Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke nyílt levélben tájékoztatta a világ judósait a versenynaptárt és az olimpiai kvalifikációt illető változásokról.




Az elnök üzenete elején leszögezte: a versenyszezon újraindulásának két feltétele van:
1. Biztonságos és egészséges részvétel az összes érdekelt fél számára.
2. Valamennyi ország korlátlan részvétele.

Az IJF a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egyeztetve megállapodott abban, hogy az olimpiai kvakifikációs sorozat befejezésének határideje 2021. június 29. lesz.

A meghosszabbított időszakban legalább azonos számú esemény lesz, ideértve az összes olyan versenyt is, amelyeket az IJF naptárában terveztek a kvalifikáció új befejezési napjáig tartó időszakban. A sorozatban szereplő rendezvények végleges száma számos tényezőtől függ, de elsősorban a világ egészségügyi helyzetétől és a lehetséges utazási korlátozásoktól, valamint a helyszínek és a helyi szervezőbizottságok rendelkezésre állásától.

A 2021-es világbajnokság is új időpontra kerülhet, s részese lehet a kvalifikációs sorozatnak, de erről pillanatnyilag az egészségügyi helyzet miatt nem folynak tárgyalások. Az már bizonyos, hogy az idei dohai World Masters elmarad. Döntés született arról is, hogy a versenynaptár felfüggesztését meghosszabbították 2020. június végéig, ez sok eseményt érint, többek között a június 12. és 14. között tervezett Budapest Grand Slam-tornát, illetve elhalasztják az egy héttel későbbre tervezett prágai Európa-bajnokságot.

A döntés számunkra egyrészt fájdalmas, hiszen a nyáron minden idők első Grand Slam-tornájár kerülhetett volna sor a magyar fővárosba, másrészt a kvalifikációs sorozat új befejezési dátuma azt vetíti előre, hogy jövőre a budapesti viadal lehet a kvalifikációs időszak egyik záróeseménye. Biztosat azonban egyelőre erről sem tudhatunk...

Marius Vizer hozzátette: a nemzetközi versenynaptárról akkor döntenek majd, amikor a körülmények azt lehetővé teszik.

„Figyelembe vesszük az összes tagországot és az őket érintő kérdéseket, a legfontosabb feladatunk az, hogy tisztességes és fair lehetőséget biztosítsunk a világ minden judósának. Az IJF olyan tényezőket is figyelembe fog venni, mint a felkészülési lehetőségek meghosszabbítása, a sportolóknak időt kell hagyni arra, hogy megfelelő formában kezdhessék a versenyzést, biztonságos és egészséges körülmények között” – zárta sorait Marius Vizer.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: IJF
Fotó: MJSZ, Horváth György)