Özbas Szofi az olimpiai bajnokot is legyőzte, végül ötödik lett az Európa-bajnokság második versenynapján, Szegedi Dániel és Ungvári Attila a hetedik helyig jutott Montpellier-ben.




Özbas Szofi (fehérben) az aranyéremig menetelő szlovén Leski ellen


Az Európa-bajnokság második versenynapja is magyar győzelmekkel kezdődött. A 73 kilósoknál a huszonegyedik születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Szegedi Dániel az izlandi Hreidarsson ellen kezdett, s földharcban ippongyőzelmet aratott. Erre feltétlenül lehetett számítani, arra talán kevésbé, hogy a Budaörsi SC fiatalja a németek olimpiai bronzérmesét is megleckézteti: hatalmas ipponnal nyert Igor Wandtke ellen, a kitűnően előkészített dobás alighanem a válogatásokban is szerepel majd.




Szegedi Dániel (kékben) dobása alighanem a nap egyik legszebb akciója volt


Szegedi Dániel számára újabb nagyon kemény ellenfél következett, a legjobb nyolc közé jutásért a 2018-as Európa-bajnok, az örmény Karapetyjan várt rá. Az örmények tokiói olimpikonját kis híján az őrületbe kergette a magyar fiatal. Dani már az első percben vezetést szerzett, aztán nemcsak őrizgette az előnyt, indításaival rendre megelőzte az egyre idehesebb örményt, amelynek végül a skalpját is megszerezte!

A negyeddöntőben egy igazi nagyágyú, a kétszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajnoki érmes azeri Hidayet Heydarov következett, aki véget vetett a sziporkázásnak, ráadásul az ippont érő dobás közben Szegedi Dániel meg is sérült. A visszamérkőzésre becsületből kiállt az Európa-bajnok koszovói Akil Gjakova ellen, de sántikálva már nem nagyon lehet megnehezíteni ilyen klasszisok dolgát. Gjakova két vazarival nyert, Szegedi Dániel a hetedik helyen végzett, s az elő három összecsapásán mutatott teljesítménnyel igazán jó születésnapi ajándékot adott magának.




Ungvári Attila (fehérben) hetedik lett a nyolcadik Európa-bajnokságán


Ugyancsak győzelemmel rajtolt a 81 kilogrammban a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila, aki a nyolcadik felnőtt Európa-bajnokságán a legjobb tizenhat közé jutásért magabiztos judóval, intésekkel győzte le a moldovai Mariant. A legjobb nyolc közé jutásét a brit Mooshead várt rá, akinek eddigi legjobb eredménye egy Grand Slam-bronzérem volt, amelyet két éve Abu-Dzabiban gyűjtött be. A tavalyi szófiai Eb-n és az idei dohai világbajnokságon egyaránt Ungvári Attila nyerte kettejük párharcát, a Budaörsi SC versenyzője a sorozatot Franciaországban sem szakította meg, a negyedik perc elején egy kontrából vazaris előnyt szerzett, majd az utolsó másodpercekben a kockáztató brit ellen ipponnal le is zárta a küzdelmet.

A negyeddöntőben a hazaiak reménysége, a World Masters-bronzérmes Alpha Oumar Djalo következett. A párharc múltjában mindössze egy összecsapást találhatunk, azt Karvaly nyerte, de még 2019-ben, tehát messzemenő következtetést nem lehet levonni belőle. Ráadásul – ahogy mondani szokták – a tatamin nincs múlt, csak jelen van, Djalót a feltüzelt hazai publikum hajtotta előre a rutinos magyar ellen, s a kiegyenlített párharc végül egy szép dobással a francia számára hozott kedvező döntést.

Alig néhány perc múlva újabb csata várt rá: a vigaszágon egy régi nagy ellenfél, a németek Európa-bajnoki ezüstérmese, Dominic Ressel következett. Kettejük párharcai eddig háromszor Ungvári Attila, háromszor a német győzelmét hozták, ezúttal azonban Resselnek állt a zászló, a második perc végén egy vazarival vezetést szerzett, s hiába ment előre a harmincöt éves magyar, láthatóan megviselte a szabályok szerinti, de extrém rövid pihenőidő, már nem tudott szépíteni. Ungvári Attila ezzel a hetedik helyen fejezte be a montpellier-i Európa-bajnokságot.

Sajnos nagyon rövidre sikeredett a 70 kilogrammban az Eb-bronzérmes Gercsák Szabina kontinensbajnoki szereplése. Az Atomerőmű SE versenyzője a grúzok U23-as Európa-bajnoka, Marjam Csanturia ellen már az első percben két intést kapott, második percben pedig érkezett a harmadik büntetés, ami már leléptetést jelentett.




