A 78 kilogrammos Joó Abigél tűzbe hozta a Körcsarnok közönségét: a KSI SE Európa-bajnok judósa az ukrán Turksz és az olimpiai ezüstérmes kubai Castillo legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol az orosz Moszkaljuk bizonyult jobbnak. A bronzéremért a kanadai Roberge ellen ipponnal nyert a magyar judós.



Hét magyar judós lépett tatamira vasárnap, a Hungária-kupa második versenynapján. Kiemelt figyelem övezte Joó Abigél szereplését: a világranglista ötödik helyezettjétől reméltük az áhított érem megszerzését. A KSI SE 78 kilogrammos judósa remekül kezdett, előbb az Universiade-győztes ukrán Turksz ellen nyert ipponnal, majd a kubaiak egyik legjobbját, az olimpiai ezüstérmes Castillót múlta felül, ugyancsak a lehető legnagyobb különbséggel, vagyis ipponnal.

Pánczél Gábor tanítványa az elődöntőben a rutinos orosz Moszkaljukkal csapott össze. Bár a felek előző két csatáját Joó Abigél nyerte, a 2006-ban Európa-bajnok oroszt senki sem veheti félvállról. Vélhetően nagyon felkészült a magar judósból, s miután egy dobásból vazarival előnyt szerzett, nem is engedte érvényesülni ellenfelét. Joó Abigél mindent kiadott magából, a hajrában még két ígéretes akciója is volt, ám Moszkaljuk mindkétszer ki tudott fordulni a dobásból, így ő jutott be a döntőbe.

Huszonegy esztendős Európa-bajnokunk a bronzmeccsen léphetett tatamira a kontinensbajnoki ezüstérmes kanadai Roberge ellen, s már a mérkőzés első felében döntésre vitte a dolgot, gyönyörű ipponnal szerezte meg az első érmét a Hungária-kupán, nagy örömöt szerezve ezzel a hazai publikumnak.
 

„Az utóbbi három versenyemhez képest jól sikerült a Hungária-kupa, legutóbb ugyanis nem jött ki a lépés, ma háromszor annyi meccset nyertem, mint akkor összesen. Tény, hogy olyan ellenféltől kaptam ki, akitől nem kellett volna, az amerikaival így nem találkoztam, jövő héten talán összejön vele is egy mérkőzés” – nyilatkozta Joó Abigél az MTI munkatársának, Matusz Endrének.

A KSI SE sportolójának edzője, Pánczél Gábor nagyrészt elégedetten értékelte tanítványának szereplését: „Abigél mai teljesítménye az olimpiai felkészülés jelen szakaszában jónak mondható. Voltak kötelező győzelmek, akad még javítanivaló, az elvesztett meccset azért sajnálom, mert nekünk utána a favorit amerikai kellett volna, hogy tétmeccsen menjen vele. Jövő hétvégén Düsseldorfban remélhetőleg találkoznak.”


A 70 kilogrammosok között Kákonyi Ninetta (UTE) a luxemburgi Mossong ellen győzelemmel kezdett, majd kikapott a remek formát mutató, kétszeres GP-győztes kínai Csen Fejtől, így a kilencedik helyen végzett.

A többieknek sajnos nem sikerült meccset nyerniük az idei Hungária-kupán, Polyák Krisztinát (63, Kecskeméti JC), a japán Tanaka, Kiss Vivien (63, Paksi Atomerőmű SE) a német Trajdos, Baczkó Bernadettet (63, KSI SE) a mongol Tsedevsuren, Gercsák Szabinát (63, Miskolci VSC) az olasz Gwend, Nagy Kittit (+78, Szegedi JSE) pedig a lengyel Sadkowska búcsúztatta.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a következő hétvégén Düsseldorfban, a német Grand Prix-vel folytatódik.

