Remekül szerepelt, az ötödik helyen végzett Özbas Szofi a Tbilisziben megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon, ezzel óriási lépést tett a tokiói olimpiai indulás kiharcolása felé.
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV




Özbas Szofi (fehérben) sokat érő ötödik helyezést szerzett 


A Békés Megyei Kano Judo SE tizenkilenc esztendős reménysége törökök ifjúsági világbajnoka, Afyonlu ellen kezdett, s ipponnal biztosította be a továbbjutását. A második akadályt is vette, a spanyol Cabana Perez vazarival kapitulált.

A negyeddöntőben az első helyen kiemelt, s később az aranyéremig menetelő kanadai Beauchemin-Pinard következett, aki néhány másodperccel a négy perces küzdelmi idő vége előtt tudta feltörni Özbas Szofi ellenállását. A vigaszágon sikerült javítani, méghozzá egy nagy skalp begyűjtésével: a brazil olimpiai bronzérmes Ketleyn Quadros a hosszabbítás után volt kénytelen fejet hajtani a fiatal magyar előtt.

A bronzmeccs nem sikerült, a hollandok U23-as Európa-bajnoka, Geke van den Berg ez alkalommal jobbnak bizonyult, így Özbas Szofi az ötödik helyen zárta a grúg Grand Slam-tornát. Ez az ötödik hely azonban igen sokat ér, háromszázhatvan olimpiai kvalifikációs pont is jár érte, amellyel Szofi számításaink szerint három közvetlen riválisát is megelőzi, s jelenleg a tizennyolc kiadható „direkt kvóta” küzöl a tizenötödik az övé súlycsoportjában. Egyre közeleb az az áhított olimpiai indulás!




Özbas Szofi és az olimpiai bronzérmes brazil Quadros összecsapása


A nap másik két magyar indulója sajnos nem járt szerencsével. A 63 kilogrammosok között a KSI SE tizenkilenc esztendős ifjúsági világbajnoka, Varga Brigitta azza a küldetéssel érkezett, hogy tapasztalatot szerezzen a világ egyik legerősebb felnőttversenyén, s végül intésekkel maradt alul a kínaiak kétszeres felnőtt kontinensbajnoki bronzérmesével, Csing Tanggal szemben.

A 70 kilogrammban Gercsák Szabina Tokióért próbált meg pontokat gyűjteni, de a DVTK ifjúsági olimpiai bajnokát az írek rutinos judósa, a Grand Prix-ezüstérmes Fletcher feltartóztatta.

A grúz Grand Slam zárónapján, vasárnap négy judósunkért szoríthatunk, a hölgyeknél a Szatymaz visszatérője, a négyszeres világbajnoki érmes, Európa-bajnok Mészáros Anett, a férfiaknál az U23-as Európa-bajnok Gőz Roland, a unior Eb-bronzérmes Sáfrány Péter és a kétszeres European Open-győztes Ohát Zalán lép tatamira Tbilisziben.


A PROGRAM

2021. március 28., vasárnap
Férfi 90
 (Gőz Roland, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Ohát Zalán, Budaörsi SC) és +100 kg
Női 78 (Mészáros Anett, Szatymaz) és +78 kg
7:00*: selejtezők. 14:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)



Grand Slam, Tbiliszi

A magyarok eredményei
NŐK
52 KG. 1. forduló:
Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Julie Kemmink (holland) 10–0. 3. forduló: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Larissa Pimenta (brazil) 0–7. A vigaszágon: Pupp Réka–Angelica Delgado (amerikai) 10–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Tetyana Levicka-Sukvani (grúz) 10–0
57 KG. 1. forduló: Kármán Andrea–Wilsa Gomes (portugál) aranyponttal 0–7
63 KG. 1. forduló: Özbas Szofi és Varga Brigitta erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Habibe Afyonlu (török) 10–0; Varga Brigitta–Csing Tang (kínai) intéssel 0–10. 3. forduló: Özbas Szofi–Cristina Cabana Perez (spanyol) 7–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Catherine Beauchemin-Pinard (kanadai) 0–10. A vigaszágon: Özbas Szofi–Ketleyn Quadros (brazil) aranyponttal 10–0. A 3. helyért: Özbas Szofi–Geke van den Berg (holland) 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Megan Fletcher (ír) 0–10



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)