Sipőcz Richárd és Szigetvári Mercédesz is a legjobb tizenhatig jutott a budapesti világbajnokság egyéni küzdelmeinek zárónapján, számításaink szerint hét tokiói kvótával zárjuk a tornát.



A világbajnokság hetedik napján, az egyéni küzdelmek utolsó felvonásán Szigetvári Mercédesz lépett először tatamira a mieink közül. Edzője, Radics Attila a mérkőzés előtt elárulta, semmit sem tudnak az első riválisról, de igyekeznek gyorsan lezárni a párharcot, mert a következő fordulóban már ki-ki meccs vár a Mogyi-Bajai JC junior Európa-bajnoknőjére.

Nos, a „taktikát” sikerült maradéktalanul végrehajtani, Szigetvári Mercédesz a második fogásfelvétel után vazarira dobta a bosnyák Marjanacsot, majd le is szorította, az egész összecsapás alig tartott tovább fél percnél.

A második fordulóban az algériai Asszela sokkal keményebb falatnak ígérkezett. A rutinos, huszonkilenc esztendős judós háromszoros Afrika-bajnok, de pályafutása során már tizenkilenc alkalommal állt a kontinensbajnoki dobogón. Temérdek meccsel a háta mögött érkezett Budapestre, csak a nemzetközi porondon 169 összecsapása volt, de a magyar lánnyal még sosem mérte össze az erejét.



Merci gondoskodott róla, hogy ne is legyenek szép emlékei róla. A recept ugyanaz volt, mint az első körben, dobás egy vazariért, majd leszorítás, ezzel a bajai judós jutott be a legjobb tizenhat közé. Ott viszont már egy „nagyágyú”, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Altheman várt rá.

A brazil hölgy nagyon jó formában, pánamerikai bajnoki arannyal és három Grand Slam-bronzzal a háta mögött érkezett hazánkba, azzal a céllal, hogy újabb világbajnoki éremmel gyarapítsa gyűjteményét. Ráadásul a brazilok számára amolyan olimpiai válogató is volt ez a világbajnokság, Budapesten dőlt el, hogy a világranglistán hatodik Altheman vagy a hetedik Souza indulhat majd Tokióban.

Altheman ennek tudatában nem is adott sok esélyt Szigetvári Mercédesznek, vazarival előnybe került, aztán megingathatatlan volt. Bravúrra lett volna szükség a továbbjutáshoz.

„Nagyon izgultam a nap elején, hiszen az első meccs volt az enyém, de nagyon jól kezdtem. A hatodik meccsen mentem vissza újra a tatamira, úgyhogy tudtam, hamar végeznem kell, hogy maradjon időm pihenni a nehezebb ellenfél előtt. Az első meccs nagyon jól leszedte rólam a stresszt, utána a másodikat is meglepően jól megoldottam. Kicsit kiment a brazil ellen a bokám, de szerencsére minden rendben rendben van vele” – értékelte a napját Szigetvári Mercédesz.



A nehézsúlyú férfiaknál a győri Széchenyi Egyetem SE ötszörös utánpótlás Európa-bajnoka, Sipőcz Richárd képviselte a színeinket. A húsz esztendős fiatal egy tapasztalt kanadai judós ellen kezdett, aki már háromszor állt a pán-amerikai kontinensbajnokságok dobogóján. Marc Deschenes – nagy rutin ide vagy oda – csak három percig bírta, akkor a türelmesen küzdő győri versenyző kibillentette egyensúlyából és a hátára dobta.

A második összecsapás vízválasztónak ígérkezett, a továbbjutáshoz igazi bravúrra lett volna szükség. A legjobb nyolc közé jutásért az orosz Tamerlan Basajev következett ugyanis, aki elképesztő tempóban tör fölfelé a világranglistán: tavaly novemberben – az első körben éppen Sipőcz Richárdot búcsúztatva – Európa-bajnoki címet szerzett, s a legutóbbi két Grand Slam-tornán – Antalyában és Kazanyban – sem talált legyőzőre.