A magyarok eredményei
63 KG. 1. forduló:
Polyák Krisztina–Tanaka Miki (japán) 0–10, Kiss Vivien–Martyna Trajdos (német) 0–10, Baczkó Bernadett–Munkhuraya Tsedevsuren (mongol) 0–5, Gercsák Szabina–Edwige Gwend (olasz) 0–10
70 KG. 1. forduló: Kákonyi Ninetta erőnyerő. 2. forduló: Kákonyi Ninetta–Lynn Mossong (luxemburgi) 7–0. 3. forduló: Kákonyi Ninetta–Csen Fej (kínai) 0–10
78 KG. 1. forduló: Joó Abigél erőnyerő. 2. forduló: Joó Abigél–Viktoria Turksz (ukrán) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Yelennis Castillo (kubai) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Vera Moszkaljuk (orosz) 0–7. A 3. helyért: Joó Abigél–Catherine Roberge (kanadai) 10–0
+78 KG. 1. forduló: Nagy Kitti erőnyerő. 2. forduló: Nagy Kitti–Ursula Sadkowska (lengyel) 0–10

MAGYAR NŐI DOBOGÓSOK
A HUNGÁRIA-KUPÁN

ARANYÉRMES (4)
Baczkó Bernadett (2006, 57 kg)
Pekli Mária (1996, 56 kg)
Gránicz Éva (1996, +72 kg)
Nagy Zsuzsanna (1992, 61 kg)

EZÜSTÉRMES (5)
Szabó Brigitta (2006, 63 kg)
Nagy Viktória (2001, 52 kg)
Pekli Mária (1993, 56 kg)
Király Anita (1993, 66 kg)
Király Anita (1992, 66 kg)

BRONZÉRMES (12)
Joó Abigél (2012, 78 kg)
Baczkó Bernadett (2008, 57 kg)

Mészáros Anett (2008, 70 kg)
Mészáros Anett (2006, 70 kg)
Szabó Brigitta (2002, 57 kg)
Till Barbara (1998, 52 kg)
Vészi Klára (1997, 52 kg)
Pekli Mária (1995, 56 kg)
Gránicz Éva (1995, +72 kg)
Vészi Klára (1993, 48 kg)
Parragh Katalin (1992, 52 kg)
Pekli Mária (1992, 56 kg)


KITÜNTETÉSEK A HUNGÁRIA-KUPÁN

A Hungária-kupa keretében adták át a sportág legmagasabb hazai elismerését, a Magyar Judóért kitüntetés arany fokozatát, amelyet 2012-ben hatan vehetnek át: 
Toncs Gusztáv, a Fegyelmi és Etikai Bizottság vezetője és alapítója, Nagy György, aki harmincöt éve dolgozik a magyar judóért, s több mint egy évtizede az Észak-dunántúli Regionális Judo Szövetség elnöke. Jelenleg az MJSZ főtitkára és a MOB tagja. Szabó Mihály, Európa-bajnoki ötödik helyezett, elhivatott edző, aki főleg az utánpótlás területén tevékenykedik, legutóbb az UTE szőnyegedzőjeként dolgozott. Nagy Imre, az utánpótlás legsikeresebb támogatója egyesületi és szövetségi szinten. Ozsvár Andrásolimpiai és vb-bronzérmes, mesteredző, aki a világon másodikként létrehozta a judo múzeumot. Dr. Dézsi Csaba András, az MJSZ általános alelnöke, a MOB tagja. A mindenkori kormányok idején hatékonyan lobbizott az MJSZ központi támogatásáért, saját hatáskörében minden évben több millió forinttal támogatta az MJSZ központi programjait.

MAGASABB DANFOKOZATOK

Ugyancsak a verseny vasárnap délutáni programja előtt adták át a magasabb danfokozatokról szóló diplomákat. A hetedik danfokozatot kapja Keserű József mesteredző, a paralimpiai judóválogatott kapitánya. Az ötödik danfokozatot veheti át Tasnádi László (Farkasvár DSE), míg negyedik danos mester lesz a judo egyik kiemelkedő támogatója, Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonosa, a masters világ- és Európa-bajnok Tamás László (Bajai JC). Ebben az évben Járdán Tamás, a Magyar Judomesterek Clubjának tagja sikerrel vizsgázott a negyedik danfokozatra. A harmadik danról szóló oklevelet veheti majd át Korányi Miklós (Budaörs, masters vb-ezüstérmes), Németh Károly(Budaörs, masters Eb-1.), Nagy Aladár (Magyar Judomesterek Clubja, masters vb-3., masters Eb-3.), Horváth Tamás (TFSE, masters Eb-3.), Barcsik Zoltán (Hírös JSE), Tarr Mihály (Ózd) és Vincze Zoltán versenybíró.
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)