A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) úgy határozott, hogy a koronavírus-járvány ellenére megrendezi az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2020 televíziós díjátadót. Az MSÚSZ sajtótájékoztatót tartott, amelyen a sorrend megjelölése nélkül ismertették a kategóriák első három helyezettjét. Az Európa-bajnok Karakas Hedvig a nőknél a legjobb három között található, s a végső győzelemre is esélyes lehet! Jelölést kapott az edzőknél a női szövetségi kapitány, a BHSE vezetőedzője, Toncs Péter is. A díjátadó gálára január 11-én hétfőn este kerül sor.




Karakas Hedvig (kékben) a legjobb három jelölt közé került az Év sportolója szavazáson


A dobogós jelöltek

NŐK
KAPÁS BOGLÁRKA
úszó, a Négy nemzet versenyén 200 méter pillangón nyert, az ISL-sorozat elődöntőjében a legjobb magyar volt
KARAKAS HEDVIG judós, Európa-bajnok az 57 kilogrammos súlycsoportban
KOVÁCS ZSÓFIA tornász, ugrásban és felemás korláton arany-, csapatban bronzérmes az Európa-bajnokságon

FÉRFIAK
FUCSOVICS MÁRTON
teniszező, nyolcaddöntős az ausztrál és a francia nemzetközi bajnokságon
GULÁCSI PÉTER, az ősszel remekül szereplő magyar futballválogatott kapusa, első magyar labdarúgóként szerepelt a Bajnokok Ligája elődöntőjében, 2020 őszén minden más kapusnál több gól nélküli mérkőzése volt a Bundesligában
SZOBOSZLAI DOMINIK, Európa nyolcadik legjobb U20-as játékosa, az első húszmillió eurós magyar labdarúgó, hatalmas szerepe volt a válogatott őszi sikereiben, Izland elleni gólja jelentette az Eb-részvétel kivívását

FOGYATÉKOS SPORTOLÓK
BERENTE JUDIT
sífutó, sílövő, három aranyéremmel a magyar csapat legeredményesebb szereplője a Szervátültetettek Téli Világjátékán
KISS PÉTER PÁL kajakos, két számban is győzött a paravilágkupán
OSVÁTH RICHÁRD vívó, kard és tőr egyéniben is győzött a kerekesszékes világkupán

CSAPAT (hagyományos sportágak)
A FERENCVÁROS LABDARÚGÓCSAPATA,
bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe
FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT, ott lesz a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, feljutott a Nemzetek Ligája A-ligájába
FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT, Európa-bajnoki címet nyert

CSAPAT (egyéni sportágak csapatversenye)
BABOS TÍMEA, KRISTINA MLADENOVIC,
a WTA-nál az Év női párosa, megnyerte az ausztrál és a francia nemzetközi teniszbajnokságot
FÉRFI TENISZVÁLOGATOTT, Belgium legyőzésével bejutott a Davis-kupa 18-as döntőjébe
NŐI TORNÁSZVÁLOGATOTT, bronzérmes az Európa-bajnokságon

EDZŐ
MÄRCZ TAMÁS,
a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
SZERHIJ REBROV, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője
MARCO ROSSI, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya
(A kategóriában jelölést kapott Toncs Péter, a női judoválogatott szövetségi kapitánya is)


Csisztu Zsuzsa szerint rengeteg vita alakul ki a tagok között, amikor megpróbálnak különböző szempontok szerint értékelni, ki volt a legjobb.

„Amikor arról beszélünk, egy sporteseménynek mekkora a jelentősége, akkor azt is meg kell néznünk, hogy milyen teljesítményt tett le az asztalra az adott sportoló, de fontos megvizsgálnunk, hogy milyen tömegeket mozdít meg az adott sportág. Nagyon összetett kérdés, hogy egy sportteljesítmény mitől lesz népszerű és mitől lesz a legjobbak legjobbja” – mondta a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke.

„Az elmúlt hónapokban sok mindent megtanultunk értékelni, amit előtte természetesnek gondoltunk. Nagyon röviden a múltról néhány szó, 1958 óta választják meg a sportújságírók az esztendő kiemelkedő sportolóit, és most látjuk igazán, hogy hatvankét alkalommal megszakítás nélkül díjaztak a sportújságírók, s ez fantasztikus dolog. Ez a hagyomány kötelezett arra, hogy idén se maradjon el a gála. Az elmúlt öt évben ötször fordult elő, hogy a Nemzeti Színházban egy új koncepció alapján világra szóló ünnepséget rendeztünk a legjobbaknak. Szinte felfoghatatlan, milyen szerencsések voltunk. Az a feladatunk, hogy a rendelkezésre álló feladattal díjátadókat is felkérjünk, a legjobbakat is díjazzuk. A szurkolókhoz is közel hozzuk az elmúlt év bajnokait azzal, hogy a televízió adja majd az eseményt” – mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője.




Toncs Péter is jelölést kapott az edzők között

„Az eltelt esztendőhöz hasonlóan ismét olimpiai évbe léptünk. Ugyan el kellett halasztani a 2020-as olimpiát, reméljük, ebben az évben sikeres versenyt élhetünk át. Az elmúlt tíz esztendőben az utánpótlássport és a szabadidősport is szintet lépett előre, a fejlődés törtlen. Ezen az úton szeretnénk haladni, ezért épülnek sportlétesítmények. Nagyon fontos, hogy legyenek olyan példaképeink, akik tovább tudják adni a sport szeretetét, ez a gála is őket díjazza. Szeretnék gratulálni azoknak, akik példát mutattak szorgalomból, kitartásból ebben a nehéz évben is. Kívánom, hogy sportsikerekben gazdag 2021-es évünk legyen! – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Január 11-én ugyan online módon, de ismét megrendezésre kerül Az Év Sportolója Gála, ahol köszönthetjük a kategória jelöltjeit, eseményeit. Ez egy nagyon rangos esemény, hiszen a legjobb sportolók kapnak díjakat, elismeréseket.”


Eddig kétszer nyert judós

A kitüntető cím hatvankét esztendős történetében mindössze két alkalommal lett judós a győztes: 1993-ban a sportág első magyar világbajnoka, Kovács Antal, 2005-ben pedig a duplázó, világ- és Európa-bajnok Braun Ákos érdemelte ki a rangos elismerést.


A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nézők nélkül, a fizikai találkozások számát minimálisra csökkentve a hagyományos helyszínen, a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban neves díjátadókkal, a megszokott trófeával kitüntetett győztesekkel és virtuális „vendégekkel”, műsorvezetővel rendezik meg az Év Sportolója Gálát 2021. január 11-én, hétfőn. A műfaj adottságaiból fakad, hogy ez előre felvett elemekből összevágott 90 perces adás lesz, amely 19:45 órától látható majd az M4 Sporton.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2021
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
MJSZ, Horváth György)