Péntektől vasárnapig ismét a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg az IJF World Judo Tour idei ötödik eseményét, a grúz Grand Slam-viadalt, amelyen nyolc magyar judósért szoríthatunk.
ÉLŐ




Pupp Réka (jobbról) tavaly dobogóra állhatott Tbilisziben


Az IJF World Judo Tour ötödik eseménye lesz idén a grúz Grand Slam, egyben a sorozat utolsó fordulója, amely még nem „ad” pontokat a párizsi olimpiai kvalifikációhoz. Erről árulkodik a nevezési lista is: harmincnyolc ország kétszáznyolcvanöt judósa jelentkezett a hétvégi viadalra: tavaly, a tokiói olimpia kvalifikációs hajszájának finisében nyolcvanegy ország csaknem ötszáz judósa érkezett Tbiliszibe, pedig akkoriban még tombolt a koronavírus.

Immár jóval kisebb a járvány okozta sokk, az IJF is „engedett” valamelyest a gyeplőn, már „csak” részleges buborékban lesznek a versenyzők, sétálni, kocogni például már elmehetnek a szállásukról, és a maszkviselés sem kötelező Tbilisziben, ugyanakkor továbbra is tesztelik a résztvevőket, akik csak a megfelelő igazolások és a negatív eredmény után vehetik át akkreditációjukat.

A procedúrán a mieink közül ezúttal nyolc judósnak kell átesnie, válogatottunkat Murakami Kijosi csapatvezető mellett a két szövetségi kapitány, Ungvári Miklós és Braun Ákos, valamint Dénes László masszőr kísérte el Tbiliszibe. Az első versenynapon, pénteken egyetlen indulónk lesz, az olimpiai ötödik helyezett, Eb-bronzérmes Pupp Réka személyében.




A PROGRAM

2022. június 3., péntek
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE) és 57 kg
8:00*: selejtezők. 15:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. június 4., szombat
Férfi 73
és 81 kg (Tóth Benedek, MTK Budapest; Ungvári Attila, Győri AC)
Női 63 (Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg
8:00*: selejtezők. 15:00*: bronzmérkőzések, döntők

2022. június 5., vasárnap
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg
8:00*: selejtezők. 15:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)




Összefoglaló a legutóbbi, 2021-es grúz Grand Slamről


Szeretjük Tbiliszit!

Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt két évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.




Ungvári Miklós (balról a második) az Eb-dobogó tetején Tbilisziben


A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, 2011-ben Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, Farkas Bálint pedig újfent hetedik lett. A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, 2013-ban Gorjánácz Zsolt és Cirjenics Miklós ötödik, Végvári Martin és Csoknyai László hetedik volt.

2014-ben, az első grúz Grand Prix-n Szabó Franciska és Szabó Katinka nevét jegyezték fel a hetedik helyen. 2015-ben Tóth Krisztián bronzérmének, valamint Csernoviczki Éva és Joó Abigél ötödik helyezésének örülhettünk. 2016-ban Karakas Hedvig szerepelt a legjobban a magyar versenyzők közül, a dobogó alsó fokára állhatott fel, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen zárta a tornát. 2017-ben sem maradtunk érem nélkül, akkor Gercsák Szabina és Szigetvári Mercédesz bronzérmet szerzett, Vér Gábor és Pupp Réka pedig az ötödik helyen fejezte be a versenyt, egy évvel később Szigetvári Mercédesz a hetedik, 2019-ben pedig Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett a Tbilisziben megrendezett Grand Prix-viadalon.

2020 kimaradt a koronavírus-járvány miatt, de egy évvel később, a tokiói kvalifikáció hajrájában – immár Grand Slam-viadal keretében – Pupp Réka bronzéremmel, Özbas Szofi pedig ötödik helyezéssel tett óriási lépést ötkarikás álmai felé.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2022
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
EJU, Záhonyi Tamás)