Pupp Réka az ötödik helyen végzett a Montpellier-ben megrendezett judo Európa-bajnokság első versenynapján, az Atomerőmű SE judósa két olimpiai érmessel szemben maradt alul a tatamin.




Pupp Réka (fehérben) nagy csatát vívott az olasz Giuffridával


Két szép győzelemmel kezdődött számunkra a franciaországi Montpellier impozáns sportcsarnokában, a Sud de France Arenában zajló Európa-bajnokság. Előbb a 60 kilogrammosok között a sérülése után visszatérő Andrási Márton vazarival legyőzte ciprusi ellenfelét, majd az U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza gyűjtötte be az Eb-bronzérmes spanyol Lopez Sheriff skalpját.

A folytatásban sajnos háromszor is vesztesen kellett elhagynunk a tatamit. A bajaiak European Open-bronzérmese, Andrási Márton hiába dobta el a francia Valadier Picard-t, nem kapott rá vazarit, de a hazai pályán szereplő junior Európa-bajnok rivális győzelme talán így sem érdemtelen. Mindenesetre egyenlítést ért volna a vazari, s talán akkor másként alakul a küzdelem.




Andrási Márton (háttal) legyőzője végül bronzérmet szerzett


Amit a bajai judós nem kapott meg, azt megkapta a 66 kilósoknál Pongrácz Bence ellen az olimpiai bajnok olasz Fabio Basile, akinek látványos dobását megítélésünk szerint a dunakesziek versenyzője hasonlóan „hasalta ki”, mint az imént Valadier Picard. Egyenlítésre már nem maradt idő, a Eb újoncnak nem sikerült a nagy bravúr neves riválisa ellen.




Pongrácz Bence (kékben) nagyot harcolt az olimpiai bajnok ellen


Gyertyás Rózát a németek Grand Slam-győztese, Mascha Ballhaus búcsúztatta a legjobb tizenhat között, ezúttal is egy vazari döntött. Ezen a napon Ballhaus is az Európa-bajnoki dobogóig menetelt.




Gyertyás Róza (balról) a legjobb tizenhatig jutott az Európa-bajnokságon


Ugyanebben a súlycsoportban lépett tatamira az olimpiai és világbajnoki ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka. Az Atomerőmű SE versenyzője kiemeltként kihagyhatta az első fordulót, a másodikban pedig egy vazarival legyőzte a belgák U23-as Európa-bajnoknőjét, Amber Ryheult.

A negyeddöntőben a súlycsoport egyik nagyágyúja, az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok olasz Odette Giuffrida várt Rékára. A felek már három nagy tornán találkoztak korábban, a 2021-es lisszaboni Európa-bajnokságon és a tokiói olimpián az olasz nyert, de legutóbb, a dohai világbajnokságon Braun Ákos tanítványa volt a jobb.

Maradjunk annyiban, hogy Montpellier-ben sem volt rosszabb. A bíró nagyon hamar kiosztotta Rékának az első intést, majd rögvest elnézőbb volt Giuffrida hasonló megmozdulásánál. A második percben már megvolt a második intés is, a huszonhét éves paksi lánynak menni kellett előre, s ő ment is, becsülettel. Az olasz sokszor megelőzte az indításokkal, de tegyük hozzá, ezek előkészítés nélküli vagy rosszul előkészített kísérletek voltak, amelyek már előre kudarcra voltak ítélve. Ráadásul Réka dobásánál – amikor az olasz a fején fordult át a tatamin –, semmit sem ítélt a bíró. Végül – a hosszabbítás harmadik percében – Pupp Réka kapta meg a harmadik intést, Giuffria folytathatta az egyenes ágon.




Az olasz Giuffrida (jobbra) elleni párharcot a bíró döntötte el


A vigaszágon az azeriek U23-as Eb-ezüstérmese, Gultaj Mammadaliyeva következett. Pupp Réka ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, előbb vazarit, majd ippont kapott, s kiharcolta a részvétel jogát a bronzmérkőzésen.

Ahol a címvédő, az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes brit Chelsie Giles várt rá. Korábban hatból négyszer az egy évvel fiatalabb Giles nyerte kettejük küdelmét, de világversenyen most először csaphattak össze. A franciaországi bronzmeccs álomszerűen kezdődött, s rémálommá vált... Réka kezdett harcosabban, s már az első percben vazaris előnyt szerzett, bízhattunk abban, hogy rendkívül stabil judójával megőrzi az előnyt a meccs végéig. Csakhogy Giles sem akárki a szakmában, a második perc végén hatalmas ippont dobott, szétszaggatva éremálmainkat. A 2021-ben, Lisszabonban Eb-bronzérmes Pupp Réka ötödik lett a montpellier-i Európa-bajnokságon, Kazany (2016) és Tel-Aviv (2018) után immár harmadik alkalommal.

