Remekül szerepeltek judósaink a hétvége nemzetközi versenyein: válogatott sportolóink Prágában és Varsóban – Csoknyai László, Cirjenics Miklós, Zámbori Bence, Tóth Krisztián, Bor Barna, Gercsák Szabina és Joó Abigél révén – két ezüst- és öt bronzérmet is begyűjtöttek, továbbá elértek egy ötödik és egy hetedik helyezést is.



Zámbori Bence (balról a harmadik) a dobogó harmadik fokán


Ezen a hétvégén a cseh és a lengyel fővárosban rendeztek European Open-viadalt, a férfiak Prágában, a nők pedig Varsóban léptek tatamira, a magyar judósok számára mindkét viadal Európa-bajnoki válogatónak számított.

Prágában szombaton Zámbori Bence volt a mieink közül a legboldogabb, a Honvéd-Kipex 66 kilogrammos U23-as Európa-bajnoka a szerb Ciganovics és a lengyel Bartusik legyőzésével jutott be a negyeddöntőbe, ahol ugyan alul maradt a fehérorosz Serzsannal szemben, ám a vigaszágon javítani tudott, előbb legyőzte a szlovéniai Gombóc Adriánt, majd a bronzmeccsen az olasz Piras-t is. A bronzérem is szebben csillog úgy, hogy a négy megnyert meccs mindegyike ipponnal ért véget!

A 73 kilogrammos Kiss Norbert (Atomerőmű SE) a „sűrű” súlycsoportban ugyancsak öt meccset vívott, hármat meg is nyert, így végül a hetedik helyen végzett. A többieknek ezúttal nem igazán jött ki a lépés: Majer Tibor (60, Ceglédi VSE-Közgép), Burján László (60, Budaörsi SC), Gorjánácz Zsolt (66, Honvéd-Kipex), Végvári Martin (66, Mogyi Bajai JC), Hagyó Gábor (66, Honvéd-Kipex) és Stadler Ádám (73, Honvéd-Kipex) már az első körben búcsúzott, Urbacsok Tamás (73, Honvéd-Kipex) és Herédi Ákos (73, Budaörsi SC) pedig egy-egy meccset tudott nyerni.



Gercsák Szabina (jobbról) a felnőttek között is letette a névjegyét


Ugyanezen a napon Varsóban Maros Barbara (52 kg, KSI SE) képviselte a színeinket. Biztatóan szerepelt, hiszen két győztes és két vesztes mérkőzéssel ötödik lett, úgy, hogy a későbbi ezüstérmes francia Bonna csupán egyetlen intéssel múlta felül.

Vasárnap Gercsák Szabina remeklésének tapsolhattak a magyar szurkolók: a Hell-Miskolci JC 63 kilogrammos reménysége erőnyerőként kezdte, majd begyűjtötte az orosz Cserepanova és a lengyel Ozdoba skalpját is. Az elődöntőben az izraeli Shor nyert vazarival, de a tizenhét esztendős miskolci lány a bronzmeccsen javított, a Grand Slam-dobogós orosz Valkova legyőzésével megszerezte a bronzérmet. Ez Szabina első érme a felnőttek Világkupa-sorozatában! Ugyanebben a súlycsoportban Polyák Krisztina (63, Kecskeméti JC) a fehérorosz Zajceva ellen búcsúzott.



Joó Abigél (jobbról) újra European Open-dobogóra állhatott
További fotók a varsói versenyről: KLIKK IDE!


A KSI SE kétszeres Európa-bajnoka, Joó Abigél tavaly augusztus óta nem találta a helyét a nemzetközi mezőnyben, akkor a riói vb-n az első körben búcsúzott (a későbbi világbajnok győzte le), de az idén januári Európa-Ázsia csapatversenyen sem sikerült a győzelem, ahogyan a düsseldorfi Grand Prix első meccsén is jobbnak bizonyult Abigélnél egy német lány.

