Hosszas egyeztetések után a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) nyilvánosságra hozta az IJF World Tour 2021-es naptárát, amelyben – immár hivatalosan – a budapesti világbajnokság is szerepel.




A 2020-as Grand Slam Hungary sikere után
2021-ben a sportág világbajnokságának házigazdái leszünk


Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a tavaly őszi rendhagyó Grand Slam Hungary során jelentette be, hogy hazánk rendezheti meg 2021 júniusában a világbajnokságot, amely így az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb eseménye lesz. Az IJF csütörtökön hozta nyilvánosságra a World Tour nevű sorozat 2021-es első féléves versenynaptárát, amelyben megerősítette: 2021. június 3. és 10. között Budapesten rendezik meg a sportág felnőtt világbajnokságát!

„Nem a budapesti világbajnoksággal kapcsolatos kérdések miatt kellett várni a bejelentéssel, a World Tour többi eseményének szervezőivel zajlottak a háttérben az egyeztetések – árulta el dr. Tóth László. – Részünkről gőzerővel dolgozunk azon, hogy megtörténjen a 2022-es budapesti világbajnoksággal kapcsolatos kormányhatározat módosítása. Közben természetesen nagy erőkkel folytatjuk az esemény előkészítését is. Rendkívüli a kihívás, hiszen normális esetben két-három évünk lenne erre, most viszont kevesebb, mint fél év áll a rendelkezésünkre. De nem véletlenül szoktam mondogatni, hogy a magyar judosporté a világ legjobb szervezőcsapata, amely ezzel a feladattal is boldogulni fog. Egyelőre nagyon sok a kérdőjel, akár a lebonyolítással kapcsolatban is, ma még nem tudhatjuk, hogy buborékban, nézőkkel vagy nézők nélkül kell majd megtartani a világbajnokságot, ráadásul előtte az IJF tisztségviselő választó kongresszusának is házigazdái leszünk.”

A naptár végre választ ad a világ legjobb judósait régóta foglalkoztató kérdésre: hogyan alakul a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt olimpiai kvalifikációs sorozat folytatása. Immár mindenki láthatja, milyen eseményeken lesz lehetősége a kvalifikációs pontok gyűjtésére.




Dr. Tóth László és csapata ismét nagy feladatot vállalt


A naptárban a budapesti világbajnokság után a hétfőn kezdődő dohai World Masters adja a legtöbb pontot, de öt Grand Slam-tornára is sor kerül (Tel-Aviv, Taskent, Tbiliszi, Antalya, Párizs), ezek ugyancsak kiemelt pontozásúak. Áprilisban megrendezik a kontinensbajnokságokat is (az Európa-bajnokság Lisszabonban lesz), emellett sor kerül öt kontinentális open-viadalra is (Európában Prága rendezhet ilyet) – vagyis összességében a világ minden judósának tizenkét lehetősége lesz gyarapítani pontjainak számát.

„Büszke vagyok rá, hogy tavaly a Grand Slam Hungary megrendezésével megnyitottunk egy olyan ajtót, amelyen addig senki sem mert belépni. A mi példánk alapján indult el a judoélet, s az erőfeszítéseink sikerét bizonyítja, hogy azok a nemzeti szövetségi elnökök, akik megfigyelőként jelen voltak Budapesten, valamennyien Grand Slam-tornát rendeznek a következő hónapokban” – jegyezte meg dr. Tóth László.




A 2021-es IJF-naptár újra teljesen nyílttá teszi a versenyt, ez az esztendő komoly változásokat hozhat a ranglisták állásában, bebetonozottnak hitt pozíciók kerülhetnek veszélybe, akár az utolsó pillanatban is. Ugyancsak hozzá kell tennünk: a magyar judósok óriási lehetőséghez jutottak azzal, hogy hazai pályán szerepelhetnek majd a sorozat legfontosabb és legtöbb pontot adó eseményén, a világbajnokságon!

„Nem véletlenül vállaltuk be a 2022-es világbajnokság előrehozatalát – mondta dr. Tóth László –, hiszen ez nagyon komoly lehetőséget ad a versenyzőink számára. Az olimpiai kvalifikációs sorozat legnagyobb pontszámot adó eseményét itthon rendezhetjük, a jó szereplés egy-egy magyar judós számára olimpiai indulást érhet...”


A budapesti világbajnokság hozadéka

Az MJSZ elnöke elárulta, a 2021-es budapesti világbajnokság híre máris sokakat megmozgatott.
„Megkeresett az elmúlt évek egyik legsikeresebb hazai versenyzője, aki már néhány éve visszavonult, mit szólnék hozzá, ha elindulna a 2021-es világbajnokságon. Így szólt a válaszom: kedves Anett, éppen rád gondoltam, milyen jó lenne, ha újra láthatnánk a tatamin! Elárulhatom, Mészáros Anettről van szó, a négyszeres világbajnoki érmesünk azért kezdené újra, mert Budapesten lesz a világbajnokság.”




Mészáros Anett legutóbb 2015-ben versenyzett a Papp László Arénában,
akkor Grand Prix-bronzéremmel örvendeztette meg a szurkolókat

 



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)