Egy kivétellel valamennyi olimpiai aspiránsunk tatamira lépett a francia fővárosban megrendezett Grand Slam-viadalon, ám végül be kellett érnünk egyetlen ötödik helyezéssel, amely Csernoviczki Éva nevéhez fűződik. Tudtuk, hogy nehéz feladat vár a mieinkre, hiszen a legrangosabb európai viadalon 94 ország 584 judósa mérlegelt, ráadásul az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó szakaszában ezen a tornán lehetett a legtöbb pontot gyűjteni.



Csernoviczki Éva (fehérben) szép győzelmekkel kezdett Párizsban


A magyar légitársaság összeomlása sem segítette a mieink nyugodt felkészülését, hiszen a párizsi verseny előtti délelőttön még azon izgult valamennyi magyar induló, hogy vajon odaér-e a sorsolásra. A Magyar Judószövetség képviselőinek erőfeszítései végül sikerrel jártak, a sorsolásra ugyan nem értek ki judósaink, de valamennyi magyart besorsolták, így senkinek sem kellett kényszerből kihagynia a Grand Slamet. Más kérdés, hogy a történtek mennyire zavarták meg a fogyasztással egyébként is megharcoló sportolókat…

A fentiek tükrében kell a párizsi eredményekre tekintenünk, ám ezen felül is le kell vonnunk a következtetéseket, hiszen ebben az évben a négy olimpiai kvalifikációs versenyen egyetlen magyar érmest sem ünnepelhettünk, ez pedig legalábbis szokatlan.

De nézzük, mi történt Párizsban!

A nyitónapon három magyar volt érdekelt, közülük Csernoviczki Éva jutott el a legmesszebbre. Az Ippon Judo Tatabánya 48 kilós judósa egy fiatal francia ellen magabiztos győzelemmel kezdett, majd a második körben taktikus versenyzőssel győzte le a kubai Mestrét. Ez a diadal azért különösen értékes, mert a magyarok keveset gyakorolhatnak a kubai judósokkal, vagyis kevésbé tudnak felkészülni ellenük. Hasonlóan igaz volt ez a mongol Munkhbatra is, aki a kicsit talán elbizonytalanodó magyar judós ellen a negyeddöntő utolsó másodperceiben kerekedett felül, így ő jutott be a legjobb négy közé, Csernoviczki Éva pedig az ötödik helyen zárt.



Karakas Hedvig (fehérben) és a francia Loko csatája az 57 kilogrammban


Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig (UTE) a türkmén Geldibajeva legyőzése után a francia Lokótól vereséget szenvedett, s így a kilencedik helyen zárta a tornát. Akárcsak Ungvári Miklós (Tatabánya), aki az ötven fős mezőnyben a kirgiz Bajalinov ellen szép győzelemmel kezdett, majd a lengyel Kowalskitól bírói döntéssel kikapott. Tegyük hozzá: igencsak meglepő volt a bírák döntése annak fényében, hogy a magyar klasszis két földharc-szituációban is ipponközeli állapotot idézett elő (az egyiknél éppen beforgatta ellenfelét, amikor felállították a feleket), sőt, a hosszabbításban a lengyel lábra fogásánál a vezetőbíró vissza is nézette a történteket, ám végül továbbengedték a küzdelmet.

Ungvári Miklós végig uralta és irányította az intések nélkül véget érő meccset, ezek után váratlan és érthetetlen volt a bírók döntése. Fájdalmas tudat a háromszoros Európa-bajnoknak, hogy csak egyet tehet a hasonló esetek ellen: mindenáron el kell kerülnie, hogy mások dönthessenek felette. Az „okoskodás” persze már nem hozhatja vissza ezt a méltatlanul elvett párizsi versenyt…


Ungvári Miklós (fehérben) kirgiz ellenfelét ipponnal verte az első mérkőzésén


Bíztunk benne, hogy vasárnap sikerül javítani a magyar mérlegen, de végül csalódnunk kellett. A 81 kilogrammosoknál Csoknyai László (Atomerőmű SE) és ifj. Nagysolymosi Sándor is nagy erőfeszítéseket tesz a magyar kvótáért, előbbi azonban hajszállal alul maradt a franciák junior világ- és Európa-bajnoka, Loic Pietri ellen, míg ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC) két ippongyőzelem után a német Maresch ellen is vezetett, egészen az utolsó percig. Mindkét magyar judós helyezetlenül zárta a tornát.

A 100 kilogrammban az ugyancsak londoni indulásra aspriáló Farkas Bálint (Honvéd-Kipex) a Pán-Amerikai bajnokság ezüstérmese, az argentin Schmidt elleni győzelemmel kezdett, majd a junior világ- és Európa-bajnok lett Borodavkótól kikapott, így végül helyezetlenül fejezte be a versenyt.

A nehézsúlyban váratlan vereséget szenvedett a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna: az Atomerőmű SE reménysége a francia Bonvoisinnel szemben maradt alul, így már az első mérkőzésén búcsúzott. Ugyanígy járt a világranglistán legmagasabban jegyzett magyar judós, Joó Abigél is: a KSI SE Európa-bajnoka is egy francia indulótól, az olimpiai és vb-bronzérmes, Európa-bajnok Stephanie Possamai-től kapott ki.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat az előttünk álló hétvégén éppen nálunk és a szomszédos Ausztriában folytatódik: Budapesten a Hungária Női Világkupa következik, Oberwartban pedig a férfiak lépnek tatamira Világkupa keretében.

A párizsi Grand Slam eredményei: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)