Alig telt el néhány nap a budapesti Judo Hungary Masters óta, máris folytatódik az IJF World Tour: péntektől vasárnapig Horvátország fővárosában, Zágrábban következik az újabb erőpróba, Grand Prix-vidadal, tíz magyar indulóval.
ÉLŐ




Csaknem egy évtizedes emlék: Tóth Krisztián (balról a második)
az első zágrábi Grand Prix dobogójának tetején


Zágráb évről évre az egyik legnépszerűbb World Tour-versenynek ad otthont, rendre rekordközeli résztvevő létszámmal. Ezúttal is rengetegen jelentkeztek a horvát viadalra, előzetesen nyolcanöt ország több mint ötszáz judósa nevezett a Grand Prix-re. Ott lesz a mezőnyben a magyar válogatott is, amelynek tíz versenyzője próbálja gyarapítani olimpiai kvalifikációs pontjainak számát.



A program

2023. AUGUSZTUS 18. PÉNTEK
Férfi 60
(Feczkó Csanád, Nippon Sport JC) és 66 kg (Pongrácz Bence, VSD; Szeredás Botond, Nippon Sport JC)
Női 48, 52 (Gyertyás Róza, Koroncói Tutti JK) és 57 kg
10:00: selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők

2023. AUGUSZTUS 19. SZOMBAT
Férfi 73
(Szegedi Dániel, Budaörsi SC) és 81 kg
Női 63 és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)
10:00: selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők

2023. AUGUSZTUS 20. VASÁRNAP
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Gőz Roland, MTK Budapest) és +100 kg
Női 78 és +78 kg
10:00: selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők




Vég Zsombor (fehérben) indítása az olimpiai ezüstérmes Gonzalez ellen a tavalyi GP-n


Nagy magyar sikerek helyszíne

Zágráb valósággal a tenyerén hordozza a magyar judósokat, a horvát GP néhány éves története során már többször megszólalt a Himnusz egy-egy judokánk tiszteletére. 2014-ben Tóth Krisztián a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, Karakas Hedvig és Joó Abigél ezüstérmet szerzett, Csoknyai László, Cirjenics Miklós és Bor Barna az ötödik, Fogasy Gergő pedig a hetedik helyen végzett. 2015-ben Krizsán Szabolcs az első, Tóth Krisztián pedig már a második GP-aranyát szerezte Zágrábban, Csoknyai László ezüst-, Joó Abigél bronzéremnek örülhetett, Bor Barna ötödik, Cirjenics Miklós hetedik helyezést ért el.

2016-ban Joó Abigél ért fel a csúcsra, Csoknyai László pedig egy újabb ezüsttel gazdagodott, s négy pontszerző helyezésünk is született: Vér Gábor, Ohát Zalán, Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz is az ötödik helyen zárta a viadalt. 2017-ben Ungvári Attila, Tóth Krisztián és Cirjenics Miklós is aranyérmet szerzett, Pupp Réka a dobogó második, Karakas Hedvig pedig a harmadik fokára állhatott fel, 2018-ban ismét Karakas Hédi, 2019-ben pedig Tóth Krisztián nyert bronzérmet a zágrábi tatamin. 2021-ben Szigetvári Mercédesz ezüst-, Rajkai Róbert pedig bronzérmet szerzett a tokiói olimpia után újrainduló World Tour első versenyén, a zágrábi Grand Prix-viadalon. Tavaly is tíz magyar indult Zágrábban, akkor Vég Zsombor ötödik helyezésével mentette meg a mieink becsületét.

A horvát főváros kilencedik alkalommal adhat otthont ilyen rangos judotornának, de korábban is sokszor látott vendégül nemzetközi mezőnyt. Itt rendezték meg 2005-ben a junior Európa-bajnokságot, amelyen a mieink három ezüst- és egy bronzérmet szereztek (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Baczkó Bernadett és Farkas Bálint állhatott fel a dobogóra), 2008-ban az U23-as Eb-n taroltak a mieink: három arany és egy bronzéremmel az éremtáblázat első helyét szereztük meg. Akkor Bor Barna, Csernoviczki Éva és Baczkó Bernadett is kontinensbajnok lett, Mészáros Anett pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Talán csak a 2017-es junior-világbajnokság lóg ki a sorból: Beringer Fatime és Monori Dániel révén „csak” két hetedik hely jutott a mieinknek…

A horvát judofőváros mindenesetre a folytatásban is fontos helyszín lesz az életünkben, 2024-ben ugyanis itt rendezik majd meg a felnőtt Európa-bajnokságot is.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)