Gyimes Nikolett tanítványa már aratott váratlan győzelmeket nagyobb nevű riválisaival szemben, éppen itt, a Papp László Budapest Sportarénában is akadtak emlékezetes diadalai. Basajev ellen is nagyon jól teljesített, a négy perces küzdelmi időt egy-egy intéssel zárták a felek, ami közben akadt néhány biztató magyar indítás. A hosszabbítás első percében is a győri judós indított, de Basajev nagyon pontosan kontrázott, s fojtással eldöntötte a továbbjutás kérdését.

„Pozitív tapasztalat számomra ez a mérkőzés, sikerült a taktikát tartanom. Függetlenül attól, hogy nagyon elfáradtam, végig partiban voltam. Igazából nem tudom, mit mondhatnék, mindent kiadtam magamból, sajnos ez most ennyire volt elég. Azért azt ne felejtsük el, hogy egy nagyon jó ellenfél ellen küzdöttem. Találkoztam már vele egy Európa-bajnokságon ott vazarival és ipponnal kaptam ki tőle, úgyhogy ez a meccs mindenképpen előrelépés. Én még mindig junior vagyok, úgyhogy ott a világbajnokságon megpróbálom a legjobbamat nyújtani, eltökélt célom, hogy világbajnok legyek, nagyon csábít az a dobogó. Utána meg persze a 2024-es olimpia. Tokióhoz sajnos nincs elég pontom, ez most egy nagyobb fájdalom, de egyáltalán nem haragszom magamra” – összegzett Sipőcz Richárd.



A mieink számára ezzel véget értek a budapesti világbajnokság egyéni küzdelmei. Ünnepelhettünk egy bronzérmet, amelyet Tóth Krisztián nyakába akasztottak csütörtökön, remekelt a negyven esztendős Ungvári Miklós, aki világbajnoki hetedik helyezéssel búcsúzott a sportág nagyszínpadától, nagyot harcolt a tizenkilenc éves Özbas Szofi, aki hetedik helyével bebiztosította tokiói indulását, szemtanúi lehettünk néhány igaz bravúrnak, soha vissza nem térő emlékezetes pillanatnak és persze, szomorkodtunk is néhányszor.

Ami nagyon fontos: hét olimpiai kvótával vágtunk neki a világbajnokságnak, s ezeket sikerült megvédeni. Július végén Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) és Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) direkt kvótával és számításaink szerint Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) kontinentális kvótával szerepelhet a tokiói olimpián! Az olimpiai kvalifikációs sorozat hivatalos végeredményét a világbajnokság után hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Judo Szövetség.



Következik a csapatverseny

A budapesti világbajnokság zárónapján az olimpiai programban is szereplő vegyes csapatversenyre kerül sor, amelyen tizenöt válogatott méri össze az erejét. A magyar együttes a legjobb nyolc közé jutásért Üzbegisztánnal lép majd tatamira.

Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány elárulta a tervezett kezdőcsapatot is, eszerint Kármán Andrea (57 kg, UTE), Gercsák Szabina (70 kg, DVTK), Szigetvári Mercédesz (+70 kg, Mogyi-Bajai JC), Szabó Frigyes (73 kg, UTE), Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC) és Sipőcz Richárd (+90 kg, Széchenyi Egyetem SE) indul harcba az üzbégek ellen, de bevethető lesz Kovács Kitti (57 kg, BHSE), Varga Brigitta (70 kg, KSI SE), Mászáros Anett (+70 kg, Szatymazi SE), Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE), Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest) és Cirjenics Miklós (+90 kg, Atomerőmű SE) is.

„Az üzbég csapat ellen kiélezett mérkőzésre számítok, de optimista vagyok van esélyünk a továbbjutásra, a mieink csapatban mindig nagyon odateszik magukat, képesek bravúrgyőzelmeket elérni” – vélekedett Pánczél Gábor.

A csapatversenyben a férfiaknál (73, 90 és +90 kg) és a nőknél (57, 70, +70 kg) is három-három súlycsoportban csapnak össze a felek, az egyéni küzdelmek után könnyítésként mindenki két kilogramm súlykedvezményt kap a mérlegelésnél.


A program

JÚNIUS 13., VASÁRNAP (Tv: M4Sport, 0:10, felvételről)
Vegyes csapatverseny
Címvédő: Japán; Magyarország is indul
10:00: selejtezők, 17:00: érmes mérkőzések, döntők

 

FONTOS INFORMÁCIÓ A NÉZŐKNEK

A világbajnokságon minden nap 3000 néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket, vasárnap is mindenkit szeretettel várnak a Papp László Budapest Sportarénába, a belépés ingyenes, a zárónapra előzetes regisztráció nem szükséges, de az érvényes magyar védettségi igazolványt be kell mutatni. Kiskorúak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel léphetnek az Arénába.