Nagyon kellett már a sikerélmény, s ez az első varsói összecsapáson a belga De Saedealere végre meg is jött – Joó Abigél vert helyzetből tudott fordítani. Az elődöntőben aztán a későbbi aranyérmes holland Steenhuis vazarival nyert, a magyar judósnak azonban sikerült túltennie magát ezen a meccsen, s a bronzéremért ipponnal győzte le az ugyancsak holland Stevensont – ez a tizenhatodik érme a Világkupa-sorozatban! Tegyük hozzá: ez volt az utolsó verseny, amelyen nem ülhetett a tatami mellett Abigél edzője, Pánczél Gábor a folytatásban már újra segíthet majd a tanítványának.



Csoknyai László (balról) ebben az évben már a második ezüstjét gyűjtötte be


Prágában vasárnap remekeltek a magyarok, mind a négy súlycsoportban felhúzták a magyar zászlót az eredményhirdetésnél! A 81 kilósoknál Köller Milán (Mogyi Bajai JC) az első körben búcsúzott, míg Ungvári Attila (Ceglédi VSE-Közgép) egy győzelem után találta szemben magát a vb-ezüstérmes Mrvaljeviccsel, akitől vazarival kapott ki (az utolsó pillanatokban ipponra dobta ellenfelét, de ezt az akciót visszanézve a bírók már nem találták érvényesnek a dobást).

Csoknyai Lászlónak viszont remekül ment: az Atomerőmű SE versenyzője a román Halas-t, a kazah Abdullajevet, az örmény Csaparjant és az olasz Marconcinit is ipponnal győzte le a döntőig vezető úton! A fináléban Mrvaljevics volt az ellenfele, s végül egyetlen intéssel maradt alul a paksi judós, akinek így ezüstérmet akasztottak a nyakába. Ez a hetedik érme a legrangosabb sorozatból, ebben az évben pedig a második ezüstje, egy hónapja Szófiában is a dobogó második fokán állhatott.




Tóth Krisztián (jobbról) másodszor az European Open-dobogón


A 90 kilogrammban Fogasy Gergő (Kecskeméti JC) és Vér Gábor (Honvéd-Kipex) is egy-egy nyertes és vesztes meccs után búcsúzott, a vb-ötödik Tóth Krisztiánnal viszont sikerült a dobogóig eljutnia. A KSI SE fiatalja a fehérorosz Zsukov, az izraeli Wolfman és a lengyel Ciechomski elleni győzelemmel lett elődöntős, ott viszont kikapott az orosz Gaszijevtől. A bronzmeccs újra Krisztiáné volt: ipponnal győzött a tadzsik Usztopirijon ellen, így már másodszor állhatott dobogóra ebben a sorozatban – tavaly Bukarestben ugyancsak bronzérmes volt.



Cirjenics Miklós (balról) élt a lehetőséggel Prágában


Viszonylag szerencsés sorsolást kapott a 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós, és az Atomerőmű SE versenyzője élt is a lehetőséggel: előbb legyőzte a lett Reskót és a lengyel Pintalt, majd nyert az elődöntőben az Ázsia-bajnoki bronzérmes kirgiz Mamedov ellen is. A döntőben a korosztályos vb- és Eb-érmek sorával büszkélkedő belga Nikiforov nyert, pedig a magyar judós már jukóval vezetett ellene. Cirjenics Miklós háromszor állt már közel a dobogóhoz a felnőttek legrangosabb nemzetközi sorozatában, s most végre az érem is a nyakába került!



Bor Barna (balról a harmadik) hideg zuhany után magabiztos győzelmek
További fotók a prágai versenyről: KLIKK IDE!


Háromból három Bor Barna mérlege, az idén három European Open-viadalon szerepelt, s harmadszor is dobogóra állhatott. Prágában azonban kellemetlen pillanatokat is át kellett élnie. Az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmes nehézsúlyú versenyzője a szlovén Dragic ellen aratott papírforma győzelme után a hazaiak nagy kedvencével, a 100 kilogrammosok között Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes Lukas Krpalekkel csapott össze. Krpalek nem akarta kihagyni a hazai tornát, de a fogyasztást ezúttal nem vállalta, kipróbálta magát a „legnagyobbak” között is.

Talpra is ugrott az egész csarnok, amikor legyőzte Bor Barnát. Az izgalmas csata földharcban dőlt el, Krpalek olyan sikeresen fogta be a fojtást, hogy Barna már nem tudott menekülni. A folytatásban aztán már minden a szánk íze szerint alakult, a paksiak óriása előbb az orosz Volkovot, majd a román Nateát is legyőzte, s így felállhatott a dobogó harmadik fokára. Pályafutása során már a tizenhatodik érmet szerezte a felnőttek sorozatában!

