Péntektől vasárnapig a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg az IJF World Judo Tour idei hatodik eseményét, a grúz Grand Slam-viadalt, amelyen egy magyar judósért szoríthatunk.
ÉLŐ




Vég Zsombor hosszú szünet után Tbilisziben térhet vissza a tatamira


A grúz Grand Slamre nyolcvanhárom ország több mint ötszáz judósa adta le a nevezését, köztük csupán egy magyar nevet találunk, Vég Zsomborét. A Ceglédi VSE 100 kilogrammos judósa vállsérülése miatt hónapok óta nem versenyezhetett, legutóbb tavaly novemberben, a potsdami U23-as Európa-bajnokságon lépett tatamira. Időközben lecsúszott az olimpiai indulást érő helyekről a rangsorban, vagyis sürgetővá vált a visszatérés, nagy szüksége lenne a pontokra. Várhatóan az utolsó pillanatokban dől majd-e, megfelelő állapotban lesz-e a harcra Grúziában.



A program

2024. március 22., péntek
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52
és 57 kg
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők. TV: Sport2, 14:00 (élő)

2024. március 23., szombat
Férfi 73
és 81 kg
Női 63
és 70 kg
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők. TV: Sport2, 21:00 (felvételről)

2024. március 24., vasárnap
Férfi 90, 100
(Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és +100 kg
Női 78
és +78 kg
7:00*:
selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők. TV: Sport2, 14:00 (élő)
(* magyar idő szerint)




A legnagyobb ipponok a legutóbbi grúz Grand Slamről


Szeretjük Tbiliszit!

Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt két évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.




Ungvári Miklós (balról a második) az Eb-dobogó tetején Tbilisziben


A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, 2011-ben Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, Farkas Bálint pedig újfent hetedik lett. A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, 2013-ban Gorjánácz Zsolt és Cirjenics Miklós ötödik, Végvári Martin és Csoknyai László hetedik volt.

2014-ben, az első grúz Grand Prix-n Szabó Franciska és Szabó Katinka nevét jegyezték fel a hetedik helyen. 2015-ben Tóth Krisztián bronzérmének, valamint Csernoviczki Éva és Joó Abigél ötödik helyezésének örülhettünk. 2016-ban Karakas Hedvig szerepelt a legjobban a magyar versenyzők közül, a dobogó alsó fokára állhatott fel, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen zárta a tornát. 2017-ben sem maradtunk érem nélkül, akkor Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz bronzérmet szerzett, Vér Gábor és Pupp Réka pedig az ötödik helyen fejezte be a versenyt, egy évvel később Szigetvári Mercédesz a hetedik, 2019-ben pedig Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett a Tbilisziben megrendezett Grand Prix-viadalon.

2020 kimaradt a koronavírus-járvány miatt, de egy évvel később, a tokiói kvalifikáció hajrájában – immár Grand Slam-viadal keretében – Pupp Réka bronzéremmel, Özbas Szofi pedig ötödik helyezéssel tett óriási lépést ötkarikás álmai felé. 2022-ben Pupp Réka és Tóth Krisztián is a dobogó második fokára állhatott a grúziai Grand Slam-viadalon, amelyen a mieink közül három fiatal – Vég Zsombor, Sipőcz Richárd és Varga Brigitta – is a hetedik helyen zárt. Tavaly nem volt magyar induló a grúz tornán.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU)