.




Ungvári Miklós (kékben) az Európa-bajnoki dobogó tetején Tbilisziben


A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, három éve pedig Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, míg Farkas Bálint újfent hetedik lett. Tavalyelőtt, az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, míg tavaly Végvári Martin és Cirjenics Miklós volt ötödik.


 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)