Varsóban – ahol huszonnégy ország százharminchat judósa szerepelt – Franciaország (1 arany, 1 ezüst, 3 bronz) zárt az éremtáblázat élén, megelőzve Hollandiát (1, 1, 1) és Ukrajnát (1, 0, 1). Magyarország (0, 0, 2) a tizenkettedik helyen zárt. Prágában – negyven ország kétszázötvenöt versenyzője között – hármas holtverseny alakult ki az éremtáblázat élén, Belgium, Kazahsztán és Olaszország is egy arany- és két bronzérmet gyűjtött. Magyarország két ezüsttel és három bronzzal kilencedik lett.



Férfi European Open, Prága

60 KG (37 induló)
1. Ajbek Imasev (kazah)
2. Arif Bagirov (fehérorosz)
3. Hovannesz Davityan (örmény)
3. Gumar Kirgizbajev (kazah)
5. Janiszlav Gercsev (bolgár)
5. Joaquin Gomis (spanyol)
7. Vincent Limare (francia)
7. Amankam Ozkembajev (kazah)
MAJER TIBOR (Ceglédi VSE-Közgép) és
BURJÁN LÁSZLÓ (Budaörsi SC) helyezetlen

66 KG (44 induló)
1. Elio Verde (olasz)
2. Dmitrij Serzsan (fehérorosz)
3. ZÁMBORI BENCE (Honvéd-Kipex)
3. Jasper Lefevere (belga)
5. Pawel Zagrodnik (lengyel)
5. Matteo Piras (olasz)
7. Gombóc Adrián (szlovéniai)
7. Anzaur Ardanov (orosz)
GORJÁNÁCZ ZSOLT (Honvéd-Kipex),
VÉGVÁRI MARTIN (Mogyi Bajai JC) és
HAGYÓ GÁBOR (Honvéd-Kipex) helyezetlen

73 KG (44 induló)
1. Soshin Katsumi (német)
2. Alekszej Romancsuk (fehérorosz)
3. Andrea Regis (olasz)
3. Sami Chouchi (belga)
5. Enrico Parlati (olasz)
5. Jakub Jecminek (cseh)
7. KISS NORBERT (Atomerőmű SE)
7. Khishigbayar Buuveibaatar (mongol)
HERÉDI ÁKOS (Budaörsi SC),
URBANCSOK TAMÁS (Honvéd-Kipex) és
STADLER ÁDÁM (Honvéd-Kipex) helyezetlen

81 KG (48 induló)
1. Szrgyan Mrvaljevics (montenegrói)
2. CSOKNYAI LÁSZLÓ (Atomerőmű SE)
3. Lukasz Blach (lengyel)
3. Giovanni Carollo (olasz)
5. Diogo Lima (portugál)
5. Matteo Marconcini (olasz)
7. Jaromir Musil (cseh)
7. Andranik Csaparjan (örmény)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE-Közgép) és
KÖLLER MILÁN (Bajai JC) helyezetlen

90 KG (34 induló)
1. Murat Gaszijev (orosz)
2. Alekszandar Kukolj (szerb)
3. Milan Randl (szlovák)
3. TÓTH KRISZTIÁN (KSI SE)
5. Patryk Ciechomski (lengyel)
5. Komronsoh Uszto Usztopirijon (tadzsik)
7. Krzysztof Weglarz (lengyel)
7. Peter Paltchik (izraeli)
FOGASY GERGŐ (Kecskeméti JC) és
VÉR GÁBOR (Honvéd-Kipex) helyezetlen

100 KG (25 induló)
1. Toma Nikiforov (belga)
2. CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE)
3. Jevgenijs Borodavko (lett)
3. Adilkan Kozibajev (kazah)
5. Csingiz Mamedov (kirgiz)
5. Grigori Minaskin (észt)
7. Vadims Lando (lett)
7. Kajetan Pintal (lengyel)

