A hétvégi varsói European Open-viadalon tartották meg a sportág legmagasabb szintű, A-kategóriás bíró vizsgáját, a tizennégy sikeresen teljesítő bíró között volt Vári Tibor is.




A sikeresen vizsgázó bírók, köztük Vári Tibor (álló sor, jobbról a második)


A vizsgabizottságban az Európai Judo Szövetség bíró bizottságának igazgatója, Alexandr Jatskevitch, a Nemzetközi Judo Szövetség bíró bizottságának titkára, Pasquale Chyurlia, valamint az EJU bíró bizottságából Franc Ocko és Andreas Hempel kapott helyet. A vizsgán két kontinens tizenhárom országának képviselői szerepeltek sikerrel, köztük volt Vári Tibor is, aki a jövőben A-kategóriás IJF-bíróként akár a legmagasabb szintű nemzetközi eseményeken is bíráskodhat.

„Egy írásbeli teszttel kezdődött a vizsga, majd személyes beszélgetés során az angol nyelvű kommunikációs képességet ellenőrizték a vizsgáztatók – számolt be a történtekről Vári Tibor. – Remek csapat jött össze a varsói vizsgára, mert ezen a két rostán valamennyi jelölt sikeresen átjutott, következhetett a gyakorlati vizsga. A két nap során csak a vizsgázók vezethettek érmes mérkőzéseket, volt alkalmam döntőn és bronzmérkőzésen a tatamin állni, illetve oldalbíróként is tevékenykedni.”




A negyvenöt esztendős versenybíró még óvodás korában, 1984-ben ismerkedett meg a sportággal.

„Egy ovis társam apukája kérdezte meg, lenne-e kedvem a judóhoz, s bár fogalmam sem volt róla, miről van szó, azonnal igent mondtam. Három év után a Honvédból átmentem az akkori Úttörőstadionba, Fülöp Sándor kezei alá, aki nemcsak az edzőm, a pótapám is volt. Magyar bajnoki címekig, ifjúsági válogatottságig jutottam, de amikor megkezdtem tanulmányaimat a rendőriskolában, nem tudtam a versenysportnak megfelelő szinten készülni. Akkoriban, a kilencvenes évek második felében kezdtem bíráskodni, az évek során Szántó Szilárd, Gosztonyi Balázs, Deierl Krisztián, Tardos János és Csorba Miklós segített csiszolni, fejleszteni a tudásomat. Eljutottam az országos, majd a nemzetközi szintre is, néhány éve aztán Eleki Zoltán és Gosztonyi Balázs felkarolt, összeállítottunk egy programot, amelynek segítségével sikerült eljutni idáig. Nagyon sokat köszönhetek a magyar szövetség elnökének, doktor Tóth Lászlónak is, aki ugyancsak sokat segített a cél elérésében. Bár a tatamin egyedül kellett bizonyítanom, de ez igazi csapatmunka volt, hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben” – mondta Vári Tibor, aki a jövőben a sportág csúcseseményein, olimpián és világbajnokságon is szerepet kaphat.

„Ez persze egy álom, amelynek valóra váltásához még nagyon nagy utat kell bejárni” – fűzte hozzá.



Magyar bírók a csúcson

Elsőként Vági Miklós jutott a legmagasabbra a magyar bírók közül, ő vezethetett először ötkarikás mérkőzéseket, éppen a magyar judo „aranyolimpiáján”, 1992-ben Barcelonában. Ugyancsak a korszak nagy alakja volt Tardos János, aki 2000-ben Sydney-ben lett olimpiai bíró. Az utóbbi évtizedben sikert sikerre halmoznak a magyar judobírók, Havasiné Fridrich Annamária (aki napjainkban már az Európai Judo Szövetség ellenőreként dolgozik) a 2016-os riói és a 2021-es tokiói olimpián is bíráskodhatott, Rióban férje, Havasi Viktor, Tokióban Gosztonyi Balázs kapott szerepet a paralimpián, de dr. Fridrich Katalinnal és dr. Deierl Krisztiánnal kiegészülve rendre megbízást kapnak a világ- és Európa-bajnokságokon, IJF World Tour-viadalokon. Most csatlakozik hozzájuk Vári Tibor is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)