Életbe lépett a titkos záradék. A TV2 szerdán este hozta nyilvánosságra az Exatlon Hungary All Star résztvevőinek névsorát, amelyben szerepel a férfi judósok szövetségi kapitányának, Ungvári Miklósnak a neve is.



Az esemény nem érte váratlanul a Magyar Judo Szövetség vezetőit – árulta el dr. Kovács Antal szakmai alelnök, aki az elmúlt hónapokban az új szakmai stáb felállításán dolgozott. Hivatalosan a jövő évtől – gyakorlatilag azonban már ezekben a napokban is – a férfi szövetségi kapitány a négyszeres olimpikon, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, a női kapitány posztját pedig a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tölti be. Szőnyegedzőként az ő munkájukat segíti a férfiaknál az évek óta hazánkban edzősködő japán Kaida Ken, illetve a nőknél az Európa-bajnok Karakas Hedvig. A szakemberek munkáját az új technikai igazgató, az elmúlt évtizedekben Franciaországban, majd Olaszországban egyaránt nagy sikerrel dolgozó japán szakember, Murakami Kijosi felügyeli.

„Mondhatjuk, hogy életbe lépett a titkos záradék, hiszen tudtunk róla, hogy Mikinek élő szerződése van, amiről értelemszerűen nem beszélhettünk. Mindenképpen őt akartuk a férfi szövetségi kapitány posztjára, ezért vállaltuk, hogy a közös munka egy részében nem számíthatunk majd rá. Meggyőződésem, hogy a stáb többi tagja ebben a néhány hétben megfelelően helyettesíti majd” – jegyezte meg dr. Kovács Antal, aki hozzátette, a televíziós sportvetélkedő nagy népszerűséget hozott Ungvári Miklós számára, és kétségkívül hozzájárult a judosport ismertségének növeléséhez is.



A régi-új exatlonos szövetségi kapitányt „munka” után, a tatai edzőtáborban értük el.

„Már túl vagyunk két összetartáson, megismerkedhettünk Murakami mester elvárásaival, aki a tradícionális, fegyelmezettségre is épülő japán módszereket is elhozta magával” – mondta Ungvári Miklós, aki elárulta, a szakmai alelnök többször is nekifutott, sokat győzködte őt, amíg el nem érte, hogy elvállalja a kapitányi feladatot.

„Nem voltam benne biztos, hogy megállom majd a helyem a tatami másik oldalán. Másrészt több mint három évtized telt el úgy, hogy az élsportra koncentráltam, most a nyáron pedig rácsodálkoztam, hogy mennyi más dologra is jut végre időm. Nagyon jól éreztem magam, nem igazán vonzott, hogy visszatérjek a judo versenyrendszerébe, és immár edzőként utazgassak az erőpróbákra. De olyan sokat kaptam a judótól, ha vissza tudok adni valamit, ha a tudásomból vagy a hozzáállásomból át tudok adni valamit a válogatott versenyzőknek, akkor vállalnom kell. Úgy érzem, az igazi teher, az igazi felelősség Murakami mesteren van, aki nagyon szeretne érmeket szerezni a párizsi olimpián, remélem, ehhez én is hozzá tudok majd járulni” – tette hozzá a negyvenegy esztendős Ungvári Miklós, aki 2019-ben, az Exatlon első évadában a hetvenedik epizódig harcban volt a végső győzelemért.



Néhány napon belül immár ismét exatlonosként kel útra Dominikára. Az utazásról részleteket nem árulhatott el, de azt elmondta, nem készült kifejezetten az Exatlon kihívásaira.

„Judóztam, lovagoltam, koronglövészetre jártam. Kérdezték tőlem, miért nem építettem magamnak egy kis pályát, ahol a dobásokat gyakorolhattam volna, de ez nem én vagyok. Bár a nyáron egy kicsit kevesebb energiát fordítottam a sportra, az állóképességemben továbbra is bízok, ahogyan abban is, hogy ebben a műsorban is népszerűsíteni tudom a judót. Készültek fotók, videók a reklámkampányhoz, amelyeken judogiban szerepelek, ha csak néhány gyerekkel több választja a mi sportágunkat, már megérte.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Forrás: TV2)