+100 KG (23 induló)
1. Lukas Krpalek (cseh)
2. Marius Paskevicius (litván)
3. BOR BARNA (Atomerőmű SE)
3. Duurenbayar Ulziibayar (mongol)
5. Jerzsan Sinkejev (kazah)
5. Daniel Natea (román)
7. Andrej Volkov (orosz)
7. Kamil Grabowski (lengyel)

A magyarok eredményei
60 KG. 1. forduló:
Majer Tibor–Fabio Basile (olasz) 0–10; Burján László erőnyerő. 2. forduló: Burján László–Kamel Mohamedi (francia) 0–10
66 KG. 1. forduló: Gorjánácz Zsolt–Kilian Le Bouch (francia) 0–10; Zámbori Bence, Végvári Martin és Hagyó Gábor erőnyerő. 2. forduló: Zámbori Bence–Ilija Ciganovics (szerb) 10–0; Végvári Martin–Pawel Zagrodnik (lengyel) intéssel 0–1; Hagyó Gábor–Bar Raufman (izraeli) 0–10. 3. forduló: Zámbori Bence–Michal Bartusik (lengyel) 10–0. Negyeddöntő: Zámbori Bence–Dmitrij Serzsan (fehérorosz) 0–10. Vigaszágon: Zámbori Bence–Gombóc Adrián (szlovéniai) 10–0. A 3. helyért: Zámbori Bence–Matteo Piras (olasz) 10–0
73 KG. 1. forduló: Kiss Norbert–Adrian Daroti (román) 10–0; Urbancsok Tamás–Gesualdo Scollo (olasz) intéssel 1–0; Stadler Ádám–Arman Mahambetov (kazah) 0–10; Herédi Ákos erőnyerő. 2. forduló: Kiss Norbert–Dmitrijs Fedosejenkovs (lett) 10–0; Urbancsok Tamás–Vagyim Soka (fehérorosz) 0–10; Herédi Ákos–Artyom Karcsenko (ukrán) 10–0. 3. forduló: Kiss Norbert–Jorge Fernandes (portugál) 7–0; Herédi Ákos–Jakub Jecminek (cseh) 0–10. Negyeddöntő: Kiss Norbert–Alekszej Romancsik (fehérorosz) 0–10. Vigaszágon: Kiss Norbert–Sami Chouchi (belga) 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila–Farkad Ruzukulov (kazah) 10–0; Köller Milán–Matteo Marconcini (olasz) 0–10; Csoknyai László erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Szrgyan Mrvaljevics (montenegrói) 0–7; Csoknyai László–Marian Halas (román) 10–0. 3. forduló: Csoknyai László–Jerzsan Abdullajev (kazah) 10–0. Negyeddöntő: Csoknyai László–Adranik Csaparjan (örmény) 10–0. Elődöntő: Csoknyai László–Matteo Marconcini (olasz) 10–0. Döntő: Csoknyai László–Szrgyan Mrvaljevics (montenegrói) intéssel 0–1
90 KG. 1. forduló: Tóth Krisztián, Fogasy Gergő és Vér Gábor erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Igor Zsukov (fehérorosz) 10–0; Fogasy Gergő–Mateja Gluszacs (szerb) 5–0; Vér Gábor–Bekzat Murat (kazah) 10–0. 3. forduló: Tóth Krisztián–Archy Wolfman (izraeli) 7–0; Fogasy Gergő–Murat Gaszijev (orosz) 0–10; Vér Gábor–Alekszandar Kukolj (szerb) 0–10. Negyeddöntő: Tóth Krisztián–Patryk Ciechomski (lengyel) 10–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Murat Gaszijev (orosz) 0–10. A 3. helyért: Tóth Krisztián–Komronsoh Usztopirijon (tadzsik) 10–0
100 KG. 1. forduló: Cirjenics Miklós erőnyerő. 2. forduló: Cirjenics Miklós–Victors Resko (lett) 7–0. Negyeddöntő: Cirjenics Miklós–Kajetan Pintal (lengyel) 10–0. Elődöntő: Cirjenics Miklós–Csingiz Mamedov (kirgiz) 10–0. Döntő: Cirjenics Miklós–Toma Nikiforov (belga) 0–10
+100 KG. 1. forduló: Bor Barna erőnyerő. 2. forduló: Bor Barna–Vito Dragic (szlovén) 10–0. Negyeddöntő: Bor Barna–Lukas Krpalek (cseh) 0–10. Vigaszágon: Bor Barna–Andrej Volkov (orosz) 7–0. A 3. helyért: Bor Barna–Daniel Natea (román) 10–0



