Péntektől vasárnapig Üzbegisztán fővárosában rendezik meg az IJF World Tour-sorozat következő versenyét, az olimpiai kvalifikációs taskenti Grand Slam-tornát, amelyen tizenegy magyar judós lép tatamira.
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV




Legutóbb Taskentben Karakas Hedvig (balról a második)
meg sem állt a dobogó legfelső fokáig


Egyre közelebb jutunk a nyári olimpiához, ezt jelzi az is, hogy a februári izraeli Grand Slam-tornához képest is fokozódik az érdeklődés: a pénteken rajtoló üzbég Grand Slamre öt kontinens hetvenegy országának csaknem ötszáz judósa nevezett.

A magyar csapat is népes lesz, tizenegy versenyzőnk próbál szerencsét, közülük csak a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián érezheti magát „páholyban”. Az MTK Budapest 90 kilogrammos klasszisa már biztos tokiói induló, az azonban nem mindegy, hogy kiemeltként várhatja-e a sorsolást júliusban, ehhez meg kell erősítenie a helyét a legjobbak között. Legutóbb Tel-Avivban a dobogó harmadik fokára állhatott, egy hasonló siker nagyot lendítene a szekerén.

Ugyancsak a kvótát érő világranglistás helyezés megerősítése lesz a célja az utazók közül az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofinak (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) és a riói olimpikon Cirjenics Miklósnak (100 kg, Atomerőmű SE).

A többiek egyelőre távolabb vannak Tokiótól, de reményeink szerint már Taskentben nagy lépést tehetne olimpiai álmaik felé.

Az edzők közül Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány és Mester Dániel utazik a csapattal Üzbegisztánba, a Nemzetközi Judo Szövetség felkérésére nemzetközi bírónk, Havasiné Fridrich Annamária is szerepet kap a taskenti Grand Slam-viadalon.

Érdekesség, hogy az „alsóbb” súlycsoportokban ezúttal nem lesz magyar induló, ezért az üzbég Grand Slam a mieink számára csak szombaton kezdődik.



A PROGRAM

2021. március 5., péntek
Férfi 60
és 66 kg
Női 48, 52 és 57 kg
6:00*: selejtezők. 13:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. március 6., szombat
Férfi 73
(Ungvári Miklós, Ceglédi VSE; Szabó Frigyes, UTE) és 81 kg (Ungvári Attila, Ceglédi VSE; Rajkai Róbert, MTK Budapest)
Női 63 (Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE) és 70 kg (Gercsák Szabina, DVTK)
6:00*: selejtezők. 13:00*: bronzmérkőzések, döntők

2021. március 7., vasárnap
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest; Tóth Apor, Miskolci VSC), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Női 78 és +78 kg
6:00*: selejtezők. 13:00*: bronzmérkőzések, döntők
(* magyar idő szerint)




Összefoglaló a legutóbbi taskenti GP-ről


Nagyon szeretjük Taskentet

A mieink 2011-ben már szerepeltek a taskenti olimpiai kvalifikációs Világkupán, akkor Karakas Hedvig bronzérmet szerzett, Farkas Bálint pedig az ötödik helyen végzett. 2014-ben Bor Barna bronzérme mellett Krizsán Szabolcs hetedik helyezést ért el, 2015-ben Csoknyai László és Szabó Franciska is bronzéremnek örülhetett, 2016-ban egyetlen indulónk, Joó Abigél győzni tudott az üzbég fővárosban.

2017-ben három versenyzőt indítottunk, közülük Csernoviczki Éva és Gercsák Szabina is fel tudott állni a Grand Prix-dobogó harmadik fokára. 2018-ban is kijött a mieinknek a lépés Üzbegisztánban: a hat fős magyar küldöttségből Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián ezüst-, Gercsák Szabina bronzérmet szerzett, Pupp Réka és Ungvári Attila pedig az ötödik helyen zárta az olimpiai kvalifikációs versenyt.

Mégis, a legutóbbi „élményünk” a legszebb: 2019-ben Karakas Hedvig ragyogó judóval öt esztendő után az üzbég fővárosban tudott újra Grand Prix-viadalt nyerni.

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)