Most már csak néhány apró lépés, hamarosan megváltozik a judosportban a gyermekek alkalmassági korhatára, amelyet tízről hat évre csökkentenek, ezáltal sok-sok év után lehetővé válik a kicsik igazolt sportolóvá válása sportágunkban.



Szerdán érkezett meg a Magyar Judo Szövetségbe az OSEI Egészségügyi Szakmai Kollégiumának tájékoztatása: Dr. Soós Ágnes, a kollégium elnöke jelezte, az MJSZ által 2021. március 8-án benyújtott kérelemre a március 24-én megtartott bővített szakmai kollégiumi ülésen a következő döntés született:

„A Kodomo-no kata versenyrendszert, mint ’formagyakorlatot’ elfogadjuk. Gyakorlati megvalósulásában javasoljuk a judosportban az ’alkalmassági’ korhatárt hat évre csökkenteni, a ’versenyzési’ korhatárt tíz éves korban meghagyni.”

Nagy győzelem ez a sportág számára, hiszen így az egyik legnépesebb korosztály megtartására nyílik lehetőség.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a Judoinfo januári interjújában beszélt erről:

„Komoly eredmény volt, hogy a budapesti Grand Slammel újraindítottuk a judót, de az legalább ilyen fontos volt, hogy valamennyi korosztály számára meg tudtuk rendezni az országos bajnokságot 2020-ban, ezzel reményt és esélyt tudtunk adni a kluboknak, az edzőknek, a judósoknak. Csakhogy a járvány miatt a legnépesebb korosztályt veszítjük éppen el. A judóban a tíz évnél fiatalabbak nem kaphatnak versenyengedélyt, emiatt becslések szerint november óta a korosztály hatvan százalékát elveszítettük. Nem járhatnak edzésre, más sportágat választanak, ezt szülőként, sportvezetőként meg is értem. A jövő héten egy online konferencia keretében, a Nemzetközi Judo Szövetség segítségével próbálunk erre megoldást találni. Olyan előterjesztést fogok tenni, ami a judón belül lehetőséget ad a hat-tíz éves korosztály számára is, küzdelmek nélküli versenyzésre, ezt a módszert a Kodokan Egyetem és a francia szövetség tökéletesen kifejlesztette. Nagyon sok feladatunk lesz 2021-ben, de ez az egyik legégetőbb” – fogalmazott az elnök akkor.




Dr. Tóth László hangsúlyozta: már csak rajtunk, judósokon áll, hogy bebizonyítsuk
a gyerekek számára kifejlesztett formagyakorlat-versenyrendszer létjogosultságát 


Az MJSZ hat-tíz éves korosztály számára küzdelmek nélküli megmérettetési lehetőséget biztosító Kodomo-no formagyakorlat-versenyrendszer hazai bevezetéséről szóló kérelmét az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkársága is támogatja, erről Dr. Szabó Tünde államtitkár asszony tákjékoztatta az MJSZ elnökét. Az OSEI szakmai kollégiumának döntésére volt még szükség ahhoz, hogy az érintett jogszabályok megváltoztatása útjára indulhasson, s hamarosan, hivatalos igazolással a kicsik is a judocsalád „hivatalos” tagjaivá válhassanak!

„Szeretném ezúton is megköszönni a bizalmat államtitkár asszonynak, a minisztériumnak és a szakmai kollégiumnak! Most már csak rajtunk, judósokon áll, hogy bebizonyítsuk a gyerekek számára kifejlesztett formagyakorlat-versenyrendszer a létjogosultságát” – fűzte hozzá Dr. Tóth László.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: Ász Sport Fotó
MJSZ, Horváth György)