Női European Open, Varsó

48 KG (21 induló)
1. Marina Csernyak (ukrán)
2. Ewa Konieczny (lengyel)
3. Taciana Lima (Guinea-Bissau-i)
3. Sonja Wirth (német)
5. Ioana Matei (román)
5. Noa Minsker (izraeli)
7. Anne-Sophie Jura (belga)
7. Tamara Silva (svájci)

52 KG (22 induló)
1. Petra Nareks (szlovén)
2. Penelope Bonna (francia)
3. Annabelle Euranie (francia)
3. Tetyana Levicka (ukrán)
5. MAROS BARBARA (KSI SE)
5. Alexandra Florian (román)
7. Miranda Wolfslag (holland)
7. Klaudia Szczepanczyk (lengyel)

57 KG (28 induló)
1. Telma Monteiro (portugál)
2. Sanne Verhagen (holland)
3. Larissa Csatari (svájci)
3. Helene Receveaux (francia)
5. Emilie Amaron (svájci)
5. Martina Lo Giudice (olasz)
7. Susana Gevongyan (ukrán)
7. Fabienne Kocher (svájci)

63 KG (21 induló)
1. Rotem Shor (izraeli)
2. Halima Mohamed-Seghir (lengyel)
3. GERCSÁK SZABINA (Hell-Miskolci JC)
3. Maelle Di Cintio (francia)
5. Agata Ozdoba (lengyel)
5. Jekatyerina Valkova (orosz)
7. Antoinette Hennink (holland)
7. Jennifer Wichers (holland)
POLYÁK KRISZTINA (Kecskeméti JC) helyezetlen

70 KG (14 induló)
1. Margaux Pinot (francia)
2. Szaundra Diedrich (német)
3. Heide Wollert (német)
3. Katarzyna Klys (lengyel)
5. Lior Wildikan (izraeli)
5. Yarden Mayersohn (izraeli)
7. Olga Artosina (orosz)
7. Barbara Bialas (lengyel)

78 KG (14 induló)
1. Guusje Steenhuis (holland)
2. Catherine Roberge (kanadai)
3. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
3. Alana Kantyejeva (orosz)
5. Sofie De Saedelaere (belga)
5. Karen Stevenson (holland)
7. Munkhtuya Battulga (mongol)
7. Zarina Rajfova (kazah)

+78 KG (16 induló)
1. Javzmaa Odkhuu (mongol)
2. Elisa Marchio (olasz)
3. Marina Szluckaja (fehérorosz)
3. Lena Buseman (holland)
5. Tessie Savelkouls (holland)
5. Jodie Myers (brit)
7. Santa Pakenyte (litván)
7. Sandra Jablonskyte (litván)

A magyarok eredményei
52 KG. 1. forduló: Maros Barbara erőnyerő. 2. forduló: Maros Barbara–Kelly Edwards (brit) 5–0. Negyeddöntő: Maros Barbara–Penelope Bonna (francia) intéssel 0–1. Vigaszágon: Maros Barbara–Klaudia Szczepanczik (lengyel) 10–0. A 3. helyért: Maros Barbara–Annabelle Euranie (francia) 0–5
63 KG. 1. forduló: Polyák Krisztina–Jevgenyija Zajceva (fehérorosz) 0–10; Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Larisza Cserepanova (orosz) 10–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Agata Ozdoba (lengyel) intéssel 1–0. Elődöntő: Gercsák Szabina–Rotem Shor (izraeli) 0–7. A 3. helyért: Gercsák Szabina–Jekatyerina Valkova (orosz) intéssel 1–0
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő. Negyeddöntő: Joó Abigél–Sofie De Saedealere (belga) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Guusje Steenhuis (holland) 0–7. A 3. helyért: Joó Abigél–Karen Stevenson (holland) 10–0


 

LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Miroslav Petrik
EJU, Stanislaw Michalowski)