A bronzmeccs előtt nem jutott idő pihenésre


A hölgyeknél a másik indulónk, a 63 kilogrammos világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Özbas Szofi kiemelt volt, a legjobb nyolc közé jutásért a szerb Obradovics lett az ellenfele. Obradovics 2021-ben Budapesten nyert világbajnoki bronzérmet, s egyszer már borsot tört Szofi orra alá Európa-bajnokságon, 2019-ben, a minszki Európa Játékokon ő nyert a legjobb tizenhat közé jutásésrt. A BHSE judósa 2019-ben aztán háromszor is visszavágott a vereségért, de azóta a nagyobb tornákon elkerülték egymást a felek.

A szerb judós mindenesetre nem tudta meglepni Szofit, az összecsapás első felében Obradovics kapott egy intést. Végül önmagát verte meg, egy rosszul előkészített dobási kísérletnél fejjel érkezett a tatamira, ami napjainkban önveszélyes technika alkalmazása miatt leléptetést von maga után.

Özbas Szofi a negyeddöntőben a kétszeres világbajnoki ezüstérmes szlovén Andreja Leskivel mérte össze az erejét. A négy évvel idősebb riválissal korábban kétszer találkozott a BHSE versenyzője, egyszer ő nyert, egyszer Leski. Montpellier-ben Leski volt a nyerő, földharcban gyűrte maga alá a huszonkét éves magyar lányt. A szlovén judóst ezen a napon senki sem tudta feltartóztatni, a nap végén aranyérmet akasztottak a nyakába.

Aki így rendkívül nehéz helyzetbe került, hiszen a vigaszágon a franciák szupersztárja, a kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Clarisse Agbegnenou volt az ellenfele. Fantasztikus csatát hozott ez az összecsapás, a hosszabbításba torkolló küzdelemben Agbegnenou két intést kapott, Szofi egyet. A magyar judós láthatóan nagyon tudatosan próbálta a saját judóját a klasszisra erőltetni, többnyire sikerrel tette, de Agbegnenou is meg-megvillantotta határtalan tudását és tapasztalatát, leginkább a karfeszítéses helyzetekben fájt együtt a mi karunk Szofiéval. De a forró pillanatokat sikerült átvészelni, s a slusszpoén a miénk lett: Özbas Szofi elnémította a Sud de France Arena nézőterét, eldobta az olimpiai bajnokot, s kiharcolta az érmes csata jogát!

A harmadik helyért a lengyelek Grand Slam-győztese, Angelika Szymanska várt Szofira, akinek csak kellemetlen emlékei voltak eddig róla: a tavalyi taskenti világbajnokságon és az idei bakui Grand Slam-torna döntőjében is alul maradt a lengyel lánnyal szemben. Ráadásul – mert alaposan elhúzódott a program – Szofinak mindössze tíz perce maradt pihenni a bronzmérkőzés előtt. Ez pedig nem volt elég, Szymanska karfeszítéssel megnyerte a párharcot, s megszerezte az Európa-bajnoki bronzérmet. Özbas Szofi ötödik lett Montpellier-ben, de erről az Eb-ről az eredmény mellett egy heroikus küzdelem emlékét is magával viheti a folytatásra.

Tippverseny az Európa-bajnokság idején!

Harmincegyedik alkalommal játszhatunk együtt, partnerünk, a Judoshop.hu nyereményeiért és A magyar judo aranykönyvéért. Tippelj a vasárnapi érmesekre: KLIKK IDE!



Az Európa-bajnokság záró napján a férfiak három súlycsoportjában lesz egy-egy magyar induló, a 90 kilogrammban az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián a legjobb tizenhat közé jutásért a fehérorosz Varapajov ellen kezd, a 100 kilósoknál Vég Zsombor ugyancsak a legjobb tizenhatért az osztrák Fara ellen lép tatamira, a nehézsúlyúaknál pedig Sipőcz Richárd a legjobb nyolc közé jutásért szlovén vagy monacói ellenfelet kap majd.


A program

NOVEMBER 5., VASÁRNAP
Férfiak, 90 kg
(címvédő: Luka Majsuradze, grúz; magyar induló: Tóth Krisztián, MTK Budapest)
Férfiak, 100 kg
(címvédő: Michael Korrel, holland; magyar induló: Vég Zsombor, Ceglédi VSE)
Férfiak, +100 kg
(címvédő: Jur Spijkers, holland; magyar induló: Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Nők, 78 kg (címvédő: Alina Böhm, német; magyar induló: –)
Nők, +78 kg
(címvédő: Romane Dicko, francia; magyar induló: –)
11:30: selejtezők
16:00:
érmes mérkőzések, döntők
TV:
M4Sport+, 17:50 (felvételről); M4Sport, november 6., 02:50 (felvételről)



