2011 szeptemberében került képernyőre a magyar judo televíziós magazinjának első adása, amely immár a negyedik olimpiai ciklusban népszerűsíti a sportágat, és túl van a századik adáson. Ezt a nagyszerű időszakot ünnepli a Hajime Judo Magazin következő adása, amelyet 2023. január 3-án kedden 14:45-től láthatnak a nézők az M4Sport műsorán.




„Nagyon fontos volt, hogy a sportágunknak legyen egy saját televíziós műsora, a Magyar Judo Szövetség küldetésének érezte, hogy segítsen ennek az anyagi hátterét biztosítani. A Hajime teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt években rengeteget tett a judo népszerűsítéséért, bemutatta a judo nagy családjának műhelyeit, jeles személyiségeit, versenyeit, eseményeit. Külön büszkeség számomra, hogy a tévés stábba többen is a judocsaládból érkeztek, így igazán hozzáértő csapat készíti az adásokat. Sok sikert kívánok a magazin stábjának a folytatáshoz, bízom benne, hogy ezt a fontos mérföldkövet újabbak követik, ahogy abban is, hogy a magyar judósok nagyszerű eredményei, nemzetközi és hazai versenyeink, egyesületeink fejlődése újabb témákat szolgáltatnak majd az adásokhoz” – nyilatkozta dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.




Néhány érdekes adat a Hajime Judo Magazin eddigi történetéből: a száz adás a reklámszünetek nélkül összesen 2568 percnyi, vagyis csaknem két teljes napnyi műsort jelent, ez idő alatt több mint hatszáz interjút láthattak a nézők gyerekekkel, versenyzőkkel, edzőkkel, szülőkkel, szurkolókkal, mesterekkel és sportvezetőkkel. A Hajime stábja a száz adás során összesen 22.732 kilométert utazott, és három ország 43 különböző településén forgatott, összesen 197 forgatási napon. A mögöttünk hagyott több mint egy évtized során 31 portré készült magyar versenyzőkről, mesterekről és a judocsaládhoz tartozó személyekről, a stáb 29 klubban járt, s mutatta be a műhelymunkát, emellett 31 versenyről készített riportot. A száz adás során összesen 350 konferáláson van túl a sportágból érkezett műsorvezető, az Európa-bajnok judós Hadfi Dániel.




Akcióban a Hajime stábja: forgatás a válogatottal a riói olimpia előtt


A Hajime Judo Magazin a judósok mellett közéleti szereplőket, más sportágak jeles képviselőit is elérte, interjúalany volt többek között a Nemzet Sportolója, a kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó Kamuthy Jenő, az olimpiai bajnok vívó Szász Emese, az olimpiai ezüstérmes öttusázó Balogh Gábor, a világbajnok birkózó Kiss Balázs, az olimpiai bronzérmes úszó Kenderesi Tamás, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kiss Gergely, a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó Martinek János, a világbajnok birkózó Sastin Marianna, a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Gergely István, Mongólia magyarországi nagykövete, Batbayar Zeneemyadar, a szívsebész, Győr polgármestere, Dr. Dézsi Csaba András, a költő Lackfi János, a volt rádiós szerkesztő, autóversenyző, író Kőváry Anett vagy a rapper Ganxta Zolee.




„Amikor egy válogatott versenyzőnek az jár a fejében, hogyan fog kötődni szeretett sportjához, ha már nem az aktív versenyzők sorát fogja erősíteni... – idézte fel a kezdeteket az egykori többszörös magyar bajnoki dobogós judós, Urbán Gergő, a Hajime főszerkesztője. – Már közeledett nálam ez a pillanat, és ekkor már egy jó ideje megszületett bennem a gondolat, hogy a judo a világ egyik leglátványosabb sportja, mégis indokolatlanul kevés figyelmet kap. Már ekkor küldetésemnek éreztem, hogy a világ tudtára adjam, milyen fantasztikus ez a sport. Elég korán eldöntöttem, hogy a mozgóképpel, filmmel szeretnék foglalkozni és tudtam, hogy ezt lehet majd ötvözni a judóval. De amikor az államvizsgám után négy nappal találkoztam Tóth Erzsébettel, a Hajime producerével, aki az akkor induló magazinhoz keresett judóban kompetens szerkesztő-riportert, az volt az a pillanat, amikor azt mondták az ismerőseim: ’Ilyen nincs! Ezt bevonzottad!’ Az életem és a judo új értelmet nyert, és az irány, az utam egyértelművé vált. Ez az életem következő és egyik legfontosabb epizódja. A lehetőség, hogy visszaadjam a judónak azt, amit én kaptam ettől a sporttól.”




Természetesen a judo nagy alakjai sem maradtak ki a sorból, számos alkalommal szerepelt a műsorban Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség és a Magyar Judo Szövetség elnöke, de személyesen szólalt meg a Hajime stábjának a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok francia Teddy Riner, a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok cseh Lukas Krpalek vagy az olimpiai aranyérmes, háromszoros világelső dél-koreai Dzson Ki Jung.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Forrás: Hajime Judo Magazin)