Világbajnokság, Budapest

FÉRFIAK

60 KG (46 induló)

1. Jago Abuladze (orosz)
2. Guszman Kirgizbajev (kazah)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Karamat Huseynov (azeri)
5. Walide Khyar (francia)
5. Magzan Samsadin (kazah)
7. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Janiszlav Gercsev (bolgár)

66 KG (59 induló)
1. Marujama Dzsosiro (japán)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Samilov Jakub (orosz)
3. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
5. Jeldosz Zhumakanov (kazah)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. Kilian Le Blouch (francia)

73 KG (62 induló)
1. Lasa Savdatuasvili (grúz)
2. Tommy Macias (svéd)
3. Hasimoto Soicsi (japán)
3. Bilal Ciloglu (török)
5. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Hidayat Heydarov (azeri)
7. UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE)
7. Salvador Cases Roca (spanyol)
SZABÓ FRIGYES (UTE) helyezetlen

81 KG (77 induló)

1. Matthias Casse (belga)
2. Tato Grigalashvili (grúz)
3. Frank de Wit (holland)
3. Anri Egutidze (portugál)
5. Fudzsivara Szotaro (japán)
5. Sarofiddin Boltabojev (üzbég)
7. Saeid Mollaei (mongol)
7. Sami Chouchi (belga)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) és
TÓTH BENEDEK (MTK Budapest) helyezetlen


90 KG (58 induló)
1. Nikoloz Sherazadishvili (spanyol)
2. Davlat Bobonov (üzbég)
3. TÓTH KRISZTIÁN (MTK Budapest)
3. Marcus Nyman (svéd)
5. Nagaszava Kenta (japán)
5. Altanbagana Gantulga (mongol)
7. Remi Feuillet (mauritiusi)
7. Iszlam Bozbajev (kazah)
SÁFRÁNY PÉTER (Miskolci VSC) helyezetlen

100 KG (52 induló)

1. Jorge Fonseca (portugál)
2. Aleksandar Kukolj (szerb)
3. Varlam Liparteliani (grúz)
3. Ilia Szulamanidze (grúz)
5. Shady El Nahas (kanadai)
5. Michael Korrel (holland)
7. Arman Adamjan (orosz)
7. Alexandre Iddir (francia)
CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE) és
VÉG ZSOMBOR (Ceglédi VSE) helyezetlen


+100 KG (33 induló)
1. Kageura Kokoro (japán)
2. Basajev (orosz)
3. Jakiv Hammo (ukrán)
3. Roy Meyer (holland)
5. Gela Zaalisvili (grúz)
5. Rafael Silva (brazil)
7. Temur Rahimov (tadzsik)
7. Martti Puumalainen (finn)
SIPŐCZ RICHÁRD (Széchenyi Egyetem SE) helyezetlen


NŐK

48 KG (42 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Koga Vakana (japán)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Keisy Perafan (argentin)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Shirine Boukli (francia)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen


52 KG (45 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Ana Perez Box (spanyol)
3. Fabienne Kocher (svájci)
3. Gefen Primo (izraeli)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Dijora Keldijorova (üzbég)
7. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
7. Amber Ryheul (belga)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Tamaoki Momo (japán)
3. Theresa Stoll (német)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Christa Deguchi (kanadai)
5. Marica Perisics (szerb)
7. Telma Monteiro (portugál)
7. Anasztaszija Konykina (orosz)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) és
KÁRMÁN ANDREA (UTE) helyezetlen

63 KG (43 induló)
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Andreja Leski (szlovén)
3. Anja Obradovics (szerb)
3. Sanne Vermeer (holland)
5. Ketleyn Quadros (brazil)
5. Anriquelis Barrios (venezuelai)
7. ÖZBAS SZOFI (Békés Megyei Kano JSE)
7. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

70 KG (38 induló)

1. Barbara Matic (horvát)
2. Ono Joko (japán)
3. Michaela Polleres (osztrák)
3. Sanne van Dijke (holland)
5. Miriam Butkereit (német)
5. Megan Fletcher (ír)
7. Aoife Coughlan (ausztrál)
7. Maria Portela (brazil)
GERCSÁK SZABINA (DVTK) helyezetlen

