Alaposan letisztult a kép. Az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó állomása, a cseljabinszki Európa-bajnokság előtt kijelenthetjük: hat indulónk már biztosan lesz Londonban. Valószínűleg meglesz a hetedik kvóta is, a nyolcadikhoz azonban már világraszóló bravúrra lenne szükség.


A cseljabinszki Európa-bajnokság eredményétől függetlenül Karakas Hedvig (fehérben) is
londoni indulónak tekinthető


A nem túlságosan egyszerű számítások alapján kialakuló kvalifikációs rangsor alapján minden súlycsoportban direkt kvótákat osztanak (a férfiaknál a legjobb huszonkettő, a nőknél a legjobb tizennégy jut ki az olimpiára minden súlycsoportból, természetesen egy ország csak egy judóst kvalifikálhat minden kategóriában).

Emellett a kontinensek is rendelkeznek bizonyos számú indulási jog felett, s végül a Nemzetközi Judószövetség is kiadhat majd néhány szabadkártyát. A kvalifikációs feltételek alapján megvizsgáltuk, a legfrissebb olimpiai rangsor alapján hány magyar judós lehet jelen Londonban. Várhatóan az ötkarikás judótorna minden napjára jut majd egy magyar induló!


UNGVÁRI MIKLÓS 100%

A 66 kilogrammban a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (Tatabánya) az elmúlt két Eb pontjainak levonása után (a 2009-es kontinensbajnokság eredménye már nem számít majd az olimpiai kvalifikációban, míg a tavalyi Eb pontjai feleződnek) 410 ponttal vág neki a cseljabinszki Európa-bajnokságnak, s ha Oroszországban akár egy mérkőzést nyer, gyarapítani tudja pontjainak számát. A helye már biztos a londoni mezőnyben, hiszen ebben a kiegyensúlyozott súlycsoportban várhatóan háromszáz pont is elég lesz a kvalifikációhoz.


CSOKNYAI LÁSZLÓ 90%

A 81 kilósoknál Csoknyai László (Paksi Atomerőmű SE) a legfrissebb rangsor alapján két pontnyira van a direkt kvalifikációtól, ráadásul az előtte álló fehérorosz Sztasenka negyvennégy pontot veszít a két Eb levonása miatt, ha nem áll dobogóra Cseljabinszkban, akkor őt megelőzi a paksi judós. Ráadásul Csoknyai már egy hetedik hellyel gyarapíthatja a pontjainak számát.

Nemcsak Sztasenkával kell számolni ebben a súlycsoportban, többen pályáznak még az utolsó kvalifikációs pozícióra. A kínai Sinek döntőbe kellene jutnia az Ázsia-bajnokságon, hogy megelőzhesse a magyar judóst, a portugál Limának ehhez egy bronzérem is elegendő lenne Cseljabinszkban (az elmúlt két évben nem volt ehhez fogható kiugró eredménye).

Az üzbég Imamov is nagyon veszélyes lehet, ő nyerte a hétvégi prágai Világkupát, az Ázsia-bajnokságon egy döntős szerepléssel ugyancsak beelőzhetné Csoknyait. Ugyancsak az Ázsia-bajnokság döntője kellene a mongol Otgonbaatarnak az előzéshez, reméljük, a kontinensbajnokságon érvényesül majd a japán-koreai fölény…

Mindenesetre Csoknyai László pontjai alapján olimpiai résztvevő lehet akkor is, ha kicsúszik a direkt kvalifikációból, ehhez azonban szükség van arra is, hogy Karakas Hedvig meg tudja őrizni helyét a legjobb tizennégy között.


IFJ. NAGYSOLYMOSI SÁNDOR 1%

Tulajdonképpen csak matematikai esélye maradt az olimpiai részvételre a Kecskeméti JC 81 kilogrammos judósának, neki ehhez Cseljabinszkban Európa-bajnoki címet kellene szereznie.


FARKAS BÁLINT 5%

Halvány remény maradt arra, hogy Farkas Bálint (Honvéd-Kipex) is ott legyen Londonban. A 100 kilogrammos judósnak a kvalifikációhoz már óriási bravúr, legalább Európa-bajnoki érem kellene.


HADFI DÁNIEL 1%

Ha a Honvéd-Kipex 2007-es Európa-bajnoka utolsó nekifutásra vállalja a cseljabinszki indulást, akkor is kevés reménye marad Londonra, ehhez ugyanis óriási bravúrra, Európa-bajnoki aranyéremre lenne szükség a 100 kilogrammosok között.


BOR BARNA 100%

Jóval egyszerűbb a vb-ezüstérmes, kétszeres Eb-ezüstérmes Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE) helyzete: Cseljabinszk után legalább 714 pontja lesz a világranglistán a +100 kilósok között, ez pedig azt jelenti, hogy jó eséllyel kiemelt lesz a londoni olimpián, vagyis súlycsoportjában a legjobb nyolc kijutó egyike lesz.


CSERNOVICZKI ÉVA 100%

Ugyanez igaz a 48 kilogrammos Csernoviczki Évára (Ippon Judo Tatabánya): a vb-bronzérmes, háromszoros Eb-ezüstérmes judós legalább 750 ponttal zárja a kvalifikációs sorozatot, ezzel várhatóan az ötödik-hatodik kiemelt lesz majd Londonban!


KARAKAS HEDVIG 100%

Karakas Hedvig (UTE) a 2009-es Eb eredményének kihullása miatt 570 ponttal fut majd neki a cseljabinszki Eb-nek. Az orosz Zablugynia 556-tal, a kubai Lupetey 434-gyel, az azeri Gaszimova 578-cal, a német Roper 540-nel, közülük egy valaki nem szerez direkt kvalifikációt. A magyar vb-bronzérmes, kétszeres Eb-bronzérmes judós esélyeit jelentősen növeli, hogy Zablugyina, Roper és Lupetey is csak kontinensbajnoki éremmel tudja megelőzni, különösen az orosz-német kettős dobogójának kevés az esélye. A kanadai Melancon (422), a német Wachter (416) vagy Hein (440) kontinensbajnoki arannyal még beleszólhat a kvóták sorsába, más már azzal sem. Ha ilyen extrém eset nem következik be, akkor Karakas Hedvig direkt kvótát szerez. Ha bekövetkezne, akkor az UTE 57 kilogrammos sportolója kontinentális kvótával mindenképpen kijutna az olimpiára.


MÉSZÁROS ANETT 100%

A kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres vb-bronzérmes, Európa-bajnok Mészáros Anett (Honvéd-Kipex) sok pontot veszít, de így is legalább 698 ponttal zárja a kvalifikációs sorozatot, ezt tudja növelni Cseljabinszkban. Jó esélye van rá, hogy enélkül is kiemelt legyen Londonban, ha Oroszországban nem szerezne pontot, várhatóan a hetedik-nyolcadik helyen jutna ki a 70 kilósok közül a nyári játékokra.


JOÓ ABIGÉL 100%

A KSI SE Európa-bajnok judósa, a 78 kilogrammos Joó Abigél már egészen biztosan kiemelt lesz Londonban, méghozzá az ötödik vagy a hatodik helyezéssel, ez a saját Európa-bajnoki szereplése mellett a kínai Jang Hsziu-li kontinensbajnoki szereplésén is múlik.

Összességében hat már biztosan, de várhatóan hét magyar judós indulója lesz a londoni olimpiának, ez pedig azt jelentené, hogy a július 28-án kezdődő ötkarikás judótorna hetében minden nap szurkolhatunk egy-egy magyar versenyzőnek!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: EJU
)