Az olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában ismét átrendeződtek a rangsorok, az azeri Grand Slam magyar sikerei után továbbra is hat kvótát őrizgetünk – de ebből egyelőre csak négy látszik biztosnak...




Kezdjük a jó hírrel: a Bakuban remeklő magyarok közül Tóth Krisztián tovább erősített pozícióján, a Grand Slam-ezüsttel már csak egy judós áll előtte a kvalifikációs rangsorban, vagyis ha ma sorsolnának a párizsi olimpiára, legalább második kiemelt lenne. Azért legalább, mert ha a grúzok nem a rangsor első helyén álló Maisuradzét, hanem az ötkarikás címvédő Bekaurit indítanák Párizsban, akkor Tóth Krisztián az első kiemelést kapná.

A bakui Grand Slam-tornán bronzérmes Özbas Szofi gyakorlatilag bebetonozta olimpiai indulási jogát a 63 kilogrammban, immár a hetedik helyen jegyzik a kvalifikációs ranglistán, kizárólag matematikailag lenne lehetséges tőle elvenni a kvótát.




Gercsák Szabina nagyot lépett Párizs felé


Baku legnagyobb nyertese alighanem Gercsák Szabina: az Atomerőmű SE 70 kilogrammos judósa pályafutása során először állhatott fel a Grand Slam-dobogóra, s ennél értékesebb bronzérmet manapság nem akasztottak a nyakába. Nagy lépést tett ezzel a párizsi olimpia felé, súlycsoportjában pillanatnyilag övé az utolsó, még direkt kvalifikációt jelentő kvóta.

Érdemes szólni a negyedik bakui érmesünkről, az 52 kilogrammosok között harmadik helyezett Gyertyás Rózáról, aki a kvalifikációs rangsorban a harmincnegyedik helyre lépett előre. A Koroncói Tutti JK judósa számára azonban nem Párizs a cél, súlycsoportjában ugyanis ott van Pupp Réka, aki a mieink közül a legtöbb kvalifikációs pontot gyűjtötte, s már nyugodtan készülhet a nyári játékokra, pályafutásának második olimpiájára.

Ezek voltak a jó hírek. Kevésbé jó, hogy Ungvári Attila Bakuban nem tudott javítani pontszámán, a Budaörsi SC 81 kilogrammos judósa a direkt kvótások veszélyzónájába került, fontos lesz számára jó eredményeket elérni a következő tornákon.

Hetek óta harcképtelen a Ceglédi VSE 100 kilósa, Vég Zsombor, aki kicsúszott a direkt kvótás helyekről, de a kontinentális szabadkártyával még így is készülhetne Párizsra, ha most érne véget a kvalifikációs sorozat. Ugyancsak nehéz a helyzete a nehézsúlyú Sipőcz Richárdnak, aki egy „Grand Slam-éremnyi” távolságban van jelenleg az olimpiától.




Özbas Szofi bebetonozta helyét a párizsi indulók között


Jelenleg tehát hat kvótát őrzünk, de ezek közül csak négyet mondhatunk biztosnak: Tóth Krisztián, Pupp Réka és Özbas Szofi minden emberi számítás szerint párizsi induló lesz, s a kontinentális szabadkártyák közül is egészen biztosan jut majd egy, a legmagasabb pontszámmal rendelkező, nem direkt kvótás magyar judósnak.


Magyar judocsapat az olimpián?

Érdemes megemlíteni a halványan pislákoló lehetőséget, amely akár két plusz kvótát is adhatna a magyar judónak: ha a férfi 60, 66 vagy 73 kilogrammban valamelyik versenyzőnk legalább ezer pont fölé tornázná a pontszámát (jelenleg Szegedi Dániel csaknem kilencszáznál tart, Pongrácz Bence ötszáz fölött jár), azzal akár a csapatversenyen való részvétel is lehetővé válna. Ehhez persze még jó néhány dolognak kellene teljesülnie (Tóth Krisztián, Pupp Réka, Özbas Szofi, Ungvári Attila, Gercsák Szabina és Vég Zsombor mellett Sipőcz Richárdnak is direkt kvótát kellene szereznie), de jelenleg a hatból csak egy súlycsoportunk "lyukas", ilyen közel még nem jártunk az olimpiai csapatversenyhez...


A pillanatnyi állás természetesen még sokat változik majd az utolsó négy hónapban. Emlékeztetőül: a sportágban összesen háromszázhetvenkét kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációs minden súlycsoport legjobb tizenhét helyezettje szerezhet az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek mellett a Nemzetközi Judo Szövetség illetékes bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.


Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobbjai

2. (abszolút helyezése: 2.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg) 4505 pont
5. (4.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg) 4660
7. (7.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg) 3642
18. (15.) Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg) 2270
24. (17.) Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg) 1811
-----------------------------------------------
29. (22.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) 1775*
33. (20.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) 1532
34. Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK, 52 kg) 1173
38. Sáfrány Péter (Miskolci VSC, 90 kg) 1266
50. Szegedi Dániel (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola, 73 kg) 859
(*kontinentális kvótával)




Ha ma sorsolnának, Tóth Krisztián (balról) második kiemelt lenne a párizsi olimpián


A magyar judocsapat létszáma az olimpiákon

1964 Tokió 0
1972 München 6
1976 Montreal 6
1980 Moszkva 8
1984 Los Angeles 0
1988 Szöul 7
1992 Barcelona 12
1996 Atlanta 7
2000 Sydney 6
2004 Athén 2
2008 Peking 6
2012 London 8
2016 Rio de Janeiro 8
2021 Tokió 7
2024 Párizs ?


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
IJF, Tamara Kulumbegashvili)