A sorsolás egyik judósunknak sem kínál könnyű utat a szombaton rajtoló tokiói olimpiai judotornán, sőt, mintha tesztelni szeretné a felkészültségünket, komoly akadályokat állít elénk – valahogy így összegezhetnénk a csütörtöki sorsolás „eredményeit”.




A nyitónapon Csernoviczki Éva (kékben) összecsaphat a japán világbajnokkal


Egyetlen versenyzőnk sem kapott „kedvezőnek” mondható sorsolást, van akinek rögtön az első meccsen, de mind a hét indulónknak legalább is a legjobb nyolc közé jutásért nagy skalpot kellene begyűjtenie. Mindez persze nem meglepetés, hiszen ez az olimpia, az éremért és a pontszerző helyezésekért csak a legjobbak szállhatnak versenybe. S meggyőződésünk, hogy a mieink a legjobbak közé tartoznak!

Csernoviczki Éva (a világranglistán 24.) lép elsőként tatamira a tokiói olimpián, az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos versenyzője a legjobb tizenhat közé jutásért az indiai Shushila Devi Likmabam (46.) ellen küzdhet majd, Évinek a kétszeres Asian Open-ezüstérmest – aki kontinentális kvótával jutott ki az olimpiára – a tavalyi budapesti Grand Slam-tornán sikerült legyőznie.

Ha sikerül a duplázás, az egyik nagy favorit, a hazaiak világbajnoknője, Tonaki Funa (3.) vár Csernoviczki Évára. Tonaki a súlycsoport egyik legnagyobb csillaga az elmúlt esztendőkben, a vb-arany mellett van két ezüstje, nyert öt Grand Slam-tornát, World Masters-versenyt, s eddig mindhárom találkozáskor legyőzte judósunkat.

A harmincnégy éves Csernoviczki Éva a negyedik olimpiáján indul, s eddig mindhárom alkalommal helyezettként zárt (Pekingben és Rio de Janeiróban hetedik lett, Londonban pedig ő szerezte a magyar küldöttség első érmét, egy fényesen csillogó bronzérmet), s ne feledjük, pályafutása eddigi legnagyobb sikerét a sokkal esélyesebbnek vélt japán rivális legyőzésével érte el...




Pupp Réka (fehérben) az olimpiai címvédő ellen kezd


Július 25-én vasárnap Pupp Réka (19.) képviseli majd a színeinket, a sorsolás pedig az olimpiai címvédőt, a koszovói Majlinda Kelmendit (5.) „dobta neki” elsőre. A tét a legjobb tizenhat közé jutás, aminek papíron a koszovói szupersztár az esélyese.

Azért írjuk, hogy papíron, mert a harminc esztendős Kelmendi sok problémával küzd az elmúlt időszakban. A koronavírus-járvány miatt több mint egy teljes szezont kihagyott a koszovóiak kétszeres világbajnoka, aki ebben az évben nyert egy World Masters- és egy Grand Slam-bronzérmet, de legutóbb februárban lépett tatamira, nem tudni, sérüléseiből mennyire tudott felépülni.

A huszonöt esztendős Pupp Réka képes lehet a bravúrra, annál is inkább, mert az Atomerőmű SE 52 kilogrammos judósa remek szezont fut, Tel-Avivban és Tbilisziben Grand Slam-bronzérmet nyert, a lisszaboni Európa-bajnokságon pedig megszerezte pályafutásának első kontinensbajnoki bronzérmét is.




Az 57 kilósoknál összejöhet a tavalyi Eb-döntő visszavágója


Július 26-án hétfőn a harmincegy esztendős Karakas Hedvig (12.) sikeréért szoríthatunk az 57 kilósoknál. A BHSE Európa-bajnoknője a lengyel Julia Kowalczyk (14.) ellen harcolhatja ki a legjobb tizenhat közé jutást. Az ellenfél 2018-ban Győrben nyert U23-as Európa-bajnoki címet, majd valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe, 2019-ben világbajnoki bronzérmes lett Tokióban. Azóta egy Grand Slam-bronzérmet jegyez, eddigi egyetlen találkozójukon, 2019 januárjában Hédi bizonyult jobbnak.

Kemény csata lesz, s ha sikerül a továbbjutás, a folytatás sem lesz sétagalopp: a legjobb nyolc közé jutásért a 2020-as Európa-bajnokság döntőjének visszavágójára kerülne sor a harmincöt évesen még mindig sikerre éhes, hatszoros Európa-bajnok portugál Telma Monteiro (10.) ellen...




Özbas Szofi rutinos judós ellen kezd élete első felnőtt olimpiáján


Pályafutásának első felnőtt olimpiáján mindenféle terhektől mentesen léphet tatamira július 27-én kedden a tizenkilenc esztendős Özbas Szofi (25.). A Békés Megyei Kano Judo SE 63 kilogrammos ifjúsági olimpiai bajnoknője egy nagy nevet kapott ellenfélül: a németek világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok csillaga, Martyna Trajdos (9.) ellen kezd.