78 KG (31 induló)

1. Anna-Maria Wagner (német)
2. Madeleine Malonga (francia)
3. Guusje Steenhuis (holland)
3. Umeki Mami (japán)
5. Anasztaszija Turcsin (ukrán)
5. Marhinde Verkerk (holland)
7. Luise Malzahn (német)
7. Inbar Lanir (izraeli)

+78 KG (40 induló)
1. Aszahina Szara (japán)
2. Tomita Vakaba (japán)
3. Maria Suelen Altheman (brazil)
3. Beatriz Souza (brazil)
5. Idalys Ortiz (kubai)
5. Julia Tolofua (francia)
7. Melissa Mojica (Puerto Ricó-i)
7. Nihel Sejkruhu (tunéziai)
SZIGETVÁRI MERCÉDESZ (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
Szabó Frigyes–Lucas Diallo (Burkina Fasó-i) 7–0; Ungvári Miklós–Mihail Cutlasvili (görög) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Szabó Frigyes–Salvador Cases Roca (spanyol) 0–10; Ungvári Miklós–Faye Njie (gambiai) 10–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Tsogtbaatar Tsend-Ochir (mongol) aranyponttal 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Miklós–Lasa Savdatuasvili (grúz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: Ungvári Miklós–Hidayat Heydarov (azeri) aranyponttal 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila és Tóth Benedek erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Haszan Halmurzajev (orosz) aranyponttal, intéssel 0–10; Tóth Benedek–Cedrick Kalonga (kongói) 10–0. 3. forduló: Tóth Benedek–Matthias Casse (belga) aranyponttal, intéssel 0–10
90 KG. 1. forduló: Sáfrány Péter–Jerszultan Muzapparov (kazah) aranyponttal, intéssel 0–10; Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Erlan Serov (kirgiz) 10–0. 3. forduló: Tóth Krisztián–Han Dzsu Jop (dél-koreai) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Tóth Krisztián–Marcus Nyman (svéd) aranyponttal 7–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Davlat Bobonov (üzbég) 0–7. A 3. helyért: Tóth Krisztián–Altangabana Gantulga (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0
100 KG. 1. forduló: Cirjenics Miklós–Adnan Kankan (menekült csapat) 10–0; Vég Zsombor–Joakim Dvarby (svéd) 0–10. 2. forduló: Cirjenics Miklós–Otgonbaatar Lkhagvasuren (mongol) 0–7
+100 KG. 1. forduló: Sipőcz Richárd erőnyerő. 2. forduló: Sipőcz Richárd–Marc Deschenes (kanadai) 10–0. 3. forduló: Sipőcz Richárd–Tamerlan Basajev (orosz) aranyponttal 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva–Gulnur Muratbajeva (üzbég) 10–0; Mamira Luca–Otgontsetseg Galbadrakh (kazah) 0–10. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) mérkőzés nélkül 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Agata Perenc (lengyel) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) 10–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig és Kármán Andrea erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Ketelyn Nascimento (brazil) aranyponttal 10–0; Kármán Andrea–Amelia Fulgentes (amerikai) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) intéssel 0–10; Kármán Andrea–Telma Monteiro (portugál) intéssel 0–10
63 KG. 1. forduló: Varga Brigitta–Florentina Ivanescu (román) 0–10; Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Juul Franssen (holland) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Özbas Szofi–Gankhaich Bold (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Anriquelis Barrios (venezuelai) 0–7. A vigaszágon: Özbas Szofi–Ketleyn Quadros (brazil) 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Anka Pogacnik (szlovén) aranyponttal 10–0. 2. forduló: Gercsák Szabina–Ayuk Otay Arrey Sophina (kameruni) 10–0. 3. forduló: Gercsák Szabina–Sanne van Dijke (holland) 0–10
+78 KG. 1. forduló: Szigetvári Mercédesz–Borjana Marjanacs (bosnyák) 10–0. 2. forduló: Szigetvári Mercédesz–Szonya Asszela (algériai) 10–0. 3. forduló: Szigetvári Mercédesz–Maria Suelen Altheman (brazil) 0–7

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)