Karakas Hedvig, Ungvári Miklós és Erdélyi Lilla révén egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a magyar válogatott az egyik legfontosabb felkészülési versenyt, a szlovéniai Európa-kupa viadalt.



Karakas Hedvig (balról a második) tavaly szeptemberben állt
legutóbb a dobogó legfelső fokán


Celjében harminc ország 408 judósa lépett tatamira, köztük huszonnégy magyar versenyző is. Mindjárt az első napon megszületett a mieink legnagyobb sikere, amelyet londoni indulónk, az 57 kilogrammos Karakas Hedvig ért el súlycsoportjában: az UTE világ- és Európa-bajnoki bronzérmes judósa mind a négy ellenfelét – a svájci Freyt és Tschoppot, a kanadai Jeniceket, majd a fináléban a szlovén Dzukic-ot – ipponnal legyőzve szerezte meg az aranyérmet!

Győzelmének értékét növeli, hogy legutóbb tavaly szeptemberben, vagyis több mint nyolc és fél hónapja állt legutóbb a dobogó legfelső fokán, akkor Almatiban nyerte meg az olimpiai kvalifikációs Világkupa-versenyt. Karakas Hédi celjei diadala mindenképpen igen biztató az ötkarikás játékokhoz közeledve!

Remekelt a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (Tatabánya SC-Ippon Judo) is Szlovéniában: a Rióból visszatérő rutinos judós a hosszú utazás ellenére látványos judót bemutatva, sorozatban öt mérkőzést nyerve jutott el a döntőig, legyőzte a horvát Urodát, a holland Miccolit, az olasz Scollót, az orosz Gyenyisz Jarcevet és a belga Bottieau-t.

A döntőben a tavaly moszkvai és az idei párizsi Grand Slam-tornák ezüstérmese, a német Völk volt Ungvári Miklós ellenfele, a kiegyenlített csatát végül egy intés döntötte el a saját súlykategóriájában szereplő német javára, a harmadik olimpiájára készülő magyar sportoló ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetésnél.



Ungvári Miklós (fehérben) ellen egyetlen akciópontot sem értek el Celjében


A harmadik magyar érem megszerzése a junior Eb-ezüstérmes Erdélyi Lilla nevéhez fűződik: az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos judósa a svájci Morand és a spanyol Casas-Moreno legyőzésével jutott be az elődöntőbe, ahol az U23-as Európa-bajnok belga Rosseneu-től vereséget szenvedett.

Csernoviczki Csaba tanítványának a bronzmeccsen sikerült javítania, vazarival győzte le a belga Jurát, így felállhatott a dobogó harmadik fokára.



Erdélyi Lilla (jobbról) a celjei dobogón


Jól szerepelt a Honvéd-Kipex 100 kilogrammos fiatalja, Vér Gábor is: a hosszabb kihagyás után visszatérő junior-világbajnoki bronzérmes hét(!) meccset vívott Celjében, ezek közül ötöt is megnyert, így az ötödik helyig jutott.

Hetedik lett a KSI SE fiatalja, Maros Barbara (52 kg), illetve a Londonra készülő Madarász Tamás (90, Debreceni SC-SI) is. Utóbbi az olimpiai ezüstérmes ukrán Gontyuktól elszenvedett vereség után a vigaszágon három meccset is nyert, végül azonban a holland van’t End megállította.

A celjei Európa-kupa eredményei: KLIKK IDE!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Mario Krvavac)