A tizenhárom évvel idősebb riválissal még sosem mérték össze erejüket, a rutin és a „pedigré” mindenképpen a német judós mellett szól, de a fiatalos lendület megtörheti az ellenállást. Erre esélyt kínál az is, hogy Trajdos a tavaly november Eb-bronzérme óta mindössze egy nemzetközi meccset tudott nyerni, miközben Szofi világbajnoki hetedik helyezésig jutott.




Ungvári Attila (kékben) ötszörös Afrika-bajnokkal kezd


Szofival egy napon szerepel majd a Ceglédi VSE kétszeres Eb-bronzérmese, Ungvári Attila (20.) is, akinek a sors az egyiptomi Mohamed Abdelaalt (25.) szánta, akit az idei antalyai Grand Slamen le tudott győzni a mieink 81 kilósa.

Tegyük hozzá: a sorsolás nem volt igazán kegyes, hiszen ebben a súlykategóriában a harmincötből hat versenyzőnek kell „bemérkőznie”, s köztük van Attila is. Vagyis, ha az ötszörös Afrika-bajnok ellen sikerülne a továbbjutás, Karvaly a legjobb tizenhat közé jutásért folytathatná, méghozzá az olaszok nagy reménysége, a világbajnoki bronzérmes Cristian Parlati (12.) ellen.

Ott már mindenképpen bravúrra lenne szükség a harmincegy esztendős magyartól, hiszen Parlati eddig mind az öt egymás elleni meccset be tudta húzni. Ami melletünk szól: Ungvári Attila ebben az évben nagy bravúrokra volt képes, bronzérmet nyert az antalyai Grand Slamen, majd Kazanyban már ő lett a Grand Slam-győztes, százalékos mutatókban egy évtizede nem volt olyan eredményes a nemzetközi tornákon, mint 2021-ben...




Tóth Krisztián (fehérben) visszavághat a japán Mukainak


Kiemeltként sem volt kegyes a sorsolás Tóth Krisztiánhoz (3.), az MTK Budapest világbajnoki ezüst- és bronzérmese ugyan az első összecsapásra a brazil válogatottal készülő, de minden bizonnyal legyőzhető Popole Misengát (234.) kapta (a menekültek csapatában induló versenyzőnek egy junior Afrika-bajnoki bronzérem a legjobb eredménye, 2010-ből), ezt követően, a legjobb nyolc közé jutásért azonban a japán Mukai Soicsiro (12.) vár rá.

A huszonöt esztendős japán 2019-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett Tokióban, nyert már Grand Slamet Párizsban és Oszakában, ráadásul nincs róla szép emlékünk, hiszen a 2019-es budapesti Grand Prix-n a legjobb nyolc közé jutásért legyőzte Krisztiánt. Július 28-án szerdán a hazai pálya alighanem Mukai mellett szólna, de Tóth Krisztián remek formában van ebben az évben, s a súlycsoportjában bárkit képes lehet legyőzni.




Cirjenics Miklós (kékben) a világranglistán hasonlóan álló riválissal kezd


A tokiói judotorna utolsó magyar indulója, Cirjenics Miklós (32.) július 29-én csütörtökön a 100 kilogrammosoknál a legjobb tizenhat közé jutásért a lett Jevgenijs Borodavko (31.) ellen kezd. A rivális igazi szupertehetségként kezdte, már tizenhét évesen junior világ- és Európa-bajnok volt, ám a felnőttek között már nem tudott feljutni a csúcsra, igaz, hosszú karrierje során így is begyűjtött három Eb-bronzérmet.

A tokiói lesz Borodavko negyedik – s alighanem utolsó – olimpiája, Pekingben és Rióban első körös búcsúzó volt, Londonban pedig egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúzott. Korábban háromszor találkozott IJF-versenyen Cirjenics Miklóssal, egyszer tudott nyerni, annak is már hét esztendeje. Kemény összecsapásnak ígérkezik, de van esély a továbbjutásra.

Ha sikerülne a lett ellen a továbbjutás, a nyolc közé jutásért, vagyis az olimpiai helyezésért az oroszok kétszeres világbajnoki érmese, a tavalyi budapesti Grand Slam-torna győztese, az orosz Nijaz Iljaszov (7.) várna az Atomerőmű SE versenyzőjére.



Nem nálunk pattogott a labda

Mindenki egészségesen, jó kedvvel készül az olimpiai rajtra a magyar judósoknál, versenyzőink a világhírű Kodokan Intézetben, valamint a Kita negyedben hangolnak a soron következő fellépéseikre, eddig sikerrel – írja a Nemzeti Sport Online. Mindössze ma csúszott két jelentősebb porszem a magyar különítmény gépezetébe: a reggeli edzésen megsérült Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány, aki egy labdás foglalkozásnál szenvedett – a bokáját látva és az érzései alapján – feltehetőleg részleges szalagszakadást, a másik pedig a magyarok sorsolása, hiszen nem mondhatni, hogy kedvező ágakra kerültek versenyzőink.

„A szerencse ma nem a mi oldalunkon pattogtatta a labdát, de tudtuk, hogy az olimpia ilyen. Nehéz lesz, de nem lehetetlen feladat előtt állunk” – fogalmazott a sorsolást követően Pánczél Gábor.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Forrás: IJF
NSO
Fotó: MJSZ, Horváth György
EJU, Carlos Ferreira
IJF, Gabriela Sabau)