Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán bejelentette, hogy ha az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől újabb korlátozások léphetnek életbe, amelyek a sportéletet is érintik.



A miniszterelnök arról beszélt, hogy a tervezett intézkedések között a kijárási tilalom szigorítása mellett – este nyolc és reggeli öt óra között mindenkinek otthon kell lenni, csak munka miatt vagy rendkívüli indokkal lehet az utcán tartózkodni – a sporteseményeket is csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

A tervezet szerint egy hónapig lesz érvényes a tiltás. A tervezet rendelkezések szerint szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos lesz, de egyéni sporttevékenységet lehet végezni. A szabadidős létesítményeket is bezárják, azaz a múzeumok, színházak mellett az edzőtermek is zárva lesznek.

A hír még nagyon friss, így arról egyelőre nem tudunk beszámolni, hogy az intézkedések mennyiben érintik a sportegyesületek, különösen a néhány nap múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottak munkáját.



Sok klub judokái már az elmúlt hetekben is mostoha körülmények között készülhettek, hiszen az oktatási intézmények területén működő edzőtermüket nem használhatták. Az újabb intézkedések a teljes leállást vetítik előre, aligha kerülhet például sor a hétvégére tervezett diák C-korcsoportos, vagy a paksi serdülő országos bajnokságra.

A sport már eddig is rengeteget veszített a koronavírus-járvány miatt, az edzők, csapatvezetők nagyarányú lemorzsolódásról számolnak be, edzés- és versenyzési lehetőség, motiváció hiányában a következő hetekben még rosszabbá válhat a helyzet.

De természetesen a legfontosabb, hogy egészségesen vészeljük át ezeket a nehéz heteket, hónapokat, reménykedve abban, hogy hamarosan visszatérhetünk szeretett sportágunkhoz...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020)