Ono Sohej (angol átírással Ono Shohei) Rio de Janeiro és Tokió olimpiai bajnoka, háromszoros világbajnok, a sportág egyik legnagyobb csillaga. A Judo Hungary Masters 2023 japán díszvendégével beszélgethettünk.




Egy igazi legenda, aki a sportágban mindent elért, amit csak lehetett, az egyéni küzdelmekben 2014 decemberétől 2022-es visszavonulásáig senki sem tudta legyőzni, veretlenségi sorozata hatvanöt mérkőzést számlált a nemzetközi porondon. A nagy külső horog (o-soto-gari – ebből írta diplomamunkáját) és a belső combdobás (uchi-mata) specialistája, a sportág történetének egyik legdominánsabb judósa, mérkőzéseinek hatvanhat százaléka ippongyőzelemmel ért véget (minden három összecsapásból kettőt így nyert). Népszerűsége a sportágban határtalan, ő az interneten legtöbbet keresett judós.




Budapesten sosem lépett tatamira, de elárulta, ha lehetne, szívesen harcba indulna ma is a 73 kilogrammosok World Masters-aranyérméért. Csakhogy tavaly decemberben lezárta élsportolói karrierjét.

– Valóban nem jártam még a magyar fővárosban, de amióta itt vagyok, minden reggel elmegyek futni és sokat gyönyörködöm benne – jegyezte meg a harmincegy esztendős japán klasszis.

– Melyik a kedvenc városa?
– Düsseldorf az egyik, a németországi versenyen mindig nyerni tudtam. A másik pedig a spanyolországi Alicante, nagyon sokszor jártam az ott megtartott nemzetközi edzőtáborban, onnan is szép emlékeim vannak.




– Ha már a kedvenceknél tartunk, melyik a kedvenc évszaka?
– Egyértelműen a nyár. Jókat lehet izzadni ilyenkor az edzéseken.

– Kedvenc állata?
– A kutya. Gyerekkoromban nekem is volt kutyám, nagyon szerettem.

– Itala?
– A sör. Minden nap próbálgatom az európai söröket, nagyon finomak.

– Étele?
– Szívesen eszek egy jó steaket.

– Melyik a kedvenc fagylaltja?
– Fagyi? Ez egyszerű. Vanília és eper. Szeretem őket.

– Autómárkája?
– Egy Volvóm van, szóval a svéd autókra tettem a vokson.

– Kedvenc zenéje?
– A japán zenék rajongója vagyok, de a versenyeken sosem hallgattam zenét, nekem a koncentrációhoz inkább a csendre volt szükségem.




– Mik a közeli és a távolabbi céljai?
– Alapvetően ezért is költözöm most Európába. Nagyon sokat fogok angolul tanulni, a célom, hogy jól beszéljem a nyelvet, s közben az edzői tudásomat, tapasztalataimat is csiszoljam, bővítsem, szeretném tanulmányozni a gondolkodásmódot, a technikákat, amelyek az európai judóra manapság jellemzőek. Szeretnék sok európai judóssal, edzővel jó barátságot kötni, és minél több európai országba eljutni, megismerkedni az ottani sportolókkal. Ezen a héten kezdem meg az életem Skóciában, Jamasita Jaszuhiro mester és Inoue Koszei is ott élt egy ideig, ott tanulta meg az angol nyelvet, nekem is ez az egyik legfőbb célom – mondta mosolyogva, természetesen angolul, amit az interjú során is gyakorolt. Olykor azért átváltott az anyanyelvére, a japánra.

– Ki a világ legjobb judósa napjainkban?
– A legjobb? Ono Sohej... A tréfát félretéve nagyon sok kiemelkedő judós van. Aki bajnokká válik, az mind nagyon komoly sportember, nehéz lenne közülük választani.

– Kedvenc sportolója?
– Nagyon sok sportot követek, szívesen nézek meg más sportágakat is, de nem nagyon tudnék kiemelni senkit.




– Melyik volt a legemlékezetesebb versenye?
– Természetesen a tokiói olimpia.

– Egy korábbi interjúban arról beszélt, Rióba azért ment, hogy nyerjen, Tokióba viszont azért, hogy ne veszítsen.
– Brazíliában még nagyon fiatal voltam, bártan tudtam támadni az ellenfeleket, de mire Tokióba értünk, nagyon sok felvétel készült a judómról, a mozdulataimról, nyitott könyv voltam az ellenfelek számára. Sokkal keményebb küzdelem várt rám, inkább a védekezésre kellett koncentrálnom. Mindkettő nagyon nehéz feladat, támadni és védekezni is, de a legfontosabb, hogy mindig győzni akartam.

– Emlékszik-e arra, melyik volt a leghosszabb mérkőzése?
– A tokiói olimpián és az Ázsiai Játékokon is volt egy-egy nagyon hosszú küzdelmem.

– Ki volt a legerősebb ellenfele?
– Elsősorban saját magammal, magamban kellett megvívnom a legnagyobb csatákat.

– Mi volt a legjobb döntése?
– Több alkalommal is veszítettem a karrierem során, a legjobb döntésem az volt, hogy minden egyes alkalommal felálltam. A negatív élményeket fel tudtam dolgozni, mindig a folytatás, a még nagyobb erőfeszítés mellett döntöttem.




– Mit üzenne egy magyar kisgyereknek, aki olyan sikeres judós akar lenni, mint Ono Sohej?
– Nagyon fontos, hogy találja meg, alakítsa ki a saját stílusát, győzelmi stratégiáját, ennek elérése, tökéletesítése, valóra váltása legyen a cél. Induljon el azon az úton, ami ehhez elvezet, fejlessze, csiszolja, gyakorolja. De a legfontosabb: sohase adja fel!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György
IJF, Gabriela Sabau)