 

Tippverseny az Európa-bajnokság idején!

Harmincegyedik alkalommal játszhatunk együtt, partnerünk, a Judoshop.hu nyereményeiért és A magyar judo aranykönyvéért. Tippelj a szombati érmesekre: KLIKK IDE!


Az Európa-bajnokság második versenynapján, szombaton is négy magyar induló sikeréért szoríthatunk, a 73 kilósoknál a huszonegyedik születésnapján Szegedi Dániel izlandi judós ellen kezd, a 81 kilogrammban a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila az első fordulót kiemeltként kihagyhatja, a legjobb tizenhat közé jutásért a moldovai Mariant kell legyőznie. A hölgyeknél a 63 kilogrammos világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi ugyancsak kiemelt, a legjobb nyolc közé jutásért a cseh Zachova vagy a szerb Obradovics lesz az ellenfele. A 70 kilogrammban az Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a grúz Csanturia ellen lép tatamira, a tét a legjobb tizenhat közé jutás.


A program

NOVEMBER 4., SZOMBAT
Férfiak, 73 kg
(címvédő: Hidayat Heydarov, azeri; magyar induló: Szegedi Dániel, Budaörsi SC)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Tato Grigalasvili, grúz; magyar induló: Ungvári Attila, Budaörsi SC)
Nők, 63 kg (címvédő: Gemma Howell, brit; magyar induló: Özbas Szofi, BHSE)
Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)
11:30: selejtezők
16:00: érmes mérkőzések, döntők
TV: M4Sport+, 20:05 (felvételről); M4Sport, november 5., 1:45 (felvételről)



Európa-bajnokság, Montpellier

FÉRFIAK

60 KG (23 induló)
1. Luka Mkheidze (francia)
2. Dilsot Halmatov (ukrán)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Romain Valadier Picard (francia)
5. Ramazan Abdulajev (orosz)
5. Jorre Verstraeten (belga)
7. Turan Bayramov (azeri)
7. Andrea Carlino (olasz)
ANDRÁSI MÁRTON (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

66 KG (29 induló)
1. Denis Vieru (moldovai)
2. David Garcia Torne (spanyol)
3. Walide Khyar (francia)
3. Bogdan Jadov (ukrán)
5. Murad Csopanov (orosz)
5. Yashar Najafov (azeri)
7. Luukas Saha (finn)
7. Alberto Gaitero Martin (spanyol)
PONGRÁCZ BENCE (VSD) helyezetlen


NŐK

48 KG (22 induló)
1. Shirine Boukli (francia)
2. Catarina Costa (portugál)
3. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
3. Szabina Giljazova (orosz)
5. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)
5. Marusa Stangar (szlovén)
7. Leyla Aliyeva (azeri)
7. Tera Babulfath (svéd)

52 KG (18 induló)
1. Amandine Buchard (francia)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Mascha Ballhaus (német)
3. Chelsie Giles (brit)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Odette Giuffrida (olasz)
7. Gultaj Mamnadaliyeva (azeri)
7. Gefen Primo (izraeli)
GYERTYÁS RÓZA (Koroncói Tutti JK) helyezetlen

57 KG (28 induló)
1. Darja Kurbonmamadova (orosz)
2. Marica Perisics (szerb)
3. Sarah Leonie Cysique (francia)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Pauline Starke (német)
5. Seija Ballhaus (német)
7. Eteri Liparteliani (grúz)
7. Timna Nelson Levy (izraeli)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Andrási Márton–Petrosz Hrisztodulidesz (ciprusi) 7–0. 2. forduló: Andrási Márton–Romain Valadier Picard (francia) 0–7
66 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence–Fabio Basile (olasz) 0–7
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Gyertyás Róza–Estrella Lopez Sheriff (spanyol) 7–0; Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Gyertyás Róza–Mascha Ballhaus (német) 0–7; Pupp Réka–Amber Ryheul (belga) 7–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Odette Giuffrida (olasz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Gultaj Mammadaliyeva (azeri) 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Chelsie Giles (brit) 0–10


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Gabi Juan
EJU, Emanuele Di Feliciantonio)