Európa-bajnokság, Montpellier 

FÉRFIAK

60 KG (23 induló)
1. Luka Mkheidze (francia)
2. Dilsot Halmatov (ukrán)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Romain Valadier Picard (francia)
5. Ramazan Abdulajev (orosz)
5. Jorre Verstraeten (belga)
7. Turan Bayramov (azeri)
7. Andrea Carlino (olasz)
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (29 induló)
1. Denis Vieru (moldovai)
2. David Garcia Torne (spanyol)
3. Walide Khyar (francia)
3. Bogdan Jadov (ukrán)
5. Murad Csopanov (orosz)
5. Yashar Najafov (azeri)
7. Luukas Saha (finn)
7. Alberto Gaitero Martin (spanyol)
PONGRÁCZ BENCE (VSD) helyezetlen

73 KG (40 induló)
1. Hidayet Heydarov (azeri)
2. Salvador Cases Roca (spanyol)
3. Akil Gjakova (koszovói)
3. Petru Pelivan (moldovai)
5. Lasa Savdatuasvili (grúz)
5. Adil Osmanov (moldovai)
7. SZEGEDI DÁNIEL (Budaörsi SC)
7. Danyil Lavrentyev (orosz)

81 KG (37 induló)
1. Vedat Albayrak (török)
2. Tato Grigalasvili (grúz)
3. Dominic Ressel (német)
3. Alpha Oumar Djalo (francia)
5. Matthias Casse (belga)
5. Wachid Borchashvili (osztrák)
7. UNGVÁRI ATTILA (Budaörsi SC)
7. Mihajlo Szvidrak (ukrán)


NŐK

48 KG (22 induló)
1. Shirine Boukli (francia)
2. Catarina Costa (portugál)
3. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
3. Szabina Giljazova (orosz)
5. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)
5. Marusa Stangar (szlovén)
7. Leyla Aliyeva (azeri)
7. Tera Babulfath (svéd)

52 KG (18 induló)
1. Amandine Buchard (francia)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Mascha Ballhaus (német)
3. Chelsie Giles (brit)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Odette Giuffrida (olasz)
7. Gultaj Mamnadaliyeva (azeri)
7. Gefen Primo (izraeli)
GYERTYÁS RÓZA (Koroncói Tutti JK) helyezetlen

57 KG (28 induló)
1. Darja Kurbonmamadova (orosz)
2. Marica Perisics (szerb)
3. Sarah Leonie Cysique (francia)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Pauline Starke (német)
5. Seija Ballhaus (német)
7. Eteri Liparteliani (grúz)
7. Timna Nelson Levy (izraeli)

63 KG (28 induló)
1. Andreja Leski (szlovén)
2. Gili Sharir (izraeli)
3. Angelika Szymanska (lengyel)
3. Laura Fazliu (koszovói)
5. ÖZBAS SZOFI (BHSE)
5. Barbara Timo (portugál)
7. Clarisse Agbegnenou (francia)
7. Joanne van Lieshout (holland)

70 KG (33 induló)
1. Marie Eve Gahie (francia)
2. Magyina Tajmazova (orosz)
3. Barbara Matic (horvát)
3. Sanne van Dijke (holland)
5. Elizavet Telcidu (görög)
5. Anka Pogacnik (szlovén)
7. Lara Cvjetko (horvát)
7. Maya Goshen (izraeli)
GERCSÁK SZABINA (Atomerőmű SE) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Andrási Márton–Petrosz Hrisztodulidesz (ciprusi) 7–0. 2. forduló: Andrási Márton–Romain Valadier Picard (francia) 0–7
66 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence–Fabio Basile (olasz) 0–7
73 KG. 1. forduló: Szegedi Dániel–Kjarlan Hreidarsson (izlandi) 10–0. 2. forduló: Szegedi Dániel–Igor Wandtke (német) 10–0. 3. forduló: Szegedi Dániel–Ferdinand Karapetyjan (örmény) 7–0. Negyeddöntő: Szegedi Dániel–Hidayet Heydarov (azeri) 0–10. A vigaszágon: Szegedi Dániel–Akil Gjakova (koszovói) 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Catalin Marian (moldovai) intéssel 10–0. 3. forduló: Ungvári Attila–Lachlan Moorhead (brit) 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Attila–Alpha Oumar Djalo (francia) 0–10. A vigaszágon: Ungvári Attila–Dominic Ressel (német) 0–7
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Gyertyás Róza–Estrella Lopez Sheriff (spanyol) 7–0; Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Gyertyás Róza–Mascha Ballhaus (német) 0–7; Pupp Réka–Amber Ryheul (belga) 7–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Gultaj Mammadaliyeva (azeri) 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Chelsie Giles (brit) 0–10
63 KG. 1. forduló: Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Anja Obradovics (szerb) intéssel 10–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Andreja Leski (szlovén) 0–10. A vigaszágon: Özbas Szofi–Clarisse Agbegnenou (francia) aranyponttal 7–0. A 3. helyért: Özbas Szofi–Angelika Szymanska (lengyel) 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Marjam Csanturia (grúz) intéssel 0–10


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Gabi Juan
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)